Vadegust
Les xurreries de carrer, on l’esmorzar i el ressopó es donen la mà

A principis de la segona meitat del segle XX es van posar de moda les xurreries, uns petits comerços situats en quiosquets especialitzats en l’elaboració i venda de xurros i altres especialitats basades en massa de pasta fregida en oli. Podien estar farcides –o no– de nata, crema o trufa, com els xuixos o els bunyols. I també venien patates fregides, cotnes o morro de porc. Era típic acudir-hi a primera hora de matí, ja fos per esmorzar o per cloure una nit de festa i disbauxa, però també van fer-se un públic a mitja tarda que hi anava a berenar xurros per sucar amb xocolata desfeta, que sovint també oferien les mateixes xurreries. Als migdies s’hi anava a buscar altres productes associats al vermut, com les patates fregides.

Tots els productes eren servits gairebé acabats de fer. Molts encara tenim la imatge gravada de com el xurrero, amb la seva expertesa, treia una llarguíssima tira de xurros acabats de fer i els anava tallant amb les tisores perquè anessin caient dins un recipient on els ensucrava abans de servir-los al client amb les típiques paperines de forma cònica. També forma part de la memòria popular sobre les xurreries l’embolcall de les patates fregides, les cotnes o el morro de porc: unes bosses allargades de paper encerat de colors vius com blau, verd, groc o vermell, on s’hi podien apreciar –a conjunt amb les paperines dels xurros– les taques que hi feia l’oli sobrant.

Lluís Ferreres treballa a la xurreria del seu pare, al carrer Aristídes Maillol / Mar Martínez

De fires i festes a locals fixes

Les xurreries han estat tradicionalment uns establiments ambulants, moltes d’elles adaptades a l’interior de caravanes. Era i encara és típic trobar-les en les places dels pobles durant les fires i les festes majors. També, en alguns indrets, n’hi ha de fixes ubicades en petits locals comercials. Per exemple, al voltant de la Sagrada Família hi ha diverses establiments que combinen la funció de xurreria i de bar-cafeteria.

La ciutat de Barcelona no va ser pas aliena a la moda de les xurreries i durant la segona meitat del segle passat n’hi va haver forces. A diferencia d’altres municipis més petits, a la capital les xurreries obrien al públic cada dia, sense necessitat de que fos festiu. En el moment de màxim esplendor de les xurreries de carrer a Barcelona s’estima que hi havia hagut al voltant d’una setantena. Actualment n’hi ha una vintena escassa.

Un retrocés gens accidental

Les xurreries ubicades a la via pública van patir un progressiu assetjament de l’Ajuntament de Barcelona a través de les ordenances municipals. El consistori barceloní va iniciar un lent procés per eliminar-les de la via pública, entre altres raons per considerar que no era el lloc més adient per aquesta mena de negocis que han d’atendre requisits d’higiene i de seguretat alimentaria. I, sobretot, per reduir obstacles a la via pública que poguessin impedir la lliure circulació de les persones.

L’any 2009, el Gremi de Xurrers de Catalunya va arribar a un acord decisiu amb l’Ajuntament: les xurreries de via publica existents en aquell moment, que eren al voltant d’una vintena, només podien traspassar la llicència dels actuals propietaris als fills quan arribés l’hora de jubilar-se o en cas de decés. Per tant, si els propietaris de les xurreries no tenien descendents o bé aquests no s’hi volien dedicar, s’extingia la llicència automàticament.

Després d’anys de negociacions, l’Ajuntament de Barcelona va rectificar la seva postura i des del desembre de 2016 els propietaris de les xurreries tenen la possibilitat de traspassar els seus negocis a tercers, sense que aquests hagin de ser necessàriament familiars.

Xurreria de carrer la Paral·lel, en una imatge d’arxiu / MMP

Només hi ha una excepció a aquesta tendència progressiva de declivi: el Nadal. Cada any durant les festes nadalenques l’Ajuntament autoritza la instal·lació temporal de xurreries, normalment associades a activitats especials. Una de les més tradicionals i on hi ha més xurreries nadalenques és la Fira de Reis de la Gran Via.

On trobar avui una xurreria de carrer a Barcelona?

Districte de l’Eixample

 • Xurreria Alpuente

Carrer Castillejos amb carrer Ribes, a tocar del Mercat dels Encants. Dilluns, dimecres, divendres i dissabte de 7 a 20h.

 • Xurreria Argilés

Carrer Marina amb Avinguda Meridiana, davant la sortida de metro de Marina. De dimarts a dijous de 8.30 a 21.30h. Divendres obren a les 8.30h i no tanquen fins al diumenge a les 21.30h.

Districte de Sants-Montjuïc

 • Xurreria Càtering

Davant de l’avinguda Madrid, 210. De dimarts a diumenge de 8 a 20h.

 • Xurreria Montse Balsells

Gran Via de les Corts Catalanes amb carrer Mineria.

 • Xurreria Ruiz

Avinguda del Paral·lel amb carrer Aldana. De dimarts a diumenge de 9 a 15h. 

Districte de les Corts

 • Xurreria Crisla

Carrer Eduardo Conde amb passeig Manuel Girona, al costat de la Clínica Cima. De dilluns a divendres de 16.30 a 20.30h. Dissabtes i diumenges de 9 a 14h i de 16.30 a 20.30h.

 • Xurreria Montse

Jardins de les Infantes, cantonada del carrer Marquès de Sentmenat amb carrer Vallespir.

 • La Xurre

Carrer Arístides Mallol amb Travessera de les Corts, a tocar del Camp Nou. De dilluns a diumenge de 9 a 21h. Els dies de partit tanquen a la 01h de la matinada.

Districte de Sarrià – Sant Gervasi

 • Xurreria Sarrià

Via Augusta amb Passeig Bonanova

Districte de Gràcia

 • Xurreria Sport

Plaça Lesseps, davant l’Escola Rius i Taulet. De dimarts a diumenge de 10.30 a 15h i de 16 a 20h.

Districte d’Horta-Guinardó

 • Xurreria El Savi

Plaça Alfons X, davant la sortida del metro.

 • Xurreria Vall d’Hebron

Avinguda. Jordà, al costat de l’Hospital Vall d’Hebron. Cada dia de 9 a 14h i de 17 a 20h.

Districte de Nou Barris

 • Xurreria Guineueta

Davant del número 4 del carrer Guineueta. De dimarts a divendres de 8 a 14h i de 17 a 20h. Dissabtes i diumenges de 7 a 14h i de 16.30 a 19h.

 • Xurreria La Pilarica

Jardins de Llucmajor, tocant al carrer Artesania. De dimarts a diumenge de 8 a 14h i de 17 a 21h.

Districte de Sant Andreu

 • Xurreria Torras i Bages

Passeig Torras i Bages amb carrer Palomar. Laborables de 8.30 a 13.30h i de 17 a 20.30h. Dissabtes i diumenges de 9 a 15 h i de 17 a 20.30h.

Districte de Sant Martí

 • Xurreria Carmen Zamorano

Carrer Menorca, 19, al costat del Mercat de Provençals. De dimarts a diumenge de 8 a 15h.

 • Xurreria Alcalde

Carrer Maresme amb Rambla Guipúscoa. De dimarts a divendres de 8.30 a 12.45h i de 17 a 20h. Dissabtes i diumenges de 7.15 a 14h i de 17 a 20h.

 • Xurreria Martínez

Carrer Cantàbria amb carrer Andrade. De dilluns a dissabte de 8 a 14h i de 16.30 a 21h. Dimarts tancat. Diumenge de 8 a 15h i de 16 a 22h.

 • Xurreria Alcázar

Carrer Alfons el Magnànim amb carrer Cristóbal de Moura. De dimarts a divendres de 8.30 a 12.45h i de 17 a 20h. Dissabtes i diumenges de 7.15 a 14h i de 17 a 20h.

Aquí pots veure els altres articles de la sèrie setmanal que Vadegust i el TOT Barcelona estem duent a terme sobre la gastronomia de Barcelona, amb els productes i plats més emblemàtics dels barris de la ciutat:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa