Vadegust
Torrats tradicionals i d’autor, les dues passions cafeteres de Barcelona
agraph -->

A Barcelona hi han nascut grans empreses cafeteres però la ciutat també ha estat bressol de torradors de cafè que han seguit una estratègia diferent, optant per una dimensió més petita o per un àmbit d’actuació més reduït. Són els torradors artesanals de cafè. Un bon grapat d’aquests professionals fan el procés del torrat del cafè en els seus propis establiments on també en fan una venda minorista oferint un servei personalitzat.

Tanmateix Barcelona, com a ciutat cosmopolita i oberta a les noves tendències, també ha estat un dels principals punts d’introducció dels que s’anomenen “cafès d’especialitat”. Es tracta de botigues-degustació de cafès dels què es controla tot el procés, des del seu cultiu en els països d’origen fins al seu servei al client.

Cafès Unic

Unió d’Indústries del Cafè va néixer el 1970 al barri del Poblenou de Barcelona. En no poder fer servir el seu nom en català, van decidir utilitzar com a nom de l’empresa i com a marca del cafè l’acrònim UNIC. Aquesta empresa barcelonina sempre s’ha adreçat el mercat català.

La mateixa societat patrimonial propietària de Cafès Unic també es propietària Cafès Caracas, una cafetera nascuda als anys 50 al Portal de l’Angel de Barcelona de la mà de Pere Sabaté i la seva dona, Dolors Simón, coneguda com la senyora Lola. Avui la cadena de botigues-cafeteries Caracas compta amb més de quaranta locals. L’any 2008 va adquirir la cafetera gironina Cafès Orfeo, que havia estat fundada el 1961 per Francesc Riera i que s’havia quedat sense successió generacional.

Cafès el Magnífico

Salvador Sans, originari de Mataró, va obrir l’any 1919 una petita botiga de queviures anomenada La Cooperativa, al barri de la Ribera de Barcelona. L’any 1962, el seu fill la va convertir en un torrador minorista de cafè i la va rebatejar amb el nom d’El Magnífico. El nom del local va esdevenir també la marca comercial del cafè que torraven.

El nét del fundador i actual propietari del negoci és Salvador Sans Velasco, qui des de ben menut havia viscut envoltat de grans de cafè. L’any 1987 va visitar la Maison Jobin, una important importadora francesa de cafès fins –100% cafè pur–, que el va animar a fer la seva primera importació d’aquesta mena de cafès. Va ser l’espurna que va propiciar que al 1988 obrís, al carrer Argenteria número 64, una botiga de cafès fins importats d’alta qualitat. Aquesta botiga es considera avui la precursora dels que ara s’anomenen cafès d’especialitat, la més rabiosa tendència cafetera a la ciutat de Barcelona.

Al 2016 va convertir la botiga original del seu avi al carrer Grunyí en una cafeteria de degustació anomenada Mag by El Magnífico. L’any 2019, Salvador Sans va adquirir La Portorriqueña, emblemàtic establiment fundat l’any 1902. Situat al carrer Xuclà número 25 del barri de Ciutat Vella, està especialitzat en la venda i torrefacció de cafès d’importació, tes, xocolates, galetes i caramels.

Els cafès d’especialitat

El moviment dels cafès d’especialitat, una de les darreres tendències del món del cafè, té moltes semblances amb el de les cerveses artesanes. Són torradors independents que cerquen els millors cafès en origen, preocupant-se de com ha estat conreat i recollit, per fer amb ells torrats d’autor on es juga amb totes les variables del torrat, tant de la màquina com del procés. Un barista expert serà l’encarregat de fer una extracció del gra capaç de fer perceptible tots els elements de la cadena de valor. Tanmateix són molt crítics amb els cafès torrefactes.

Per diferenciar-se de la resta, fan servir una escala de referència internacional. Els cafès d’especialitat són els cafès a qui l’associació Specialty Coffee Associations (SCA) atorga una puntuació de més de 80 punts sobre 100. Per a aquesta associació, els cafès que obtenen entre 60 i 80 punts són els cafès que denominen “comercials” i els que passen dels 80 punts són els “especials”.

El cafè d’especialitat arriba a Barcelona a principis de la dècada del 2010, de la ma d’un grup de professionals molt motivats en la defensa i divulgació del cafè pur de la màxima qualitat i que s’han convertit en els referents del cafè d’especialitat a la ciutat. Són Marc Bartolomé, creador del Satan’s Coffe Corner; Jordi Mestres, propietari de Nomad Coffee; Nino Tusell, al capdavant de Tusell Torradors; Joaquin Parra, amo de Right Side; i el barista Kim Ossenblok. Altres establiments barcelonins de cafè d’especialitat són Tornado Coffee RoastersHidden Coffee Roasters Bcn i Onna Coffee.

Aquí pots veure els altres articles de la sèrie setmanal que Vadegust i el TOT Barcelona estem duent a terme sobre la gastronomia de Barcelona, amb els productes i plats més emblemàtics dels barris de la ciutat:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa