Vadegust
Volta gastronòmica pels barris de Barcelona: El Raval
agraph -->

El barri del Raval és el barri de la diversitat de Barcelona. Delimitat per la Ronda de Sant Antoni, la Plaça Universitat i el carrer Pelai, la Rambla, el Moll de Barcelona, l’Avinguda del Paral·lel i la Ronda de Sant Pau, és el barri amb més densitat de població del districte de Ciutat Vella, i també el barri de Barcelona on el mestissatge i la interculturalitat hi són més presents. Un 56% del veïnat es forà. Tal i com indica el web oficial de la ciutat de Barcelona: “Els seus carrers, estrets, atapeïts i plens de vida, amaguen les històries més curioses de la ciutat” i de ben segur que també les més canalles. Com va succeir en moltes altres grans ciutats portuàries, la proximitat d’aquest barri al port i a la caserna de les Drassanes, va afavorir que durant els segles XIX i XX s’hi concentressin un gran nombre de prostíbuls i activitats relacionades amb la prostitució, motiu pel qual va ser conegut durant molts anys com el “Barri Xino”.

El fet que dins del barri s’hi trobin diversos equipaments culturals com les Drassanes -seu del Museu Marítim de Barcelona-, la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans dins del recinte de l’antic Hospital de la Santa Creu i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, el Palau Güell -declarat Patrimoni de la Humanitat-, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona o el Gran Teatre del Liceu, l’han convertit en un dels punts més turístics de la ciutat.

El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com la Boqueria, el més emblemàtic de la ciutat tant pels compradors particulars com pels restauradors de la ciutat s’ha convertit en una de les grans atraccions turístiques del barri.

La realitat gastronòmica del Raval és molt similar a la del seu barri veí del Gòtic, ja que dominen els establiments de menjar ràpid de tota mena i restaurants de cuines ètniques, enmig dels quals estan intentant sobreviure alguns bars de tapes, restaurants tradicionals i també de caire més gastronòmic. Al Raval, com en el Gòtic, la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 és molt evident i es percep en la gran quantitat de locals tancats. Tanmateix la rotació dels locals és altíssima i la història de molts restaurants molt breu.

Un dels millors locals per començar o acabar una experiència gastronòmica al Raval és sense cap mena de dubtes prenent-vos els vostres cocktails preferits a la cocteleria Boadas, al número 1 del carrer Tallers, a tocar de la Rambla. Aquesta mítica cocteleria es va crear l’any 1933 i és una de les més veteranes de la ciutat. Ben a prop, al número 2 del carrer Jovellanos, hi ha un dels punts de peregrinació dels amants de la cuina vegetariana de la ciutat, el restaurant Teresa Carles, on la seva xef Teresa Carles Borràs porta més de quatre dècades oferint una cuina saludable basada en el millor producte. L’Elisabets Restaurant, al carrer de les Ramelleres, 3, és un clàssic del barri i hi podem gaudir d’unes tapes honestes i ben fetes, o d’un bon entrepà. Carrer Xuclà avall, al número 4, podrem satisfer els desitjos més dolços a la Granja M. Viader, indret on va néixer el Cacaolat. Ben a prop, al número 9 del carrer Elisabets, s’hi troba el Dos Palillos, un dels millors restaurants de Barcelona. La seva cuina creativa inspirada en la gastronomia asiàtica i interpretada pel xef Albert Raurich és un referent del sector. Guardonat amb una estrella Michelin des del 2013. Sortint del Dos Palillos, en direcció Paral·lel, al primer carrer que ens trobem a ma esquerra, el carrer del Doctor Dou, hi són ubicats, l’un al davant de l’altre, el Dos Pebrots, un altre projecte del xef Albert Raurich amb un concepte de cuina mediterrània ancestral, i l’En Ville, un santuari pels celíacs, ja que tota la seva cuina és sense gluten.

El restaurant Dos Palillos | Facebook Dos Palillos
El restaurant Dos Palillos | Facebook Dos Palillos

Al carrer de Valldonzella, 46, hi ha Ca l’Estevet, un restaurant clàssic de cuina catalana a uns preus raonables, carregat d’història i d’històries. Visita obligada i si teniu sort podreu ocupar la “taula del fons”, l’indret més cobejat del restaurant on abans només hi podien accedir significats noctàmbuls barcelonins. Si us ve de gust un cafè, però no un cafè qualsevol, al carrer Joaquim Costa número 26 hi ha un dels establiments del projecte Nomad Coffee, el Nomad Coffee Every Day, on us ensenyaran tot el que cal saber sobre els cafès d’especialitat, la darrera tendència cafetera mundial.

La següent parada ja és al mercat de la Boqueria, on l’oferta gastronòmica tant per comprar com per menjar és àmplia i variada. És el regne del producte fresc, cal dir que la qualitat mitja dels restaurants i punts de degustació és alta. Hi destaquen amb llum pròpia dos restaurants, el Quim de la Boqueria i el Bar Pinotxo, en tots dos menjar-hi és una festa. Festival de producte i de coccions perfectes, que fan gaudir de qualsevol plat que es demani, des de les verdures més senzilles fins a les tapes o platets més sofisticats. L’únic inconvenient és trobar-hi una cadira lliure. A la zona perifèrica del mercat, a la banda mar, hi ha el Direkte Boqueria, una barra de degustació amb capacitat només per a 8 comensals, on el xef Arnau Muñío fa una proposta de dos menús degustació, un de 7 plats + 2 postres i un de 10 plats + 2 postres, basada en una cuina d’autor d’arrels catalanes i asiàtiques. Si sortim del mercat per la vessant interior, la que dona a la plaça de la Gardunya, a l’inici del carrer Jerusalem, hi ha el restaurant Bacaro, una de les millors opcions de cuina veneciana de Barcelona. Ells es defineixen com la taverna veneciana del darrera de la Boqueria. Carta relativament curta on totes les opcions són superbes.

Al carrer de Sant Pau, 9-11, el xef German Espinosa, de l’equip del multiestrellat Martín Berasategui, dirigeix la cuina del Restaurant-Fonda España, de l’Hotel del mateix nom, on es pot fer un àpat en un menjador modernista originalment projectat i decorat per Domènech i Montaner. Si sou fans dels pastissets àrabs i paquistanès, els que s’anomenen Jalebi-baklawa, al mateix carrer Sant Pau, al número 39, en trobareu un ampli assortiment a la Pastisseria Ayub. Aquesta pastisseria també té un establiment al carrer Hospital, 95. Al número 17 del carrer de la Unió, el Bar Cañete ofereix una molt bona proposta de tapes de qualitat. Quan el carrer de la Unió es converteix en Marquès de Barberà, concretament al número 15, es pot gaudir d’una de les cartes de pizzes més innovadores de tota la ciutat, al Frankie Gallo Cha Cha Cha, per molts, les millors de Barcelona.

Una taula parada al restaurant Fonda España | Facebook Fonda España

La Rambla del Raval, un dels carrers símbol del nou urbanisme del barri, hi destaca el restaurant Suculent, on el xef Toni Romero fa una proposta de cuina mediterrània acurada i moderna basada en un producte fresc i de temporada.

Al carrer de Sant Pau 110, quan ja s’ha creuat la Rambla del Raval, s’hi troba un d’aquells restaurants on només s’hi va si te’l recomanen, El Pachuco, una mezcaleria-taqueria mexicana on es gaudeix molt i amb molt bona relació qualitat-preu.

Hi ha moltes maneres de rematar una vetllada al barri del Raval, però si sou dels nostàlgics del moviment bohemi, al barri hi ha dos extraordinaris establiments: el Bar Marsella, al carrer de Sant Pau, 65, on podreu assaborir una copa d’absenta en una taula de marbre; i el Bar Pastís, al carrer de Santa Mònica, 4, un local bohemi i íntim, ambientat en el París més canalla,  amb tangos, flamenc i música en viu.

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

 Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Gòtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa