La parella perfecta: Tòfona negra de la Conca de Barberà i Família Torres Grans Muralles 2015

Les aromes que desprèn la tòfona són difícils de descriure però inoblidables una vegada s’han flairat

Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui tòfona negra de la Conca de Barberà i Família Torres Grans Muralles 2015.

Si una virtut té la tòfona negra (tuber melanosporum), el diamant negre de la gastronomia, és que eleva a la categoria de plat d’excepció qualsevol recepta que l’incorpori. Una crema de carbassa, un arròs melós, uns ous ferrats, una pasta bullida i mantecada, una llesca de pa sucat amb mantega… Són plats deliciosos que esdevenen màgics quan es ratlla o es lamina per sobre d’ells una tòfona negra.

Les aromes que desprèn la tòfona són difícils de descriure però inoblidables una vegada s’han flairat. Són aromes que poden agradar o no, però que no deixen indiferents a ningú. Les aromes de la tòfona no només fan anar de bòlid als gastrònoms sinó també als senglars. Alguns autors apunten que el secret que hi ha al darrera de la seducció que provoca l’aroma de les tòfones és que, entre altres substàncies, conté androstenol, una feromona que actua en algunes espècies de mamífers, entre elles els éssers humans. Però també en els porcs.

Tres peces de tòfona | ACN

Per maridar la tòfona negra tenim diverses opcions, però segons François Chartier, el rei dels maridatges moleculars i del qual en sóc un devot seguidor, els vins negres amb criances llargues desenvolupen tonalitats aromàtiques que pertanyen a la mateixa família que les molècules dominants en la tòfona i, per tant, es pot crear entre ells una unió aromàtica satisfactòria.

Seguint aquesta premissa, i després de fer proves amb diferents vins, l’harmonia sorgida de l’acompanyament de diverses elaboracions amb tòfona, entre les que hi havia un carpaccio de làmines de tòfona sense amaniment de cap mena, el Grans Muralles 2015 de Família Torres va esdevenir el maridatge perfecte.

Elaborat amb carinyena, garnatxa, querol, monastrell i garró, i amb una criança de 18 mesos en botes noves de roure francès de gra fi, aquest vi d’aromes intenses presenta una complexitat que li atorga tots els recursos necessaris per poder-se combinar amb la potència i la singularitat de les aromes de la tòfona, tractant-la de tu a tu, repartint-se el protagonisme gustatiu i fent aflorar el millor d’ambdós.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari