Vadegust
La parella perfecta: Lloms de sardina fumada i Clos Antònia de Naveran
agraph -->

Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui lloms de sardina fumada i Clos Antònia de Naveran.

La sardina és un peix blau, humil i accessible, que fumat a baixa temperatura amb fustes nobles esdevé un producte selecte. El procés de fumat cal que es faci lentament per deixar que el fum penetri dins de la carn sense que aquesta perdi l’oli que porta el peix, molt ric en àcids grassos saludables Omega 3.

Amb aquesta tècnica de conservació, la carn de la sardina pren un sabor suau amb un toc fumat caracteritzat pel tipus de fusta que s’hagi fet servir durant el procés, i una textura fina i ferma que la converteix en una delicadesa. Les fustes més adients són les d’alzina, pomer, cirerer, pruner, ametller o auró, entre d’altres.

Les sardines fumades són magnífiques quan les menges soles, acompanyades d’una llesca de pa torrat, però també poden donar molt de joc a la cuina esdevenint l’ingredient estel·lar de moltes receptes. Combinen especialment bé amb tomàquets secs, poma, alvocat, matons i recuits.

Si hi ha una mena de vins que acompanyin de manera excepcional les sardines fumades, són els vins blancs amb una certa criança. En concret, els hi va com anell al dit el Clos Antònia del celler Naveran (DO Penedès), un vi elaborat amb la varietat viognier, fermentat en bótes de roure francès i americà, al que se li deixa fer la fermentació malolàctica i amb una criança amb les seves lies de 6 mesos.

Aquest vi, marcat per una acidesa viva però ben domada i una textura cremosa, té la força necessària per netejar la boca respectant el conjunt aromàtic de les sardines, al mateix temps que els aporta les seves aromes de fruites tropicals madures i d’espècies dolces que combinen molt bé. Les notes lleugerament torrades i fumades provinents de la seva criança actuen de lligam amb el punt fumat de les sardines. Ambdós productes es respecten mútuament alhora que es complementen.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa