Vadegust
Racons gurmet de Barcelona: Le pain d’Éric et Benjamin

Vivim un moment en què, sortosament, trobar bon pa a Barcelona no és difícil. Després d’uns anys en què s’havia imposat el pa industrialitzat comprat generalment als establiments de conveniència i on només una minoria coneixia el significat de “massa mare”, a finals de la primera dècada del nou segle una nova generació de joves forners iniciava una revolució que va aconseguir revertir aquesta situació fent que el bon pa pogués tornar a taula en la majoria de llars. Era el moment en que apareixien en escena noms com el de Xavier Barriga, creador de Turris; o el de Daniel Jordà, creador de Panes Creativos, entre molts d’altres.

Una cosa ben diferent és poder trobar a Barcelona una baguet com la que es pot trobar a les millors boulangeries parisenques, un tipus de pa imprescindible per acompanyar determinades elaboracions. De fet, era un fet impossible fins que va aparèixer a Barcelona una petita fleca anomenada Le pain d’Éric et Benjamin.

Una de les pastes de Le Pain d’Éric i Benjamin | Facebook Le Pain d’Éric&Benjamin

Le pain d’Éric et Benjamin, a l’Eixample i Sarrià

Benjamin Brabant és un mestre forner francès format al prestigiós Institut National de la Boulangerie Pâtisserie de Rouen (França). Durant anys va anar perfeccionant la seva tècnica i agafant experiència en obradors d’arreu del territori francès. El darrer va ser l’obrador ecològic del mestre Éric Bonnet a Camélas, a tocar de Perpinyà. Al 2016 arriba a Barcelona amb la idea d’obrir un forn de pa artesà, de tradició francesa i ecològic. El projecte es materialitza quan li surt l’oportunitat de llogar una antiga fleca situada al número 348 del carrer Consell de Cent, que disposava d’un forn de llenya tradicional Ferré Matheu, construït l’any 1956, de terra giratori de 4,5 metres de diàmetre totalment operatiu. Avui compta amb un segon local, situat al carrer Cardenal Vives i Tutó, 60, al barri de Sarrià.

Els pans que elabora el Benjamin són totalment artesans, de màxima qualitat i només fa servir ingredients ecològics. Fins aquí res que no es pogués dir de molts altres forns de la ciutat, però el seu tret diferencial és el seu coneixement i expertesa en triar els ingredients i la tècnica per elaborar el pa d’acord amb la més pura tradició francesa. A França, el pa és un producte molt venerat i són molt exigents amb les seves característiques i qualitat.

Les baguetes de Le Pain d’Éric i Benjamin | Facebook Le Pain d’Éric&Benjamin

Els primers en reconèixer la feina del Benjamin van ser la colònia francesa establerta a Barcelona, qui de seguida es va convertir en clients habituals. Recordo perfectament la primera vegada que vaig entrar al seu forn i com l’ambient, i els pans, em van transportar de cop i volta als meus dies a París, quan comprava les baguets a la boulangerie Frédéric Comyn del número 88 de la rue Cambronne. L’aspecte, les aromes, la textura i el gust de les seves baguets tenen aquell punt tan singular i característic que només tenen les baguets de tradició francesa.

A banda de la baguet, a Le pain d’Éric et Benjamin també hi trobareu d’altres pans -tot i que alguns només els elabora en dies determinats- i un bon assortiment de brioxeria elaborada també segons la més pura tradició del país veí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa