Vadegust
La parella perfecta: Sobrassada de porc negre Son Vivot amb Autònom 2014 de Vins Miquel Gelabert
agraph -->

Des de Vadegust, Vadevi i Balears Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui sobrassada de porc negre Son Vivot amb Autònom 2014 de Vins Miquel Gelabert (DO Pla i Llevant).

Un dels productes típics mallorquins més deliciosos és sense cap mena de dubte la sobrassada de porc negre. Aquest embotit elaborat exclusivament amb carn fresca de l’espècie autòctona porc negre de Mallorca està protegit amb un segell de qualitat que l’identifica i el protegeix. Són porcs que es crien en llibertat i tenen una alimentació basada en figues i garroves que es complementa amb cereals i lleguminoses. A més, caminen constantment per a alimentar-se, la qual cosa fa que la seva carn sigui més atapeïda i saborosa.

Sobrassada de porc negre Son Vivot | Cedida

Una de les millors de l’illa és la que fan a Son Vivot, que no conté gluten ni lactosa. En la seva elaboració els mestres xarcuters de Son Vivot, piquen la carn fresca i la xulla (cansalada), les barregen i les amaneixen amb sal i  pebre bord, dolç i coent -aquestes espècies són mòltes al moment, just abans d’incorporar-les i barrejar-les amb la carn, la qual cosa li confereix una millor aroma-. Un cop preparada la barreja, aquesta s’emboteix dins de budells naturals de porc i es deixa curar. En el procés de curació és quan la sobrassada perd parcialment la humitat i va agafant les aromes, la textura i el sabor típic d’aquest embotit.

La sobrassada de manera tradicional es consumeix escampada a sobre una llesca de pa. És un producte d’aromes i sabors intensos, que arriben a saturar les papil·les gustatives, omplint la boca d’aromes càrniques i especiades. Sovint s’acompanya d’altres productes, normalment de gustos dolços com mel, sucre o melmelades, per equilibrar-ne la intensitat gustativa.

Per acompanyar la sobrassada ens cal un vi capaç de relacionar-se bé amb tots els matisos d’aquest embotit: amb el sabor de la carn, amb la potència de les espècies, amb la complexitat de la maduració. L’Autònom és un vi molt especial, nascut de la col·laboració entre Bodegas Ribas i Vins Miquel Gelabert, elaborat amb un cupatge de les varietats més tradicionals mallorquines: Callet, Manto Negro, Fogoneu i Gorgollassa, totes elles provinents de vinyes velles, i al que se li dona una criança de 12 mesos en botes de roure francès i americà.

Aquest vi reuneix totes les característiques necessàries per ser l’acompanyant idoni de la sobrassada de porc negre. Les seves aromes protagonitzades per les fruites del bosc molt madures i ben acompanyades de notes torrades i d’espècies dolces, saben equilibrar les notes més punyents del conjunt aromàtic de la sobrassada, destacant-ne la part més característica; al temps que el seu gust, profund i llaminer, embolcalla la boca per formar un conjunt harmònic i de caràcter molt mediterrani. La combinació és molt i molt persistent.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa