Vadegust
Racons gurmet de Barcelona: Tokio Ya, el paradís de la cuina japonesa

Si la cuina japonesa ja ocupa un espai en els àpats que prepareu, o bé us agradaria poder cuinar aquells fantàstics plats que tant us agraden, sigui sushi o altres especialitats d’aquesta cuina, aleshores heu de conèixer Tokio Ya.

Aquesta empresa importadora d’alimentació japonesa i asiàtica va néixer a Madrid, on l’any 1981 van obrir la seva primera botiga, i posteriorment van obrir la botiga de Barcelona, primer a l’Avinguda de Roma, i després es va anar traslladant a diversos locals, fins que al 2019 es va establir a la seva adreça actual, al número 197 del carrer Balmes. A Tokyo Ya hi podreu trobar tot allò necessari, tant a nivell d’ingredients com d’utensilis i vaixella, per cuinar qualsevol plat de la cuina japonesa, des del més senzill fins al més sofisticat. Toquen tant producte fresc com sec i congelat, menjars preparat,s i tenen una àmplia selecció de begudes alcohòliques i no alcohòliques d’origen japonès, on hi destaca la col·lecció de sakes. Són un dels principals importadors oficials de carn de boví Wagyu. La varietat i qualitat dels seus productes els ha portat a ser proveïdors de restaurants com Koy Shunka, DiverXo, Mugaritz, Kabuki Wellington, Martín Berasategui o El Celler de Can Roca.

Nikujaga, amb ingredients que pots trobar a Tokyo-Ya | Facebook Tokyo-Ya
Nikujaga, amb ingredients que pots trobar a Tokyo-Ya | Facebook Tokyo-Ya

Descoberta aquesta botiga, la perspectiva de cuinar plats de la cuina japonesa, o donar tocs asiàtics als plats de la resta de cuines, canvia radicalment. Les receptes de plats japonesos deixen de ser jeroglífics i en els seus lineals paraules com yuzu, ponzu, tsuyu, karashi, warishita, sukiyaki,… passen de ser expressions inintel·ligibles a convertir-se en ingredients o productes. Visitar aquesta botiga és com fer un viatge a un supermercat del Japó. Tot i que la majoria de les referencies que tenen a la venda estan etiquetades en japonès, no cal estressar-se, ja que n’hi ha moltes que porten una etiqueta addicional que tradueix a idiomes occidentals tota la informació bàsica del producte. I, sinó, el personal de la botiga estarà encantat de posar llum a la foscor que per la majoria d’occidentals representa l’idioma japonès. També us poden donar tota mena d’explicacions sobre els productes que tenen a la venda i consells de com utilitzar-los i cuinar-los correctament. Tot i que disposen de botiga on-line, la meva recomanació és que, fins que no la conegueu bé, hi aneu físicament, ja que passejar pels seus lineals és una experiència que us ajudarà a aprendre sobre la cuina i la cultura japonesa i descobrir productes exòtics que, de ben segur, us cridaran l’atenció.

Aquest establiment posa a l’abast poder incorporar, d’una manera ràpida, productes de la cuina japonesa als vostres àpats que ni us podíeu imaginar que estarien al vostre abast. N’és un exemple l’ostra japonesa que serveixen al restaurant Compartir de Cadaqués, una ostra preparada amb alga wakame, ous de salmó i salsa ponzu, tres ingredients que podreu trobar al Tokyo Ya. I si la salsa ponzu no la voleu comprar feta perquè preferiu fer-la vosaltres mateixos, hi trobareu tots els ingredients, tant els més clàssics -com la salsa de soja, l’alga kombu, el katsuobushi, el vinagre d’arròs i el mirin-, com el més exòtics -el suc de yuzu, el sudachi o el kabosu-, el que us permetrà elaborar-la sense necessitat de substituir ingredients originals japonesos per productes alternatius europeus.

Regularment aquest establiment organitza tallers, tastos i showcookings de cuina japonesa.

Un plat japonès amb ingredients que pots trobar a Tokyo-Ya | Facebook Tokyo-Ya

Més racons gurmet de Barcelona

Le pain d’Éric et Benjamin

Menuts Rosa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Boku. a abril 03, 2023 | 16:38
    Boku. abril 03, 2023 | 16:38
    El mot "Ya" en japonés vol dir "del camp, camperol". Una mica difícil d'associar-lo amb una megalópols com Tokio, pero, mira......

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa