Vadegust
La paella ja és considerada oficialment Bé d’Interès Cultural
agraph -->

La paella ja és considerada oficialment Bé d’Interès Cultural. Després d’anunciar al maig passat que la Generalitat Valenciana havia posat en marxa el procés perquè la paella es convertís en Bé d’Interès Cultural, el seu Diari Oficial anuncia que aquesta mesura entrarà en vigor a partir d’avui, 10 de novembre, segons publica ‘7canibales’. “Ll’article 12 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana assenyala que correspon a la Generalitat vetllar per la protecció i defensa de la identitat i valors i interessos del poble valencià i el respecte a la diversitat cultural de la Comunitat Valenciana i el seu patrimoni històric”, assegurava la Generalitat fa uns mesos.

Amb aquesta mesura es pretén protegir la paella valenciana, l’art d’unir i compartir, com a patrimoni cultural immaterial. Segons s’apuntava en el Diari Oficial tot això es concretarà en les mesures següents: realitzar tasques d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics; incorporar els testimonis disponibles a suports materials que garanteixin la seva protecció i preservació; vetllar pel desenvolupament normal i la pervivència d’aquesta manifestació cultural, i també tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seva transmissió a les generacions futures.

Una paella alicantina | Europa Press
Una paella valenciana | Europa Press

“Qualsevol canvi que excedeixi del normal desenvolupament dels elements que formen aquesta manifestació cultural s’haurà de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni cultural perquè, si s’escau, rebi l’autorització administrativa i es modifiqui la present declaració. La gestió del bé la tindrà la conselleria competent en matèria de cultura, que serà la que decideixi sobre aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament de l’esmentada manifestació cultural”, indica el text.

“Amb diverses variants al llarg del territori de la Comunitat Valenciana, donant com a resultat un procés que engloba a tots els pobles i ciutats del territori valencià; la paella és l’epicentre de la tradició gastronòmica valenciana, un element vertebrador que, juntament amb la seva elaboració i rellevància cultural del territori espanyol, s’ha convertit en una de les marques mundials més prestigioses”, s’apunta en el Diari Oficial, on s’afegeix que “aquest bé representa un sentiment d’identitat i continuïtat que hem de salvaguardar, mantenir i transmetre a generacions futures”.

Si voleu saber més sobre l’origen i història de la paella podeu llegir aquests quatre reportatges:

Història de la paella: el plat més lloat i exalçat (I)

Història de la paella: on i com es menjava (II)

Història de la paella: un plat de gran categoria maltractat al seu lloc d’origen (III)

Història de la paella: un plat que s’ha de menjar amb cullera (i IV)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa