Vadegust
Volta gastronòmica pels barris de Barcelona: Sarrià
agraph -->

De ben segur que els sarrianencs de 1921 haguessin preferit que en el títol d’aquest article figurés Municipi de Sarrià, en comptes de Barri de Sarrià, però va ser en aquest any que aquest municipi del pla de Barcelona va ser annexat a Barcelona per reial decret. Amb el pas dels anys, i malgrat el desenvolupament que ha patit el barri, aquest no ha perdut l’essència de poble. És un barri molt tranquil, on la gran majoria de veïns es coneixen, encara hi ha força comerç de proximitat i en els seus carrers i passatges hi ha el caliu que habitualment es troba als pobles. Pertanyent al districte de Sarrià-Sant Gervasi, és un barri situat a la part alta de Barcelona que es vertebra a banda i banda del carrer Major de Sarrià, on es concentra la major part de l’activitat social i comercial del barri. L’oferta gastronòmica del barri és àmplia i abasta sobretot els restaurants informals i de tapes, però compta amb uns quants restaurants gastronòmics, que sense ser dels més reconeguts de la ciutat, són unes grans opcions per gaudir d’un àpat memorable.

Situat a la part més altra del barri, al sector de Can Caralleu, hi ha el restaurant Tapia, el que vindria a ser el típic establiment de carns a la brasa, però amb una carta d’hamburgueses que sap atraure a un clientela jove que l’han convertit en un dels seus habituals per fer-hi àpats de grup. Baixant fins on el barri comença a agafar la seva forma més urbana, al carrer Major de Sarrià, 121 hi ha un dels restaurants icònics i imprescindibles d’aquesta part de Barcelona, el restaurant Tram Tram. Distingit amb un Sol de la Guia Repsol 2022, el xef Isidre Soler ofereix en un espai avantguardista i acollidor una cuina mediterrània d’arrels tradicionals amb certes concessions a la modernitat. Només uns metres més avall, en el mateix carrer, al número 134, hi trobem un dels patis més cobejats de Barcelona a l’estiu, el que té el restaurant Vivanda. Al Vivanda podrem gaudir d’una carta de cuina catalana, basada en un producte de qualitat, pensada per compartir. És una altra de les visites obligades del barri. Ben aprop, al carrer Pare Miquel de Sarrià número 8, s’hi troba el Teatre de Sarrià. Aquest equipament cultural disposa del Jardinet del Teatre, un bar-restaurant on a part de poder-hi anar a fer un bon menú de migdia, als vespres i caps de setmana és una excel·lent opció per a fer-hi un àpat informal. Aquest barri és el bressol d’una de les pastisseries més emblemàtiques de Barcelona, la Foix de Sarrià, que compta amb dos locals: la pastisseria, situada al carrer Major de Sarrià, 57, lloc de peregrinació dels amants del dolç; i la cafeteria-degustació, situada a la Plaça de Sarrià, 12-13, on a banda de comprar les seves especialitats, es poden assaborir en el mateix local.

Arròs a la cassola de bolets, cargols i crestes de gall | Instagram @vivanda_restaurant

Baixant per Major de Sarrià, al número 97, hi trobem el Santamasa Restaurant: amanides, coques, hamburgueses i tàrtars conformen el gruix de la seva oferta. Just al costat, al número 95, hi ha El Canalla, un bar de tapes i platillos que pertany al grup Sant Telmo. Més avall, al carrer d’Euterpe, 9, es troba el Bar-Restaurant Casa Lot, que havia estat un dels restaurants clàssics i singulars de la zona, i ara s’afegeix a la gran oferta d’establiments d’àpats informals que hi ha al barri. Al carrer Canet, 38, el restaurant Canet porta més de 30 anys oferint  la seva cuina clàssica mediterrània. Tornant al carrer Major de Sarrià, concretament al número 59, un dels restaurants històrics del barri, Casa Joana.

Un lloc on gaudir de bones tapes i de plats de cuina casolana tradicional. Si són les millors de Barcelona o no, sempre serà l’eterna discussió, però el que és innegable és que són les més famoses. No hi ha ranking on no surtin en els primers llocs. Evidentment, parlo de les patates braves del Bar El Tomàs, del carrer Major de Sarrià, 49, un dels bars més emblemàtics i coneguts del barri. De visita totalment obligada. Al carrer de sota, l’Ivorra 10, del carrer i número del mateix nom, comparteix cuina i carta amb el Bar El Tomàs, però potser li manca el seu encant. Al carrer de Jaume Piquet, l’un al costat de l’altre, hi trobem al número 1, el Clandestino, un excel·lent restaurant de cuina de mercat, amb una tècnica i unes presentacions molt acurades. I al número 3, el Txo Tabernie, un restaurant de cuina basca, on a banda dels típics “pinxos”, també es pot gaudir d’un bon grapat de plats d’aquesta cuina.

A la plaça de Sant Vicenç de Sarrià, un restaurant de sempre, el Pau, amb una molt bona oferta de tapes i platillos, inspirada en les seves arrels navarreses, sempre delicioses. Els més gourmets del barri es troben al Gouthier, un oyster bar o bar d’ostres situat al carrer de Mañé i Flaquer número 8. Ja a la part baixa del carrer Major de Sarrià, al número 12, brilla amb llum pròpia El Colmadito, un espai delicatessen on poder assaborir tota mena de productes gourmets i, si es vol, també comprar-los. A més, ofereixen una acurada selecció de plats cuinats, sempre en base al millor producte.

Sardina confitada amb bitxo del restaurant Gouthier | Facebook Gouthier

Al carrer de Benet i Mateu, 59, hi trobem la cuina d’autor que el xef Sergey Vinogradov oficia als fogons del Vinogrado, un dels restaurants gastronòmics del barri. Cal viure l’experiència. El Magatzem de Sarrià, situat al Passeig de Sant Joan Bosco, 47, a la part més baixa del barri, ofereix una cuina catalana amb alguna picadeta d’ull a la cuina japonesa. Una molt bona opció per gaudir d’un bon àpat.

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Gòtic

El Raval

Poble Sec

Hostafrancs

La Bordeta i la Marina de Port

Sants

Les Corts

Pedralbes i Les Tres Torres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa