Vadegust
Racons gurmet de Barcelona: La Bikineria

Possiblement un dels sandvitxos més populars del món és el que a Catalunya coneixem com a biquini. Aquest sandvitx, en la seva versió més elaborada, la que en podríem anomenar clàssica, consisteix en posar entre dues llesques de pa de motlle uns talls de pernil cuit i de formatge i, posteriorment, cuinar el conjunt en una planxa o en un aparell anomenat sandvitxera, de tal manera que el pa quedi torrat i el formatge es fongui. A Catalunya aquest sandvitx va ser batejat amb aquest nom per la popularitat que va agafar a la Sala Bikini de Barcelona, un local de ball amb terrassa i minigolf creada l’any 1953 al número 547 de l’Avinguda Diagonal de Barcelona. En aquesta sala servien aquest sandvitx, aleshores una versió del Croque-Monsieur francès, com a sandvitx de la casa, i van ser els clients els que el van batejar amb el nom de l’establiment.

Biquini clàssic de La Bikineria | Instagram @labikineriabcn

El biquini és una mena de sandvitx que, per les seves característiques, sempre ve de gust menjar-lo, tot esmorzant, berenant, entre hores o com un sopar lleuger. A partir de la recepta clàssica s’han anat creant variants que, tot mantenint la filosofia original de posar ingredients entre dues llesques de pa de motlle i cuinar-ho després, han elevat aquest sandvitx a la categoria de delicadesa gastronòmica, obrint-se la possibilitat de fer un àpat només de biquinis.

A la ciutat de Barcelona, el xef Joan Gurgui va ser dels primers de creure que es podia obrir un restaurant de bikinis i, així, l’any 2018 va crear a l’interior del Mercat del Ninot, La Bikineria. En aquest espai es pot gaudir in situ dels diferents biquinis creats per aquest xef, i també hi ha la possibilitat de comprar-los per menjar-los a casa. Si els clients trien aquesta segona opció, aleshores els biquinis s’entreguen llestos per ser cuinats -o planxats, com en diuen ells-, ja que si es venguessin cuinats es podria donar la situació de que, durant el transport, els bikinis arribessin a perdre parcialment o totalment algunes de les característiques que els fan tan atractius quan estan acabats de cuinar. Això sí, proporcionen totes les instruccions de com preparar-los a casa com si fossin cuinats a La Bikineria. L’any 2021 van obrir un segon local al número 568 del carrer Muntaner de Barcelona.

Biquini de sobrassada amb ou de La Bikineria | Instagram @labikineriabcn

La clau de l’èxit dels biquinis que serveixen a La Bikineria és, a més de la qualitat dels ingredients, l’encert de les diferents combinacions d’aquests ingredients. La carta de biquinis consta de nou especialitats, entre les que es troba la seva versió del biquini clàssic, el de pernil cuit i formatge, que en aquest cas són un pernil cuit de porc 100% Duroc i un deliciós formatge Emmental francès. Val la pena apropar-se a La Bikineria i tastar totes les especialitats que tenen a la carta. Amb els biquinis gurmet s’obre una nova possibilitat de fer àpats informals gaudint moltíssim, tant als seus locals com a casa, on seguint les seves instruccions de planxat queden gairebé iguals.

Més racons gurmet de Barcelona

Le pain d’Éric et Benjamin

Menuts Rosa

Tokyo-Ya, el paradís de la cuina japonesa

Pastisseria Bubó, dolça temptació

Casa Perris

Xocolateria Equador

La Cure Gourmande

Distribucions Avinova

Sans & Sans

El Tio Che

Masclans Orígens

Camarasa Fruits

Joncake

Bolets Petràs

Ostres Thierry

Entre Latas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa