Vadegust
Volta gastronòmica pels barris de Barcelona: El Poble Sec
agraph -->

El Poble Sec és el barri que ocupa la franja urbana que hi ha entre la muntanya de Montjuïc i l’Avinguda del Paral·lel. Pertanyent al districte de Sants-Montjuïc, és un barri que, com explica la web de l’Ajuntament de Barcelona, és ple de contrastos i on hi conviu l’herència de l’oci de la Barcelona dels anys seixanta -representada pels locals de la part baixa de l’Avinguda del Parel.lel, en especial El Molino- amb l’obertura de nous negocis d’alimentació d’arreu. El fet de ser un barri d’acollida i de diversitat on hi viuen persones vingudes d’arreu del món configura en gran part la seva oferta gastronòmica, que si bé no és tant nombrosa com la dels barris més turístics, està formada per infinitat de petits locals de cuines ètniques i exòtiques que conviuen amb bars tradicionals de tapes i restaurants familiars. La crisi derivada de la pandèmia va gairebé eradicar l’alta restauració del barri, afectant greument a restaurants tan emblemàtics com el Rías de Galicia, però n’han sobreviscut alguns restaurants gastronòmics.

Un plat de pasta del restaurant Xemei | Facebook Xemei

Començarem la ruta gastronòmica pel barri del Poble Sec a la vessant de la muntanya de Montjuïc que mira al Port de Barcelona, a l’indret que havien ocupat històricament els estudis de Miramar de Televisió Espanyola. Aquí, dins dels jardins Forestier, s’hi troba la Terraza Martínez, un dels pocs restaurants gastronòmics del barri i on, a banda de poder assaborir una extraordinària cuina d’arrels tradicionals, amb el litoral com a prioritat, es pot gaudir d’unes vistes úniques de la ciutat. Encara enganxats a la muntanya de Montjuïc, al carrer de l’Exposició, 85 hi trobem el restaurant Xemei, reconegudíssim a tota la ciutat per la qualitat i la creativitat de la seva cuina veneciana i per la seva singular decoració. És un restaurant molt recomanable.

A tocar del Xemei, al número 62 del mateix carrer, un dels clàssics del barri, el restaurant La Perla Bcn, amb un receptari de cuina catalana tradicional on el producte és el protagonista. Sensacionals arrossos i guisats. Baixant, a la part final del carrer Lleida, quan aquest gairebé desemboca a l’Avinguda del Paral·lel, a tocar l’un de l’altre, s’hi troba al número 7, la Casa de Tapas Cañota, una bona opció per anar de tapes amb certes garanties, i també hi ha l’emblemàtic i icònic restaurant-marisqueria Rías de Galicia, temple de les mariscades barcelonines i segurament un dels restaurants on més tractes s’han tancat de Barcelona. Abans d’arribar al Paral·lel, al número 3 del carrer Lleida hi ha una de les perles del barri, El Camarote de Tomás, un restaurant petit i acollidor amb un tracte proper on només serveixen peix i marisc fresc d’extraordinària qualitat, sempre cuinat al punt exacte.

Braves de patata gallega al forn amb salsa d’Albert Adrià i un allioli molt lleuger | Facebook Grupo Iglesias (Casa de Tapas Cañota)

Al carrer de la França Xica número 20, una altre de les grans opcions del barri: el Casa Xica, una petita taberna de cuina de fusió catalano-asiàtica amb una carta de vins que aposta de manera valenta pels vins de mínima intervenció. Si sou fans del conill, teniu una cita amb la Taverna Can Margarit , al carrer de la Concòrdia, 21, un local amb encant especialitzat en cuina catalana. Al carrer de la Creu dels Molers, 4 hi ha el Mano Rota, un dels millors restaurants del barri on el seu xef, Bernat Bermudo, ofereix una cuina d’autor amb influències japonesa i peruana en una oferta honesta de productes de temporada. Imprescindible.

Gairebé davant del Mano Rota comença el carrer Blai, un dels carrers més animats de Barcelona, ple de bars amb una àmplia oferta de tapes, broquetes i “montaditos”. Entre molta cervesa, el Denassus, situat al número 53, és, com el defineixen els seus propietaris, “un temple del vi i les tapes desenfadades”. En aquest carrer també brillen amb llum pròpia, el Blai 9, la Esquinita de Blai, la Tiza, la Cantinita de Blai i la Bota Bar. Arribats a l’alçada del carrer Poeta Cabanyes, si agafem aquest carrer en direcció a l’Avinguda del Paral·lel arribarem al Quimet i Quimet, un bar tradicional del barri on des del 1914 els barcelonins s’hi apleguen per gaudir de les seves magnífiques tapes, conserves, vermuts, vins i cerveses. Tota una icona del barri. Els arrossos al barri del Poble Sec tenen un nom propi, el del Restaurant Elche. La família Iborra porta regentant aquest local de cuina il·licitana situat al carrer de Vila i Vilà, 71 des de 1959. I acabarem aquest recorregut gastronòmic pel Poble Sec al carrer Cabanes, 22, on s’ubica el Xiloca Bar Restaurant, un popular i concorregudíssim bar de tapes.

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

 Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Gòtic

El Raval

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa