Vadegust
Volta gastronòmica pels barris barcelonins: La Bordeta i la Marina de Port
agraph -->

La Bordeta és un dels barris del districte de Sants-Montjuïc, situat a l’est de la ciutat de Barcelona, i que va néixer d’un antic edifici al peu del camí i al costat de la Riera Blanca, que al segle XVI servia d’hostal. El barri fou on acolliren la primera arribada d’obrers industrials quan la ciutat va començar la primera industrialització, sobretot pel desenvolupament ferroviari, representat per l’estació de tren de Magòria – La Campana -construïda l’any 1912-, i a la indústria tèxtil, amb Can Batlló com a màxim exponent. La vida en aquest barri ha estat molt marcada per les barreres urbanes que han suposat la ronda del mig, la Gran Via, la plaça Cerdà o les vies del tren, que han suposat històricament un cert aïllament que es vol revertir amb les darreres intervencions urbanístiques que s’hi han fet.

Gastronòmicament és un barri on la seva restauració està molt marcada per la clientela interna del propi barri. Els seus establiments són bar-restaurants tradicionals, molts només amb servei de menú de migdia, i també sovintegen els cellers, antigues botigues de vins i altres begudes, que han esdevingut establiments on poder fer-hi una copa de vi, un vermut o una cervesa acompanyada de tapes. També hi ha alguns establiments de cuines dels països d’origen de la immigració, en especial restaurants de ramen.

El barri de La Marina de Port, també pertanyent al districte de Sants-Montjuïc, queda al sud del barri de la Bordeta i, com aquest, es troba situat a l’est de la ciutat. La Marina de Port s’ha format a partir de la confluència de nuclis com el Port, Can Clos, el Polvorí, Sant Cristòfol, Estrelles Altes, la Vinya i Plus Ultra, on hi resideixen molts dels treballadors industrials de la Zona Franca. La seva oferta gastronòmica està conformada per alguns restaurants de menú diari, establiments pertanyents a cadenes i franquícies i per dos restaurants que justifiquen el desplaçament fins aquell barri.

Interior del restaurant Mitja Galta | Facebook Mitja Galta

Iniciarem la nostra volta gastronòmica pel barri de La Bordeta per un dels seus millors restaurants, el Mitja Galta -situat al carrer de la Constitució numero 181-, un restaurant de cuina de mercat molt ben elaborada i amb unes presentacions molt acurades. Tenen un excel·lent menú de migdia per 14 euros i en la seva carta de tapes distingeixen entre “patates braves” i “patates manses”, fet que demostra la seva voluntat de satisfacció del client. Seguint pel carrer de la Constitució, travessarem la Rambla de Badal i pujarem per aquesta fins a trobar el carrer de Súria, i al número 6 hi ha un dels temples del ramen a Barcelona, el Kobuta, Ramen i més. En aquest establiment podreu gaudir d’aquesta mena de fideus japonesos i d’altres tapes japoneses tradicionals. Sortint del Kobuta, a pocs metres, trobarem la plaça que defineix el Passatge d’Andalusia, on regnen amb llum pròpia i sota la batuta de Jordi Marzo, els Tramendus. D’una banda, al número 8, el Tramendu, ens agrada el vermuting, un celler de barri que s’ha convertit en un establiment imprescindible per anar-hi a esmorzar, fer-hi el vermut o fer un àpat a base de tapes tradicionals i tastets de la cuina tradicional catalana. Totalment obligat fer-hi una visita. D’altra banda, al número 10,  hi ha el Tramendu Encenem els fogons, un restaurant gastronòmic, nascut a partir del bar de tapes, que és, segurament, el millor restaurant del barri. La propera parada és la Bodegueta de Sants, al carrer de Sagunt, 49, un celler d’ambient informal on es pot gaudir de bones tapes, tan fredes com calentes, acompanyades d’un bona selecció de vermuts i cerveses. D’aquí, seguint pel carrer Manzanares, arribarem al carrer d’Olzinelles, on al número 78 hi trobem una de les joies del barri, la Bomboneria Pons, un obrador de xocolates, bombons i torrons que des del 1960 endolceixen la vida dels veïns de la Bordeta. Al carrer de Gavà número 20 hi ha el Bar-restaurant Ca l’Anglès, un establiment de cuina casolana, sense floritures, molt ben valorat pels seus clients, on anar-hi a esmorzar o dinar.

Mandonguilles amb sípia del Tramendu, ens agrada el vermuting | Facebook Tramendu, ens agrada el vermuting

Tancarem el recorregut gastronòmic pel barri de la Bordeta al Jacqueline’s Restaurant by TMC, un local de cuina llatina situada al carrer Parcerisas número 15. Molt concorregut, sobretot als migdies, consta d’una bona oferta de cuina llatina ben elaborada amb un servei molt atent i amb moltes ganes d’agradar. Només s’hi pot sopar de dijous a dissabte.

Els dos restaurants a que feia referencia del barri de la Marina de Port, són la Granja Elena, al Passeig de la Zona Franca, 228; i la Bodega Pasaje 1986, situat a l’interior de les Galeries La Campana, a la Gran Via de les Corts Catalanes, 162. La Granja Elena és un referent a tota la ciutat i ha agafat nomenada com un restaurant “d’alta cuina de barri”. Aquest establiment familiar creat per Olga Calvo i Borja Sierra l’any 1974, i que ara regenten tres dels seus fills -Borja, el cuiner, Patricia, sumiller i Guillermo, cap de sala-, és un oasi enmig d’un barri on hi ha escassetat d’oferta gastronòmica de qualitat. Ofereixen un servei d’esmorzars de forquilla i servei de dinars al migdia, amb una carta de plats cuina tradicional espanyola amb tocs moderns. La Bodega Pasaje 1986 és un restaurant obert l’any 2020, en plena pandèmia, pel que va ser el cap de sala del restaurant Tickets, i que compta amb algun altre professional procedents dels restaurants del grup El Barri d’Albert Adrià. Tot i que la proposta és la d’un restaurant de brases i platillos, en molts plats de la carta hi trobarem tècniques i elaboracions que ens faran pensar d’on venen.

Tartar de tomàquet i ventresca de tonyina de la Granja Elena | Facebook Granja Elena

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Gòtic

El Raval

Poble Sec

Hostafrancs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa