Vadegust
Aperitius de somni: Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Aquesta és una recepta d’un aperitiu que, ja fa uns quants anys, em va passar l’enyorat amic Manel Sales, i que cada vegada que la presento a taula és tot un èxit. En essència es tracta de marinar uns talls de salmó fresc. Marinar és un tècnica culinària amb la que se sotmet un peix o una carn als efectes d’una preparació composta per un àcid -normalment suc de llimona, però que també pot ser un vinagre, oli, espècies i herbes aromàtiques-. Un cop submergit el peix o la carn en aquesta preparació, cal deixar-la reposar unes quantes hores a la nevera, perquè s’entendreixin les fibres i absorbeixi els diferents aromes i sabors de la marinada.

Partirem d’un llom de salmó fresc, que prèviament haurem congelat per prevenir l’anisakis. Un cop descongelat de nou, tallarem el lloms en tires d’uns 4 cm d’amplada, i cadascuna de les tires les tornarem a tallar a talls d’uns 0,5 cm de gruix. Amb l’alçada que normalment presenta un salmó dels que habitualment trobem a les peixateries, ens quedaran uns talls de salmó de 4×2 o 4×3 cm amb un gruix de 0,5 cm. Agafarem un safata de vidre o fang de costats prou alts i anirem disposant en el seu fons els talls de salmó fins a cobrir-ne totalment la superfície de la safata. Aleshores ho amanirem amb sal fina i pebre rosa que moldrem al moment i, a continuació, regarem el salmó amb un raig generós de suc de llimona, amb un raig de vi blanc i amb un raig d’oli d’oliva extra verge. Finalment, ho empolvorarem amb anet, una herba que acompanya molt i molt bé el salmó.

La recepta admet moltes variants, com per exemple substituir el suc de llimona per vinagre Forvm de chardonnay, o el vi blanc per un vermut. En aquest cas cal tenir molt clar el perfil aromàtic que hi aportarà el vermut ja que, tal com pot resultat deliciós, depenent del vermut, pot arruïnar el plat.

Un plat amb salmó marinat | Pixabay

Col·locarem una segona capa de salmó i repetirem l’operació de la marinada, i així tantes vegades com capes de salmó vulguem fer. Un cop ja tenim la safata plena o amb la quantitat de salmó que haguem decidit fer, es tapa hermèticament amb film i es deixa reposar a la nevera unes quantes hores -deixar-lo tota una nit li va molt bé-. Un cop passat el temps de repòs a la nevera, i quan ja desitgem gaudir del salmó marinat, només caldrà retirar el film -moment en el que ens adonarem que el salmó ha canviat de color per l’efecte dels àcids de la marinada- i deixar escórrer completament el líquid de la marinada.

Ja només ens quedarà disposar els talls de salmó de manera estètica i atractiva en el plat de servei i portar-ho a taula.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa