Vadegust
Racons gurmet de Barcelona: Llegums cuits Bonavista

Els llegums, mongetes seques, cigrons, llenties, pèsols, soja, faves, tramussos i cacauets, són uns dels ingredient bàsics de la dieta mediterrània, tenen un alt valor nutricional, donen molt de joc a la cuina i són relativament econòmics. Tot i així, el seu consum és molt més baix del que hauria de ser. Els nutricionistes recomanen un consum de llegums en 3 o 4 àpats a la setmana i, segons sembla, estem força lluny d’aquesta pauta. Algunes de les causes que apunten els experts pel baix consum de llegums són les falses creences com la de que engreixen o que són indigestos, però també hi ha qui apunta als traumes d’infància generats en algunes llars i menjadors escolars en els que s’obligava a menjar-los fos com fos.

Sigui com sigui, quan són llegums de qualitat i estan ben cuinats són una delícia gastronòmica de primer nivell, que no tan sols es poden gaudir sols, sinó que són ingredients de luxe de molts plats. Qui pot renegar d’uns cigronets guisats amb espardenyes, unes llenties amb foie gras o unes mongetes amb cloïsses, per no dir unes mongetes amb botifarra?

Si bé és cert que el baix consum de llegums cuits d’avui respecte del que es feia algunes dècades enrere ha fet desaparèixer molts punts de venda d’aquest ingredient, a la ciutat de Barcelona encara queden alguns establiments que “estoven gra” a diari. La majoria d’ells, a part de vendre llegums cuits, complementen la seva oferta amb plats cuinats i un assortiment molt triat de productes d’alimentació.

Llegums de la botiga Llegums Cuits Bonavista | Facebook Llegums cuits Bonavista

Al número 27 del carrer Bonavista, a l’extrem sud-oest del barri de la Vila de Gràcia, hi trobem un dels establiment especialitzats en la venda de llegums cuits històrics de Barcelona, Llegums Cuits Bonavista. La propietària actual, Neus Castelló, fa més de tres dècades que està al capdavant d’aquesta botiga, hereva de la tradició familiar que va començar l’any 1957, quan uns pagesos deixaven els boscos i els camps de conreu de Bellprat, a la seva Anoia natal, per anar a provar sort a la capital.

A Llegums Cuits Bonavista couen diàriament els llegums que ofereixen als seus clients, entre els que destaquen els més clàssics: els cigrons, les mongetes i les llenties. Al taulell, acompanyant els llegums, també hi trobareu alguns cereals cuits -com arròs blanc, arròs integral o quinoa-, plats cuinats -com espinacs amb cigrons, patata i mongeta tendra, pèsols amb patates o bròquil-, a més d’una gran varietat de fruits secs crus, torrats i salats, i també d’olives a granel.

Més racons gurmet de Barcelona

Le pain d’Éric et Benjamin

Menuts Rosa

Tokyo-Ya, el paradís de la cuina japonesa

Pastisseria Bubó, dolça temptació

Casa Perris

Xocolateria Equador

La Cure Gourmande

Distribucions Avinova

Sans & Sans

El Tio Che

Masclans Orígens

Camarasa Fruits

Joncake

Bolets Petràs

Ostres Thierry

Entre Latas

La Bikineria

Fromagerie Can Luc

La Italiana Rivali

Pastisseria Cleopatra

Peix Puri

Petit Suc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa