Vadegust
Sant Ponç: la festa major dels sabors, olors i colors naturals a Barcelona

Barcelona es quedarà aquest 11 de maig, per segon any consecutiu a causa de la pandèmia, sense poder celebrar la històrica Fira de Sant Ponç. Es tracta d’una fira anual molt arrelada al Raval però també en altres barris com Sarrià o el Poble-Sec. Segons la Viquipèdia, Ponç de Cimiés era un predicador cristià de la Gàl·lia (l’actual França). Tot i no haver-hi una certesa sobre el seu origen, es creu que va néixer a la Provença i va ser un evangelitzador del cristianisme en el segle III. Perseguit i martiritzat durant el regnat de Valerià i Gel·liè, va morir màrtir a l’actual Cimiés, una població propera a Niça (França).

Explica una llegenda local barcelonina que fugint dels seus perseguidors va fer cap a Barcelona, on va quedar colpit per la gran quantitat de malalties que patia la població degudes a la misèria. Va voler ajudar a guarir-les preparant pocions amb herbes remeieres, una pràctica que coneixia bé. En reconeixement a la seva tasca es va convertir en el patró dels herboristes i dels apicultors

Arrels medievals

Sembla ser que des de l’Edat Mitjana a Barcelona era tradició fer una fira dedicada a les herbes remeieres. Coincidint amb la brotada de la primavera, quan es creia que les herbes remeieres tenien més propietats curatives, els recol·lectors les portaven a la ciutat per vendre-les als malalts. Segons la documentació disponible, al segle XVI, aquesta fira es va cristianitzar i es va fer escaure amb el dia de Sant Ponç, el patró dels herboristes i apicultors, que es celebra l’11 de maig.

En aquells temps la fira es feia davant de l’església de Sant Miquel, una de les esglésies més antigues de la ciutat de Barcelona, situada a la plaça de Sant Miquel, just al darrera de l’Ajuntament, enderrocada a l’any 1868. Després es va celebrar al carrer de Sant Cugat del Rec, prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu, fins que a l’any 1817 es va traslladar a la seva ubicació actual, al carrer de l’Hospital, al barri del Raval de Barcelona.

Salut, dolços i curiositats

En l’actual fira de Sant Ponç, herbolaris, apicultors i un bon grapat d’artesans alimentaris ofereixen al nombrós públic assistent tota mena de productes naturals vinculats amb la salut i l’alimentació, com herbes remeieres i medicinals de tota mena, flors, mel, arrop, mató, formatges, confitures, melmelades, conserves, fruita en almívar, fruita gebrada, confiteria, etc.

La festa comença la vesprada anterior quan es decora la imatge del sant amb herbes remeieres i flors. El dia de Sant Ponç es celebra una missa en el seu honor i es treu el sant en processó per tot el carrer de l’Hospital partint de l’església de Sant Agustí, a la plaça de Sant Agustí. Durant aquesta celebració es beneeixen les herbes remeieres que porten els assistents.

Fira de Sant Ponç, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Barcelona - Antonio Lajusticia
Fira de Sant Ponç, en una imatge d’arxiu / Ajuntament de Barcelona – Antonio Lajusticia

Supersticions populars

Segons es pot trobar a l’entrada que dedica la Viquipèdia a Ponç de Cimiez, hi ha una creença popular que diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç, s’allunyen els paràsits i les xinxes per tot l’any. Antigament era un costum força arrelat posar un paquet d’herbes beneïdes (branquetes de romaní o quatre roses, anomenades “roses de Sant Ponç”) sota el llit amb la convicció que tenia un alt poder guaridor.

La millor mel de l’any

Una altra de les activitats rellevants de la fira és el Concurs de Mel organitzat per l’Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors, al que hi poden participar tots els apicultors amb una explotació activa a Catalunya. L’any 2019 es va celebrar la 19a edició.

Val la pena donar un cop d’ull als programes de la fira que editen els Amics de la Rambla, doncs no només s’hi pot trobar l’agenda dels actes sinó tot un seguit d’articles i informacions molt útils per conèixer amb més detall els productes típics de la fira, en especial de les herbes remeieres i de la mel. Els darrers corresponen a les fires de l’any 2018 i de 2019.

Les ‘altres’ fires

Tot i ser la més famosa i coneguda, la fira del carrer de l’Hospital, no és la única que es celebra a Barcelona el dia de Sant Ponç. També es fan fires a la plaça Mané i Flaquer i a la plaça de Sarrià al districte de Sarrià-Sant Gervasi, al carrer de Blai al Poble Sec o a la Via Júlia al districte de Nou Barris.

Malauradament, la darrera edició de la fira de Sant Ponç va ser l’any 2019. Les edicions de l’any 2020 i la d’enguany s’han hagut de cancel·lar com a conseqüència de la situació de pandèmia que vivim i que esperem que no pugui impedir l’edició del 2022. 

Aquí pots veure els altres articles de la sèrie setmanal que Vadegust i el TOT Barcelona estem duent a terme sobre la gastronomia de Barcelona, amb els productes i plats més emblemàtics dels barris de la ciutat:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa