Vadegust
La parella perfecta: Formatge Mahón-Menorca DOP i Sa Forana Blanc 2020
agraph -->

Des de Vadegust, Vadevi i Balears Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui formatge Mahón-Menorca DOP i Sa Forana Blanc 2020 del celler Solano de Menorca.

El formatge Mahón-Menorca és un dels grans tresors que podem trobar a Menorca. En aquesta illa, la història del formatge va començar en temps immemorials i s’ha sabut conservar la tradició fins als nostres dies. Elaborat segons una fórmula que s’ha transmès de generació en generació en els “llocs” -les tradicionals cases blanques envoltades de prats de pastura-, que són autèntiques icones del paisatge agrari menorquí on les vaques troben el seu espai idoni per pasturar i produir una llet de gran qualitat.

El formatge Mahón-Menorca artesà és senzill de reconèixer per la seva forma quadrada, de vores arrodonides i caracteritzada per la seva part superior on es poden observar les marques que ha deixat el “lligam”, nom que rep el cordill amb el que es lliga el drap de cotó o “fogasser” amb el que s’embolcalla per fer-ne la primera escorreguda de la pasta, abans de ser premsada, i la “mamella”, generada per les arrugues i el lligat del fogasser.

Diferents tipus de Formatge Mahón-Menorca | Cedida

Emparat per una denominació d’origen des de l’any 1985, el formatge Mahón-Menorca és un formatge elaborat amb llet de vaca, quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural. Durant la maduració, la pell es renta amb mantega, oli d’oliva, o bé amb una barreja d’oli amb pebre vermell, procés que li atorga el seu característic color entre grogós i ocre. Despenent de la seva maduració aquest formatge pot ser Tendre (entre 21 i 60 dies), Semicurat (entre 2 i 5 mesos), i Curat (quan la maduració supera els 5 mesos). El Mahón-Menorca Artesà s’elabora amb llet crua de vaca i pot ser Semicurat (amb una maduració mínima de 60 dies) o Curat (quan supera els 5 mesos).

El formatge Mahón-Menorca amb més personalitat és el curat, excepcional quan és Artesà per la seva elaboració amb llet crua de vaca. La seva llarga maduració li atorga una gran intensitat aromàtica on les notes làctiques, de mantega, han evolucionat cap a records de fruits secs i la seva textura, ferma en el semicurat, s’ha tornat trencadissa, el tacte va esdevenint picant i la persistència en boca és molt llarga.

Per acompanyar el formatge Mahón-Menorca quina millor combinació hi podria haver que un vi elaborat a la mateixa illa, formant un maridatge de territori. El Sa Forana Blanc 2020 del celler Solano de Menorca, situat al poble de  Sant Climent, al sud-est de l’illa i propietat dels germans Carles i Xavier Solano, és un vi elaborat amb els raïms de la varietat chardonnay, procedents de les vinyes més velles de la seva finca Cugullonet Nou, que complementen amb un petit percentatge de Premsal Blanc. Un cop fermentat se li dona una petita criança en bota nova de roure francès.

El Sa Forana blanc, marcat per una acidesa viva i ben present, acompanyada d’una textura untuosa, és un vi que refresca la boca al mateix temps que neteja el paladar i equilibra totes les sensacions punyents que ha deixat el formatge. El formatge el despulla d’una bona part de la seva acidesa i li fa aflorar amb força la seva part més afruitada, a l’hora que li accentua el seu caràcter salí, tan típic d’alguns vins nascuts a prop del mar. Voluminós en boca, a mesura que va passant el temps recupera part de la seva complexitat, i juntament amb les sensacions gustatives que ens ha deixat el formatge formen un conjunt harmònic que es potencia mútuament.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa