Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.
Som-hi doncs! Avui hummus i Casa Mariol Garnatxa Negre Jove Eco.
Un dels plats de la cuina vinguda de l’orient proper que més han triomfat a casa nostra en els darrers anys és l’hummus. El seu nom, hummus, en àrab significa “cigró”. Aquest plat, molt popular en països com el Líban, Turquia, Síria, Armènia o Xipre, és una crema sòlida feta a base de cigrons cuits, barrejats amb tahin (una pasta feta a partir de llavors de sèsam), oli d’oliva i opcionalment amb una mica d’all, ingredient que li dona una certa alegria. També és força habitual assaonar-lo amb pebre vermell dolç o picant segons les preferències de cadascú.
De textura suau i cremosa, la combinació dels sabors dels cigrons amb el tahin forma un conjunt intens però equilibrat, que reforça el sabor més aviat dolcenc dels cigrons i rebaixa la força del tahin.
Una manera molt interessant de menjar l’hummus, més enllà d’untar-lo sobre un tros de pa de pita, és fent-lo servir com a crema per sucar-hi uns bastonets de pastanaga o d’altres vegetals com cogombre, carbassó, etc. També ho podem fer amb tota mena de bastonets de pa. És el que cada vegada més es coneix com a “dipejar”.
Darrerament s’ha posat de moda cuinar varietats d’aquest plat on els cigrons es barregen o són directament substituïts per altres ingredients. Així podem trobar al mercat hummus d’alvocat, de pebrot, de pastanaga, de remolatxa, de llenties, de mongetes, etc.
Per acompanyar l’hummus triarem un vi negre jove i ben afruitat. Una bona tria podria ser el Casa Mariol Garnatxa Negra Jove. Aquest vi elaborat amb raïms de garnatxa negra ecològics sota l’empara de la DO Terra Alta és un vi jove i divertit, d’aquells que agraden a tothom. Atractiu a la vista pel seu color intens, en nas és un festival d’aromes de fruites vermelles i en boca és llaminer. Ens refrescarà la boca, la sabrà netejar i es relacionarà bé amb els sabors de l’hummus, cosa no sempre senzilla.
Més maridatges
Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa:
- Ostres del Delta de l’Ebre amb Coca i Fitó d’Or.
- Llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015
- Coca de Llavaneres i Escumós Brut 21 d’Albet i Noya
- Torró d’Agramunt i Llàgrimes de tardor Mistela Negra
- Coca de recapte i vi novell negre
- Foie gras sencer d’Ànec de l’Empordà i Aymar Reserva Única 2013
- Canelons de l’àvia de Cannelonia i vi Maria Ganxa 2019
- Salmó salvatge fumat i Aymar Rosé Extra Brut 2016
- Tòfona negra de la Conca de Barberà i Família Torres Grans Muralles 2015
- Xocolata negra 100% cacau i AA Dolç Mataró
- Llom de tonyina roja Balfegó i Finca La Serra del Vent de Tomàs Cusiné
- Bacallà fumat Royal i Posidònia 2019 de Celler Sumarroca
- Amanida de maduixes amb sal d’herbes de Veritas amb Jean Leon 3055 Rosé
- Cor de Cabra de la Formatgeria Casa Mateu i cava Castell d’Or Brut Orgànic
- Bull de la llengua i Cossetània Cabernet Sauvignon Reserva
- Lloms de sardina fumada i Clos Antònia de Naveran
- Bunyols de Quaresma de la pastisseria Natcha i Malvasia dolça de l’Hospital de Sitges
- Ous de salmó i Vilarnau Brut Reserva Rosé Delicat Ecològic