Vadegust
Volta gastronòmica pels barris de Barcelona: la Vila de Gràcia (1)

El barri de la Vila de Gràcia pertany al districte de Gràcia i ocupa la superfície que defineixen la Ronda de Dalt, els carrers Escorial, la Travessera de Gràcia, el carrer Bailén, el carrer Còrsega, l’Avinguda Diagonal, la Via Augusta i l’Avinguda de la Riera de Cassoles.

Aquest barri pren el nom de de l’antiga vila independent de Gràcia (1850-1897), i és un dels barris més carismàtics de la ciutat. En el seu entramat de carrers es viu un ambient de barri on es barregen tota mena d’orígens, creant-se un ambient multicultural que queda reflectit en el seu comerç, les activitats que s’hi desenvolupen i també en la gastronomia. És un barri pioner en acollir les tendències més innovadores i creatives en disseny, comerç, artesania, oci i gastronomia. Com diu una de les pàgines web de l’Ajuntament de Barcelona, qualsevol moment del dia, i de la nit, és l’adequat per aturar-se, seure en una terrassa i mirar la vida passar per Gràcia.

L’oferta gastronòmica de la Vila de Gràcia és àmplia i molt variada, abastant tota mena de cuines i tipus de restaurants, des dels més tradicionals fins a gastronòmics. En aquesta volta pel barri hi trobareu la nostra selecció.

Començarem el nostre recorregut per la Vila de Gràcia en un dels seus extrems, en la confluència de l’Avinguda Diagonal amb la Via Augusta, concretament al carrer Minerva on en pocs metres s’hi concentren tres restaurants molt recomanables: al número 2 hi trobem el restaurant Les Filles Cafè, un establiment modern i elegant on es pot gaudir d’una cuina saludable. Al número 6 hi ha el restaurant Berbena, un diminut restaurant de cuina d’autor, on el pa, el formatge i els vins hi tenen un protagonisme especial. I al número 8 tenim el restaurant Modu korean bowl, un dels millors representants de la cuina coreana tradicional a la ciutat. Pocs metres més amunt s’arriba al carrer Sèneca, on al número 20 hi trobem el restaurant Roig Robí, un dels restaurants gastronòmics del barri que ofereix cuina catalana, revisada i posada al dia. Disposa d’una terrassa interior molt preuada a les nits d’estiu.

L’ankimo (foie de rap) del Berbena | Instagram @berbenabcn

Al número 11 de la Riera de Sant Miquel, el restaurant La Mostra ofereix cuina mediterrània en un menjador ambientat en la història del tennis, farcit de prestatgeries plenes de llibres. Ben a prop, al número 29 de la Riera de Sant Miquel, hi ha una pizzeria, la Gina Balmesia Pizza Bar, on cuinen les pizzes amb productes ecològics i es poden acompanyar de vins de mínima intervenció.

Als Jardinets de Gràcia, al Passeig de Gràcia, 119 es pot gaudir de la magnífica cuina japonesa del restaurant Parco. Si seguim amunt, a l’inici del carrer Gran de Gracia, al número 13, hi trobem un dels restaurants de cuina japonesa del grup Nomo. El Mediterràneo Bar Caffetteria Cucina de la plaça de Narcís Oller, 8 i al Brunaqui Cafè Cucina del carrer de Neptú, 1, ben a prop l’un de l’altre, són dues bones opcions d’assaborir cuina italiana. En el Mediterráno només es pot dinar. Just al costat del Brunaqui, al número 3 del carrer Neptú, hi trobem un dels clàssics d’aquesta zona, el restaurant La Ferreria, on es pot gaudir d’una cuina d’autor creativa en un ambient de decoració clàssica i amb la música del seu piano de fons. Imprescindible. A la plaça de Narcís Oller, 3 hi trobem el Santa Gula, un petit restaurant que ofereix una molt bona cuina mediterrània amb tocs orientals; i al carrer del Dr. Rizal, 20, hi ha el seu germà petit, el Gula Bar, un lloc sensacional per gaudir de tapes creatives i originals en un ambient informal. Molt recomanable.

La pizza Salamino y stracchino de Gina Balmesina | Instagram @ginabalmesina

Al carrer Neptú, 18, el restaurant Antunez ofereix una carta de tapes i platillos, tots ells deliciosos, on hi destaquen les seves truites. Al Raffaelli Ristorante Italiano del  carrer de Lluís Antúnez, 11, es pot gaudir de la cuina italiana amb majúscules. Plats ben elaborats i molt ben servits en un molt bon ambient. I al número 19, un dels bars de tapes més tradicionals del barri, el Bar Roure. Tapes, vins i vermuts catalans al Bar Bodega Quimet del número 23 del carrer Vic, un altre dels tradicionals del barri; i just al costat, al número 25, podreu trobar bones pizzes i amanides a la pizzeria Maramaia. A la plaça de la Llibertat, 3, el restaurant familiar La Pubilla  porta des del 1912 oferint una cuina catalana tradicional, autèntica i ben elaborada.

Al carrer Gran de Gràcia, 81 regna amb llum pròpia El Botafumeiro, una de les marisqueries més famoses i reconegudes de la ciutat. Un restaurant ple d’història i d’històries, amb el marisc sempre com a fil conductor. Al costat mateix, al número 83, hi ha el restaurant La Taberna del Cura, un “asador-sidreria” del grup Moncho’s.

Cuina mediterrània de fusió amb la cuina japonesa, amb culte pel producte i tot el saber fer del xef Gonzalo Álvarez, al restaurant Morralet del carrer de Bener Mercadé, 21. Imprescindible fer-hi una visita. Un trosset més amunt, al número 24, hi ha la Bodega Neus, un celler de tota la vida, on també es poden gaudir de bones tapes. Al carrer Bretón de los Herreros, 18, hi ha el restaurant La Brillantina, que ofereix cuina llatinoamericana. Els fans de la tecnologia gaudiran d’allò més al NÜA Smart Restaurant. Disposa de taules interactives des d’on fer la comanda i viure experiències sensorials tot assaborint plats elaborats amb tècniques on la tecnologia és fonamental. Si el migdia us afaga a prop, al restaurant Aurea, del carrer d’Aulèstia i Pijoan, 32, podreu gaudir d’un bon menú de migdia.

Interior del restaurant Botafumeiro | Facebook Botafumeiro

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Gòtic

El Raval

Poble Sec

Hostafrancs

La Bordeta i la Marina de Port

Sants

Les Corts

Pedralbes i Les Tres Torres

Sarrià

Sant Gervasi – La Bonanova

Sant Gervasi – Galvany (I)

Sant Gervasi – Galvany (i II)

El Putxet i El Farró

Vallvidrera, el Tibidado i les Planes

Vallcarca i els Penitents

El Coll i La Salut

Camp d’en Grassot i Gràcia Nova

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa