Vadegust
La parella perfecta: Llom de tonyina roja Balfegó i Finca La Serra del Vent de Tomàs Cusiné
agraph -->

Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui llom de tonyina roja Balfegó i Finca La Serra del Vent de Tomàs Cusiné.

La tonyina roja és un peix blau dels més nutritius que podem trobar, i dels més valorats pels amants de la bona taula. Sedueix a la vista pels seu colors, en especial pel vermell brillant que presenta el llom o el rosat intens de la ventresca, i per la seva superfície humida i lluent. És un d’aquells peixos que, en no fer olor, no són gens invasius en l’ambient. En boca, la seva carn és de textura ferma i elàstica i si l’assaborim crua, com us recomanem, presenta un sabor delicat i molt característic que és capaç de seduir tots els paladars, fins i tot els d’aquells pels que menjar peix no es troba entre les seves preferències.

A Balfegó, una empresa familiar de pescadors de l’Ametlla de Mar, capturen la tonyina roja salvatge i la traslladen a les seves instal·lacions per mantenir-la en piscines on s’alimenta exclusivament de peix fins que arriba a un nivell òptim de greix. Un cop sacrificada, la deixen reposar, tal i com es fa amb les carns vermelles, per evitar que sigui dura. Les parts més conegudes de la tonyina roja són el llom i la ventresca.

Llom de tonyina roja Balfegó | Cedida

El llom és la part de la tonyina més magre, amb menor quantitat de greix. És una part gustosa i que es pot menjar totalment crua. Potser el plat més conegut fet amb el llom de la tonyina roja crua és el sashimi japonès. Tallarem el llom de la tonyina roja, just abans de menjar-lo, amb un ganivet molt ben esmolat, sempre a contrafibra, és a dir, en perpendicular a les línies blanques que s’observen en la carn, i sense fer força, deixant lliscar la fulla, en porcions rectangulars no massa primes.

Les presentarem a taula només assaonades amb uns cristalls de sal i un punt lleuger de pebre. La idea és que llueixi el producte, més enllà de salses que, tot i ser harmòniques amb la tonyina roja, la puguin emmascarar.

Les característiques de la tonyina roja menjada crua, de textura ferma i elàstica i sabor delicat fan que combini especialment bé amb un vi com el Finca La Serra del Vent, en aquest cas l’anyada 2018, del celler Tomàs Cusiné del Vilosell (DO Costers del Segre). Aquest monovarietal de chardonnay conreat de manera ecològica a la finca que li dona nom, situada a una alça de 730 metres, s’elabora només amb most flor i se li dona una criança de sis mesos, on la meitat del vi envelleix en una sola àmfora de 500 litres i l’altra meitat en un bocoi de roure francès també de 500 litres.

El resultat és un vi voluminós, amb una acidesa molt ben equilibrada que, juntament amb la seva untuositat, neteja la boca, al temps que les seves aromes de fruites madures, codony, pinya, lleugers tocs fumats i les espècies dolces, sobretot els records de vainilla, es combinen de meravella amb la tonyina roja, que no només respecten sinó que se li sumen per enriquir el conjunt aromàtic i gustatiu.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa