Aquesta és una recepta d’un aperitiu que, ja fa uns quants anys, em va passar l’enyorat amic Manel Sales, i que cada vegada que la presento a taula és tot un èxit. En essència es tracta de marinar uns talls de salmó fresc. Marinar és un tècnica culinària amb la que se sotmet un peix o una carn als efectes d’una preparació composta per un àcid -normalment suc de llimona, però que també pot ser un vinagre, oli, espècies i herbes aromàtiques-. Un cop submergit el peix o la carn en aquesta preparació, cal deixar-la reposar unes quantes hores a la nevera, perquè s’entendreixin les fibres i absorbeixi els diferents aromes i sabors de la marinada.
Partirem d’un llom de salmó fresc, que prèviament haurem congelat per prevenir l’anisakis. Un cop descongelat de nou, tallarem el lloms en tires d’uns 4 cm d’amplada, i cadascuna de les tires les tornarem a tallar a talls d’uns 0,5 cm de gruix. Amb l’alçada que normalment presenta un salmó dels que habitualment trobem a les peixateries, ens quedaran uns talls de salmó de 4×2 o 4×3 cm amb un gruix de 0,5 cm. Agafarem un safata de vidre o fang de costats prou alts i anirem disposant en el seu fons els talls de salmó fins a cobrir-ne totalment la superfície de la safata. Aleshores ho amanirem amb sal fina i pebre rosa que moldrem al moment i, a continuació, regarem el salmó amb un raig generós de suc de llimona, amb un raig de vi blanc i amb un raig d’oli d’oliva extra verge. Finalment, ho empolvorarem amb anet, una herba que acompanya molt i molt bé el salmó.
La recepta admet moltes variants, com per exemple substituir el suc de llimona per vinagre Forvm de chardonnay, o el vi blanc per un vermut. En aquest cas cal tenir molt clar el perfil aromàtic que hi aportarà el vermut ja que, tal com pot resultat deliciós, depenent del vermut, pot arruïnar el plat.

Col·locarem una segona capa de salmó i repetirem l’operació de la marinada, i així tantes vegades com capes de salmó vulguem fer. Un cop ja tenim la safata plena o amb la quantitat de salmó que haguem decidit fer, es tapa hermèticament amb film i es deixa reposar a la nevera unes quantes hores -deixar-lo tota una nit li va molt bé-. Un cop passat el temps de repòs a la nevera, i quan ja desitgem gaudir del salmó marinat, només caldrà retirar el film -moment en el que ens adonarem que el salmó ha canviat de color per l’efecte dels àcids de la marinada- i deixar escórrer completament el líquid de la marinada.
Ja només ens quedarà disposar els talls de salmó de manera estètica i atractiva en el plat de servei i portar-ho a taula.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli