Vadegust
L’auge i l’adéu forçós de les vaqueries, la llet més fresca de Barcelona

Quan es va popularitzar el consum de llet entre la població, va sorgir la necessitat d’abastir de llet fresca a les grans ciutats. Les característiques d’aquest aliment la fan un producte molt delicat i perible, sobretot quan no estaven generalitzats els sistemes de fred domèstics. Fins que no es van descobrir els mètodes d’esterilització, a principis del segle XX, per poder tenir llet era imprescindible viure a prop de l’animal que la produïa i consumir-la immediatament. 

A la Barcelona anterior al 1857 hi havia moltes vaques que eren munyides diàriament al que es coneixia com a vaqueries. Eren uns establiments on es venia la llet, habitualment acabada de munyir, als habitants de la ciutat. Va ser en aquell any, amb les muralles de la ciutat pràcticament acabades d’enderrocar, que es va començar a considerar que l’explotació urbana de les vaques generava un problema de sanitat pública, entre altres factors pels excrements que generaven.

S’iniciava un llarg camí per eradicar les vaques de la ciutat que va culminar l’any 1984, quan es van tancar les darreres vaqueries urbanes que quedaven. El cop de gràcia havia arribat el 1961 a través del Reglamento de Actividades Molestas, Insalubres, Nocivas y Peligrosas que afectava a poblacions de més de 10.000 habitants i que va prohibir l’explotació urbana de les vaques.

Barcelona va arribar a tenir després de la Guerra Civil i fins als anys 60 del segle passat al voltant d’unes 700 vaqueries que van allotjar unes 10.000 vaques. Els barcelonins anaven a comprar la llet acabada de munyir en aquests locals que amb el pas del temps també van arribar a oferir productes làctics derivats, com mató, nata, mantega, formatge i iogurts. La pressió que les ordenances municipals van exercir sobre aquests establiments va forçar que molts d’ells s’hagessin de traslladar fora de l’àrea urbana, altres tanquessin i una part es reconvertissin en el que ara coneixem com a granges, establiments de restauració on s’hi pot anar a assaborir a més de molts productes làctics, també cafès, pastes i pastissos.

La Granja Vendrell, tancada durant el 2019, havia estat una vaqueria / S.B.
La Granja Vendrell, tancada durant el 2019, havia estat una vaqueria / S.B.

Dels centenars de vaqueries que van haver-hi a Barcelona ben poca cosa en queda avui. Recordem alguns vestigis que encara es poden veure en diversos barris.

La Vaqueria del carrer Torrijos

Va ser una de  les darreres vaqueries amb animals vius de totes les que van existir a Barcelona. La regentaven el senyor Calvet i la Teresa, la seva muller. Es va fer famosa pel seu tancament forçat per l’ajuntament l’any 1984. Mentre va existir va impregnar d’efluvis de vaca el tram del carrer Torrijos on estava ubicada, al barri de Gràcia.

La Vaqueria del carrer del Carme

Al número 95 del carrer del Carme, al barri del Raval, en l’edifici que avui ocupa el Servei Civil Internacional de Catalunya, hi va haver una vaqueria que sembla ser que va iniciar la seva activitat als anys 40 del segle passat. Encara avui se’n pot veure el rètol a la façana de l’edifici.

Vaqueria Benosa Pau

Aquesta antiga vaqueria situada al carrer de Sants número 141 es va fer coneguda per la seva façana, d’estil modernista, on hi destacaven dos caps de vaca. Actualment l’ocupa un negoci de menjar preparat.

La Lleteria del Poble-Sec

Fundada l’any 1910, aquesta antiga vaqueria és avui un establiment d’alimentació ecològica. Situada al carrer Salvà número 42, al barri del Poble-Sec, és molt coneguda pels seus mosaics. A la façana n’hi ha un que representa una noia vestida d’holandesa carregant llet.

L’antiga vaqueria del Poble-Sec està catalogada com a patrimoni comercial / Ajuntament de Barcelona

La Granja Vendrell

La Granja Vendrell va ser fundada al 1921 per Demetri Vendrell, un dependent de la Granja Viader que va decidir crear el seu propi establiment a imatge i semblança d’aquesta. Va obrir el negoci en una antiga vaqueria situada al número 59 del carrer Girona, a l’Eixample, de la que va heretar-ne la clientela. Després de molts anys d’èxit al barri, 98 anys després de la seva inauguració, l’any 2019 la Granja va tancar les seves portes coincidint amb la jubilació de la tercera generació dels Vendrell.

Aquí pots veure els altres articles de la sèrie setmanal que Vadegust i el TOT Barcelona estem duent a terme sobre la gastronomia de Barcelona, amb els productes i plats més emblemàtics dels barris de la ciutat:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa