Vadegust
Racons gurmet de Barcelona: Masclans Orígens, els que tallen el bacallà

El bacallà és un peix que ha jugat un paper molt important a l’hora de facilitar que en els indrets més allunyats de les costes es pogués menjar peix. Tot i ser menyspreat per bona part dels consumidors, és un peix deliciós que dona molt de joc a la cuina. Curiosament, no va arribar a Catalunya per mar, sinó per la muntanya, a través de la part basca dels Pirineus. El bacallà, tot i que es pot trobar fresc en moltes peixateries, el més habitual és comprar-lo en salaó. A la gran majoria de mercats municipals de Barcelona hi podem trobar parades -moltes d’elles amb una llarga història al darrera- especialitzades en la venda de pesca salada. Són parades que van començar la seva activitat bàsicament comercialitzant bacallà conservat en sal, però que amb el pas del temps han anat ampliant la seva oferta amb productes complementaris. I, avui dia, la gran majoria ofereixen plats cuinats i altres especialitats relacionades amb el producte original.

Plats preparats que tenen a Masclans Orígens | Foto: Mercat de Sant Antoni

Una de les parades de pesca salada més emblemàtiques de Barcelona és la que regenta la família Masclans al renovat mercat municipal de Sant Antoni. Aquesta nissaga de bacallaners, que ara té parada en molts dels mercats municipals de Barcelona, va començar la seva activitat en aquest ofici cap a l’any 1840 en els mercats a l’aire lliure que es feien en algunes places de la ciutat. Tan bon punt es van obrir les portes del Mercat de Sant Antoni, l’any 1882, els Masclans van adquirir una de les parades fundacionals. En l’actual mercat de Sant Antoni -que ocupa una illa sencera al barri del mateix nom, al districte de l’Eixample, situat entre els carrers de Comte d’Urgell, Tamarit, Comte Borrell i Manso, a tocar de les rondes de Sant Antoni i Sant Pau- Masclans Orígens hi tenen dues parades, la número 18 i la número 74.

En aquest emblemàtic comerç, el bacallà i tot el que l’envolta no té secrets. A part de poder-nos proveir dels millors bacallans que es venen a la ciutat, també hi podrem comprar altres peixos conservats en sal i en vinagre, a més d’una gran selecció de fumats que tallen a mà, entre altres especialitats. Només cal explicar-los quina recepta volem cuinar amb bacallà, o amb la resta d’especialitats de la pesca salada, i ells ens prepararan els productes de la manera més adient. Les persones que atenen als clients ofereixen tota mena d’assessorament de com triar, manipular, cuinar i conservar els seus productes, convidant a gaudir-los al màxim. I si, malgrat els seus ànims i els bons consells, no us veieu en cor de cuinar el bacallà o qualsevol altre dels productes, sempre us queda l’opció de comprar-lo ja cuinat, dins de l’ampli assortiment de plats preparats que tenen a la venda.

Alguns dels plats preparats que tenen a Masclans Orígens | Foto: Mercat de Sant Antoni

Més racons gurmet de Barcelona

Le pain d’Éric et Benjamin

Menuts Rosa

Tokyo-Ya, el paradís de la cuina japonesa

Pastisseria Bubó, dolça temptació

Casa Perris

Xocolateria Equador

La Cure Gourmande

Distribucions Avinova

Sans & Sans

El Tio Che

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa