La samossa es una preparació originaria de l’Orient Mitjà i l’Àsia Central, molt popular a l’Índia, que s’ha estès per tot el món. Consisteix en una massa que generalment té forma triangular, farcida i fregida. A casa nostra s’han popularitzat arrel de la irrupció de les cuines asiàtiques.
La massa original de les samosses és prepara amb farina de blat, llevat, oli de llavors i comí. Si no sou d’elaborar masses, aleshores es pot utilitzar pasta filo o brick, fàcils de trobar en qualsevol supermercat. Dels infinits farcits possibles, un dels més reeixits és el de pollastre i verdures.
Per preparar-lo, necessitem un pit de pollastre, que bullirem en un recipient amb aigua i sal. Quan estigui cuinat, deixarem refredar el pit i l’esmicolarem amb l’ajuda d’una forquilla. Ho reservem. A continuació, picarem una ceba i les verdures que us vingui de gust posar-hi, carbassó, pebrot, pastanaga, etc. Posarem una paella al foc amb oli d’oliva extra verge i quan agafi temperatura hi afegirem la ceba i les verdures i les amanirem amb una barreja d’espècies que haurem preparat prèviament i que contindrà pasta d’all, gingebre, comí, cúrcuma, garam masala, chat masala i sal. El chat masala es troba en botigues especialitzades en espècies o en botigues ètniques. Ho sofregim tot plegat i hi afegim el pollastre esmicolat. Deixem que es cuini i quan el pollastre ja estigui al punt, afegim una cullerada petita de farina de blat de moro diluïda en aigua que ajudi a lligar el farcit i just abans de tancar el foc hi afegim cilantre picat. Un cop acabada la cocció ho retirem del foc i ho deixem refredar.

Ara toca preparar la massa. Agafem un làmina de pasta filo, l’estenem a sobre d’una superfície plana i la tallem longitudinalment en tires d’uns 6-7cm d’amplada. De cada làmina normalment surten tres tires. En un bol barregem una mica de farina amb aigua per formar una pasta que ens servirà per segellar la massa. Agafem una de les tires per una cantonada i la dobleguem per formar un cucurutxo. Amb una cullera posem el farcit a dins i l’empenyem cap a dins. Enrotllem la resta de la tira fins a formar un triangle. Quan arribem al final de la tira, pintem les vores de la tira amb la pasta de farina i la segellem bé. Col·loquem les samosses que anem fent en un plat i el cobrim amb film transparent o amb un drap humit.
Quan tinguem totes les samoses fetes, les fregirem en una paella amb abundant oli d’oliva extra verge a un temperatura de 180 graus, i quan estiguin daurades per ambdós costats, les retirarem de la paella i les disposarem en un plat amb paper absorvent.
Les podem servir acompanyades d’un chutney de tomàquet, d’una salsa de xili dolç (nam chim kai) o d’una salsa agredolça.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà
Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada
Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató
Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec