Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.
Som-hi doncs! Avui ametllats i Solera 1931-Garnatxa d’Empordà del Celler d’Espolla.
Un dels tipus de galetes amb més tradició a Catalunya són el ametllats. Aquestes galetes elaborades amb ametlles (mínim un 40%), sucre, clara d’ou, i que poden estar aromatitzades amb llimona, són unes galetes de textura molt fina i relativament tova. Molt fàcils de reconèixer pel seu aspecte: rodó i decorades amb una ametlla sencera al bell mig.
D’intens sabor a ametlla, dolces però no embafadores, són unes galetes molt gormandes que fan les delícies de tothom. Són moltes les pastisseries d’arreu del país que les elaboren de manera habitual com el Forn de la Barceloneta de Figueres o la Casa Graupera de Mataró, però també les podem trobar als establiments d’alimentació, fabricades per empreses tan emblemàtiques com Galetes Trias de Santa Coloma de Farners o Galetes Birba de Camprodón.
Excel·lents com a postres i temptadors per picar a mitja tarda, els ametllats sempre agrairan ser acompanyats d’un vi dolç i especialment d’una Garnatxa de l’Empordà. Aquesta mena de vins són vins dolços naturals tradicionals enfortits, això significa que s’interromp la fermentació del most tot afegint-hi alcohol vínic, quan el contingut de sucres és el desitjat. Per reglamentació han d’estar elaborats amb un mínim del 90% de raïms de lledoner blanc, negre o roig. Una de les garnatxes d’Empordà més idònies per acompanyar els ametllats és la Solera 1931 – Garnatxa d’Empordà del Celler d’Espolla. Aquesta garnatxa es caracteritza per la criança oxidativa en dipòsits de fusta amb un solera datada del 1931.
D’aromes intensos i llaminers, on hi destaquen notes de fruites madures, fruits secs i espècies dolces, aquest vi té una dolçor molt ben equilibrada que actua de lligam amb la dolçor de les galetes i una acidesa viva que li aporta frescor, al temps que les notes d’envelliment es relacionen de manera delicada i eficient amb el profund gust d’ametlla de la galeta.
Més maridatges
Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa:
- Ostres del Delta de l’Ebre amb Coca i Fitó d’Or.
- Llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015
- Coca de Llavaneres i Escumós Brut 21 d’Albet i Noya
- Torró d’Agramunt i Llàgrimes de tardor Mistela Negra
- Coca de recapte i vi novell negre
- Foie gras sencer d’Ànec de l’Empordà i Aymar Reserva Única 2013
- Canelons de l’àvia de Cannelonia i vi Maria Ganxa 2019
- Salmó salvatge fumat i Aymar Rosé Extra Brut 2016
- Tòfona negra de la Conca de Barberà i Família Torres Grans Muralles 2015
- Xocolata negra 100% cacau i AA Dolç Mataró
- Llom de tonyina roja Balfegó i Finca La Serra del Vent de Tomàs Cusiné
- Bacallà fumat Royal i Posidònia 2019 de Celler Sumarroca
- Amanida de maduixes amb sal d’herbes de Veritas amb Jean Leon 3055 Rosé
- Cor de Cabra de la Formatgeria Casa Mateu i cava Castell d’Or Brut Orgànic
- Bull de la llengua i Cossetània Cabernet Sauvignon Reserva
- Lloms de sardina fumada i Clos Antònia de Naveran
- Bunyols de Quaresma de la pastisseria Natcha i Malvasia dolça de l’Hospital de Sitges
- Ous de salmó i Vilarnau Brut Reserva Rosé Delicat Ecològic
- Hummus i Casa Mariol Garnatxa Negra Jove Eco