Vadegust
La parella perfecta: Coca de recapte i vi novell negre
agraph -->

Des de Vadegust i Vadevi us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui coca de recapte i vi novell negre.

La mare de totes les fonts d’informació, la Viquipèdia, recull que, segons Josep Pla, la coca d’escalivada, sovint anomenada coca de recapte, és originària de la Noguera, metre que Josep Lladonosa afirma que “des de sempre” s’han cuinat a les comarques tarragonines i lleidatanes. Segons la meva experiència personal, jo sempre l’he vist més present en establiments de les comarques lleidatanes que a les tarragonines, tot i que a Reus hi ha un forn on la fan meravellosa. Però més enllà de la polèmica que pugui originar el seu origen, és cert que avui la coca de recapte, en totes les seves variacions, és un producte tradicional de casa nostra i es pot trobar arreu del país.

Un dels estands de coques de recapte i panadons dins la Fira Q de Balaguer l’abril de 2019 | ACN

El “recapte” és la provisió d’aliments que ens emportem per menjar fora de casa. La coca de recapte era, doncs, un plat que es preparava per menjar-lo fora de casa. De receptes n’hi ha tantes com persones que la preparen, tot i que de manera majoritària és un coca que està coberta d’escalivada a la qual s’hi afegeix, en ocasions, botifarra, llom de porc, sardines, arengades, anxoves, etc. En alguns indrets en comptes d’escalivada hi posen samfaina. La coca de recapte es pot menjar tan freda com calenta. Si us la voleu preparar a casa, a la pàgina web de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica hi trobareu la recepta.

Si entenem que la base és una coca salada a base de farina, aigua i llevat, que cobrim amb escalivada (pebrots, albergínies, cebes i tomàquets) a la que hi podem afegir tant carns (salsitxes, botifarres, llom), com peixos (sardines, arengades, anxoves), ens cal buscar un vi prou polivalent per relacionar-se bé amb tots aquests ingredients. La meva recomanació és un vi novell negre.

Una ampolla i una copa de vi negre | Pixabay

El primer vi de la temporada, independentment de la varietat amb que estigui elaborat, amb la força de la seva joventut, amb el punt espurnejant que li atorguen les restes de carbònic natural de la seva recent fermentació i la seducció del seu caràcter fresc i intensament afruitat, serà capaç d’acompanyar la coca, respectant-ne tots els seus aromes i sabors, a la vegada que netejarà la boca i aportarà un punt llaminer que arrodonirà el conjunt.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa