Vadegust
Volta gastronòmica per Barcelona: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
agraph -->

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és un barri del districte de Ciutat Vella que està format per tres nuclis de carrers estrets i entrelligats que encara conserven l’estructura medieval que es va crear dins de les muralles de Barcelona. El barri queda delimitat per la plaça Urquinaona i el carrer Trafalgar a ponent, la Ronda Litoral a llevant, el carrer Roger de Flor i el Parc del Ciutadella al nord, i per la Via Laietana al sud. Cadascun dels tres nuclis es vertebra al voltant d’un gran equipament de Barcelona: el Palau de la Música, en el cas de Sant Pere; el mercat de Santa Caterina. en el cas de Santa Caterina; i la Basílica de Santa Maria del Mar i l’antic mercat del Born, en el cas de la Ribera.

El caràcter comercial i turístic que té aquest barri ha propiciat que l’oferta gastronòmica sigui molt prolífica, convivint tavernes i restaurants històrics amb restaurants de menjar ràpid, restaurants turístics, restaurants de menjar ètnic impulsats pels diversos col·lectius immigrants que s’han establert al barri, petits bistrós i també restaurants gastronòmics. Tanmateix cal tenir en compte que la competència és ferotge i la rotació en els locals és força alta, pel que pot ser que, d’un dia per l’altre, un dels establiment recomanats tanqui les seves portes.

Al carrer del Rec Comtal, una perllongació del carrer Sant Pere Més Baix, que arriba fins al passeig de Lluís Companys, trobem dos restaurants ben diferents però molt recomanables: d’una banda, al número 11 hi ha Elsa y Fred, un bar de tapes creatives que ofereix un molt bon menú de migdia i on es pot gaudir d’un ambient íntim en un entorn entre afrancesat i novaiorquès. Destaquen les seves patates braves (Top 40 del ranking), tot i que el seu punt de picant és discret. Gairebé al costat, al número 15, hi trobem un dels restaurants japonesos més recomanables de Barcelona, el Nakashita. Excel·lent producte en un cuina de fusió brasilenya-japonesa.

Diferents plats del restaurant Nakashita | Facebook Nakashita

Just al costat del mercat de Santa Caterina, al carrer de Freixures, 11 hi ha el restaurant Casa Mari y Rufo, un d’aquells restaurants de barri sempre ple pels seus clients habituals, molts d’ells veïns, que fa que alguns dies morin d’èxit. Cuina tradicional, casolana i directa i amb molt bon producte sense cap concessió a les floritures.

A la plaça de Sant Agustí Vell número 13 hi ha el Costa Pacífico, una cevicheria mexicana d’ambient jove que ofereix una de les millors opcions de Barcelona per gaudir de la cuina mexicana a uns preus raonables. Ben a prop del Costa Pacífico, al carrer dels Carders, 46 hi ha el Mosquito Tapas, una taverna d’ambient jove i informal on la cuina asiàtica és la protagonista. Molt bona oferta de cerveses artesanes. Al principi del carrer Montcada, abans que aquest creui el carrer Princesa, al número 2, s’hi troba el Bar del Pla, un dels punts de peregrinació dels amants de les bones tapes. Tenen molta fama les seves patates braves (Top 8 del ranking) que, una vegada més, tenen un punt de picant excessivament suau, pel meu gust.

Un plat de pa de coca amb tomàquet, escalivada i sardina del Bar El Pla | Facebook Bar El Pla

Quan arribem al Born, l’oferta gastronòmica creix exponencialment. Al Born no només hi ha molts restaurants i bars de tapes, sinó que també hi trobem algunes de les millors botigues gourmets de Barcelona.

Un dels pocs llocs que queden a Barcelona on poder gaudir d’una fondue amb certes garanties és el restaurant La Carassa, al carrer Brosolí número 1 (està un pèl amagat, s’hi accedeix des del carrer de l’Argenteria). Decoració singular.

Al carrer Princesa número 14, hi trobem el gran temple dels vins naturals de Barcelona, Can Cisa/Bar Brutal, que es poden acompanyar d’una bona oferta de plats i platillos. Seguint pel carrer Princesa, en direcció cap al Passeig de Picasso, concretament al número 22 ens trobem amb la renovada Pastisseria Brunells, que des de el 1852 ofereix una acurada selecció de pastes i pastissos, que van des dels més tradicionals fins als més creatius, entre ells el millor croissant de mantega del 2020. En el darrer tram del carrer Princesa, al número 53 hi ha el restaurant El Foro, un restaurant argentí que ofereix una acurada carta de carns amb diferents orígens i maduracions amb una bona relació qualitat preu, i el restaurant Murivechi, al número 59, una pizzeria-trattoria que segons molts experts ofereix un dels millors menús de migdia de Barcelona.

Peix i marisc del restaurant Estimar | Facebook Estimar

Prop del Passeig del Born, els més llaminers podran gaudir de valent amb tot el que ofereix la Pastisseria Hoffman, al carrer dels Flassaders, 44, i els amants dels vins catalans tenen una cita amb El Disset, al carrer Antic de Sant Joan número 3, on, a més, podran gaudir de les seves afamades torrades de pa de vidre.

Just al davant, al carrer Montcada, a l’alçada del número 29, es troben el Tapeo Born, un dels bar de tapes de qualitat imprescindibles del barri amb Daniel Rueda als fogons, i el Xampanyet, un dels establiments de visita obligada a Barcelona, on cal assaborir les seves anxoves acompanyades d’una copa del seu singular escumós. Si esteu per la zona i és moment de fer un àpat especial o teniu algun motiu de celebració ho podeu fer al restaurant Estimar, on el seu xef Rafa Zafra us farà gaudir de valent amb una cuina marinera creativa, de peix i marisc, de les millors de Barcelona. El trobareu al número 3 del carrer de Sant Antoni dels Sombrerers, un carrer un xic amagat. A tocar d’aquest restaurant, al carrer dels Sombrerers número 23, hi ha una de les botigues històriques i el gran referent dels fruits secs a Barcelona, Casa Gispert. A l’altra banda de la Basílica de Santa Maria del Mar, a l’inici del Passeig del Born, concretament al número 4, hi ha l’Orvay, un molt bon lloc per gaudir d’unes copes de vi acompanyades de tapes i platets.

Pels amants de la cuina italiana autèntica, el restaurant Gravin, al carrer Rera Palau número 3, és la seva opció. Al carrer Ocata, 6, a tocar de l’estació de França llueix amb llum pròpia el restaurant La Estrella, un establiment gairebé centenari amb una cuina de mercat honesta i molt ben elaborada. Al Pla de Palau, un dels clàssics de Barcelona, hi ha el Passadís del Pep, un lloc per deixar-se portar. Gairebé al seu davant, un altre clàssic entre els clàssics de Barcelona, el 7 Portes: què puc dir, que no s’hagi dit, d’aquest magnífic restaurant?

A la Plaça de Santa Maria del Mar, es troba una de les terrasses més preuades del barri per assaborir una copa de vi, la Vinya del Senyor, just davant de la façana principal de la Basílica de Santa Maria del Mar i d’una altre botiga imprescindible de Barcelona, la Botifarreria, una xarcuteria tradicional on perdre’s enmig de totes les seves especialitats. Al número 10 del carrer de les Caputxes, els més llaminers hi tenen un grandiós santuari, la pastisseria Bubó: Pastissos, xocolates i altres especialitats d’autor que, a part de satisfer el paladar, també ho fan a la vista.

Ostres i vi a la Vinya del Senyor | Facebook La Vinya del Senyor

Al carrer Agullers s’hi troba la seu central de Vila Viniteca, i allà hi trobem la famosa botiga de vins i també la botiga de productes gastronòmics gourmet, cadascuna d’elles amb una de les millors ofertes de Barcelona en la seva especialitat. Al número 14 d’aquest mateix carrer hi trobem el forn de pa artesà Vilamala, fundat l’any 1925, on elaboren els seus pans i la resta d’especialitats (atenció a les seves coques) en un forn antic de pedra.

Altres barris

Per saber on menjar bé en altres barris de Barcelona:

La Barceloneta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa