Sota la seva pell rugosa i poc atractiva, l’alvocat amaga una infinitat de propietats i beneficis, no només per a la salut, sinó també per a la bellesa. Aquesta fruita, versàtil i deliciosa, té una textura cremosa que combina molt bé amb altres aliments, el que la converteix en un imprescindible en la cuina. Segons dades de Nutritienda, Espanya és el segon consumidor d’alvocats d’Europa, només per darrere de França. La seva polpa és cremosa i amb un boníssim sabor que recorda a l’avellana, i com presenta tantes varietats, amb diferents èpoques de recol·lecció, es pot menjar durant tot l’any.

Alvocat | Pixabay
Alvocat | Pixabay

Origen de l’alvocat

L’alvocat creix a l’alvocater, un arbre que pot aconseguir els vint metres d’altura en les zones subtropicals centreamericanes, d’on procedeix. Encara que els asteques de Mèxic i Guatemala el coneixien com ahuacatl, que significa testicle, els espanyols van denominar a aquesta fruita pera de les Índies, abans de portar-la a Espanya.

Existeix evidència del consum d’alvocat en el 8.000 a.C, ja que es van trobar restes d’aquesta fruita en la cova de Coxcatlán, a Pobla (Mèxic). No obstant això, la primera descripció que es té de l’alvocat és de Francisco Hernández, qui, després de realitzar una exploració en profunditat del territori mexicà en el segle XVI, fa al·lusió a l’arbre i el seu fruit en l’obra ‘Història de les plantes de la Nova Espanya’. Els conqueridors van portar l’alvocat des d’Amèrica a Espanya a principis del segle XVII, i molts indians van decidir plantar alvocaters als seus jardins per a omplir-los d’ombra. L’any 1924, Màlaga va començar a conrear alvocats, a conseqüència d’un projecte pilot per al cultiu de fruiters exòtics.

Propietats i beneficis per a la salut

L’alvocat, per la seva composició, comporta destacats beneficis per a la salut. Els principals són els següents:

Salut cardiovascular: L’alvocat és font d’àcids grassos monoinsaturats, dels quals destaca el seu contingut en àcid oleic. La substitució de greixos saturats per greixos insaturats, com les de l’alvocat, en la dieta contribueix a mantenir nivells normals de colesterol sanguini. Així que el seu consum està recomanat per a persones amb malalties coronàries. A més, és font de potassi, un mineral que contribueix al manteniment normal de la pressió arterial.

Relaxació del sistema nerviós: L’alvocat també és font d’àcids grassos, potassi i vitamines C, E i B6. La vitamina B6 contribueix al funcionament normal del sistema nerviós i de la funció psicològica. A més, és font de vitamina C, una vitamina que contribueix al funcionament normal del sistema immunològic.

Excel·lent per als ossos: En tenir vitamina C, és un aliment interessant per a la salut òssia ja que aquesta vitamina contribueix a la formació normal de col·lagen molt interessant quan parlem de la salut d’ossos i de cartílags.

Cura de la pell: L’alvocat posseeix nutrients interessants per a la cura de la pell. Aporta un alt contingut en vitamina E, una vitamina amb acció antioxidant, la qual cosa estimula el poder regenerador de les cèl·lules i és font de vitamina C, una vitamina que contribueix a la formació de col·lagen.

Recomanat per a esportistes: Encara que el contingut d’aigua de l’alvocat és inferior al d’una altra fruita, el seu contingut calòric i la seva aportació d’altres nutrients són de gran interès per a l’esportista. El converteixen en un aliment adequat per a moments de sobreactivitat muscular i de desgast físic. Aquesta fruita és font de minerals com el potassi, un mineral que contribueix al funcionament normal dels músculs.

Poder saciant: Per la seva textura i cremositat, i el seu contingut en greixos, l’alvocat té un poder saciant, la qual cosa el fa recomanable per a evitar picar entre hores. Encara que aporta una petita quantitat de fibra, és ideal incorporar-lo a la nostra alimentació ja que amb la resta d’aliments s’aconsegueix prendre la quantitat de fibra necessària al llarg del dia. La fibra és ideal per a cuidar de la salut intestinal, alleujar el restrenyiment i augmentar l’absorció de nutrients.

Una amanida amb alvocat | Pixabay

Varietats i plats amb alvocat

Existeixen més de 20 varietats d’alvocat, encara que aquestes són les principals que es poden trobar:

– Haas: la principal varietat que es comercialitza a Espanya té forma oval, pell de color verd fosc i polpa groguenca.
– Cocktail o dàtil: és una fruita allargada i no té os, i el seu cultiu es dona, sobretot, a Israel i Espanya.
– Bacon: de grandària mitjana, està disponible des de finals de tardor fins al començament de la primera.
– Pinkerton: de pell rugosa i amb una llavor petita, es dona principalment en els mesos d’hivern.
– Fort: té una pell fina, una grandària més aviat gran i una polpa molt cremosa.

Tantes varietats l’han convertit en un excel·lent aliat en la cuina internacional i l’ingredient estrella en multitud de preparacions. La seva consistència i untuositat fa que sigui utilitzat en nombrosos plats, tant dolços com salats:

– Per a untar, amb la polpa picada i unes gotetes d’oli d’oliva, llimona o aranja, resulta excel·lent per a untar en el pa torrat o en galetes salades.
– En amanides i pastes, l’alvocat aporta color i sabor, i combina tant amb fruites com amb verdures, així com amb fruita seca.
– En forma de guacamole, picat amb ceba, tomàquet i llimona, resulta ideal per a picar acompanyat amb truites de blat de moro fregides o nachos.
– Com a guarnició, combina a la perfecció amb ous, bolets, peix o carns.
– Amb salses i cremes, només cal afegir un alvocat tou perquè quedin molt cremoses.
– Amb maioneses i vinagretes, contribueix a enriquir-les i aporta un extra de sabor.
– Perfecte per a postres, ja que amb l’alvocat com a base es poden preparar pastissos, gelats, mousses i púdings.
– En batuts, combina amb begudes vegetals de soia, civada o ametlles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa