Com diu la dita, del porc se n’aprofita tot. I en aquest cas, parlarem d’una elaboració que es fa amb la pell, el que coneixem com a cotna. Les cotnes de porc es poden preparar de diverses maneres i al mercat en trobem des de les més autèntiques, elaborades per mestres cansaladers, fins a les més industrials fabricades per les grans multinacionals dels snacks. Siguin les unes o les altres, les cotnes de porc són un dels aperitius més populars de bars i vermuteries.

La manera més tradicional de preparar les cotnes de porc és fregint-les. Partirem d’una pell de porc ben neta per ambdós costats, tant l’exterior -que ha de ser de color rosat i de tacte ben fi, sense pèls- com l’interior -en la que hi traurem tota mena de greixos i carn-. En alguns mercats venen la pell del porc ja neta i a punt per fer-ne cotnes. En cas que no sigui així, li podeu demanar a la vostra cansaladeria de confiança que us ho facin i, si no teniu sort, ho haureu de fer vosaltres mateixos.

Un cop la tenim ben neta, la tallarem en la forma i en la mida desitjades. Amb els trossos que obtinguem farem una primera cocció, escaldant-los durant 10 minuts en aigua bullint, a la que hi haurem afegit sal. Un cop escaldats els trossos de pell, els deixarem escórrer i eixugar disposant-los a sobre d’una reixa durant tres dies en un espai fresc i sec.

Cotnes de porc | Viquipèdia
Cotnes de porc | Viquipèdia

Amb els trossos de pell a punt per ser cuinats, podem passar a elaborar les cotnes. Escalfarem la fregidora  o un recipient, paella, cassola, etc. amb abundant oli d’oliva extra verge fins a 180ºC i, aleshores, hi fregirem els trossos de pell de porc durant tres o quatre minuts. Un cop fregits, veurem que els trossos de pell de porc s’han inflat i han adquirit una textura cruixent. Els traurem i el col·locarem en un plat amb paper de cuina per tal que absorbeixi l’excés d’oli. Es poden amanir amb sal i/o també amb tota mena de pebres. Hi queda especialment bé el pebre vermell fumat. També es poden elaborar coent-les al forn. En qualsevol cas, aquestes cotnes no tenen res a veure de les que podem trobar als lineals de la gran distribució fabricades de manera industrial.

Les cotnes de porc conviden a acompanyar-les d’una beguda ben freda, una cervesa, una copa de vi rosat o una copa d’escumós, especialment d’un escumós ancestral rosat, que li va de meravella.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a desembre 02, 2022 | 07:34
    Vilatà gironí. desembre 02, 2022 | 07:34
    Aixó és cosa vella; quan jo trebllava a Sant Feliu de Guixols hi havia un bar - a cal Nou Noé, on es podia prendre una tapa de cotnes. i un gotet de vi per una pesseta. Una pesseta!. És clar que era a mitjans anys 60, però......

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa