Vadegust
Volta gastronòmica pels barris de Barcelona: La Barceloneta

Pels barcelonins, el barri de la Barceloneta és sinònim de mar i platja. Situat en un petit apèndix triangular que ocupa unes setanta hectàrees endinsades cap al mar, limitat pel Moll d’Espanya del Port Vell, el Port Olímpic, la Ronda Litoral i les platges, és el barri més nou del districte de Ciutat Vella. La Barceloneta és el barri mariner per excel·lència de la capital catalana, tal com ho apunta l’Ajuntament de la ciutat en la seva pàgina web. Encara estan molt presents en la memòria popular dels barcelonins les guinguetes, que van constituir la imatge del barri entre els anys 40 i els anys previs als Jocs Olímpics del 1992.

L’arribada dels Jocs Olímpics va marcar l’esdevenir d’aquest barri amb la remodelació de la gran majoria d’espais, com el port i el passeig marítim, i la recuperació de les platges. El barri es va emplenar de restaurants i espais d’oci, creant-se un ecosistema on van començar a conviure els establiments de tota la vida amb les noves propostes que s’anaven creant a mesura que el turisme va anar descobrint el barri i el va convertir en una de les seves zones preferides d’esbarjo.

El restaurant La Mar Salada | Facebook La Mar Salada

Tot i que gran part de l’oferta actual està clarament orientada al turisme, al barri encara queden establiments que no han perdut la seva essència i on s’hi pot gaudir d’un bon àpat en qualsevol moment del dia, des de l’esmorzar fins al ressopó. De totes les possibilitats que ofereix el Passeig Joan de Borbó, un dels millors establiments és La Mar Salada. Aquest restaurant brilla amb llum pròpia enmig de tot el batibull de restaurants que emplenen la majoria de locals del Passeig. Sota la batuta del xef Marc Singla, ofereix una carta de cuina marinera honesta i marcada per un producte excel·lent. La Mar Salada es troba al número 58 del Passeig Joan de Borbó.

Ja a dins del barri, a la plaça del mercat, concretament al número 56 del carrer del Baluard, hi trobem una de les tavernes més famoses de Barcelona, La Cova Fumada. Obert per la família Solé l’any 1944, és un bar de tapes molt singular: no està identificat (no té rètol) i té un horari una mica especial, ja que entre setmana només obren als matins de 9 a 15 hores, i els dissabtes de 9 a 13 hores. Els dijous i divendres obren de 18 a 20 hores. A la Cova Fumada tot és autèntic i directe. En aquesta taverna es va inventar l’emblemàtica Bomba de la Barceloneta. Visita obligada.

Bomba de la Barceloneta | Foursquare
Bomba de la Barceloneta | Foursquare

Al mateix carrer Baluard, un tros més amunt, en direcció a la Ronda Litoral -i passat pel famós forn de pa Baluard Barceloneta, una de les millors fleques de Barcelona-, concretament al número 12 hi trobem una altra taverna de les de tota la vida: Montolio Can Maño. Una tasca de pescadors que no fa cap concessió a les floritures. Cuina marinera senzilla, directe i tradicional on destaquen les preparacions a la planxa sempre acompanyades d’all i julivert.

Al carrer de la Maquinista, 17, davant de la plaça del mercat hi trobem Can Ramonet, un dels restaurants històrics del barri. De fet, ocupa la primera casa que s’hi va construir. Aquest establiment ha sabut mantenir al llarg dels anys el seu nivell, oferint una cuina tradicional catalana, esbiaixada cap a les receptes més marineres, i possiblement estigui en el podi de les millors paelles del barri.

El restaurant Can Ramonet | Facebook Can Ramonet

Fundat l’any 1903 com a casa de menjars per pescadors, Can Solé, situat al carrer de Sant Carles, 4, molt a prop del Passeig Joan de Borbó, és un dels restaurants de cuina marinera més emblemàtics i més ben considerats, no només de la Barceloneta, sinó també de tota la ciutat. Les seves parets estan plenes de testimonis de les personalitats que hi han passat, entre els que destaquen el polifacètic Santiago Rusiñol, l’escriptor Josep Maria de Sagarra o el periodista i escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

Entrada del restaurant Can Solé | Facebook Can Solé

Si esteu passejant pel barri, us agafa set i voleu assaborir una bona canya de cervesa, no podeu deixar d’anar al Vaso de Oro, una de les cerveseries més autèntiques del barri, on possiblement s’ofereixen les millors canyes de Barcelona. Veure com els cambrers d’aquest local tiren la cervesa és tot un espectacle.

I, per acabar un secret: al bar de tapes Segons Mercat, del carrer Balboa, 16, hi preparen unes braves de traca i mocador. Són les Top21 de la Bíblia de les Braves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa