Vadegust
Una “demanda anòmala” buida les prestatgeries dels supermercats

Fa dies que per les xarxes socials circulen fotografies on es veuen algunes prestatgeries dels supermercats buides, ja que molta gent ha començat a omplir els seus rebostos en previsió d’una possible crisi de desproveïment, com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. La situació, de fet, recorda bastant a la que es va produir a l’inici del confinament, quan els clients van buidar, sobretot, els lineals de paper de WC, però també d’altres productes de primera necessitat.

Al supermercat Aldi del carrer Numància de Barcelona queda poc oli de gira-sol | Júlia Gamissans

De moment, els supermercats amb els quals ha contactat aquest diari neguen que estiguin patint una falta d’estocs i afirmen que el fenomen de les prestatgeries buides ve provocat pel sobreconsum de la població. “Pel que fa als aprovisionaments no hem tingut cap mancança. Però sí que és cert que la gent ha decidit augmentar les seves compres de productes de primera necessitat, com són la pasta, els olis, els llegums i les llaunes”, expliquen des del supermercat Esclat de Terrassa a Vadegust

Per aquest motiu, a l’Esclat terrassenc sí que han patit aquests dies una davallada notable a les prestatgeries, moltes de les quals s’han vist temporalment buides. “El camió cada dia està descarregant amb normalitat. El problema és que el decalatge del subministrament no dona a l’abast de l’alta demanda. Aquesta s’ha vist alterada per la reacció de consum massiva per part de la població. La setmana passada vam notar un fort increment en la facturació, sobretot en tots aquells productes que es poden emmagatzemar i també en carn envasada”, informen des d’aquest supermercat. 

Racionar la compra d’oli de gira-sol

D’altra banda, hi ha supermercats, com Mercadona, Bonpreu, Makro i Consum -entre d’altres-, que han decidit racionar la compra d’oli de gira-sol a 5 litres per persona al dia. Una pràctica que, com ha alertat FACUA, és del tot il·legal. Però el gira-sol és un dels productes que s’ha vist més afectat per la guerra d’Ucraïna, ja que n’és un dels principals països exportadors, i els clients ho saben. Tanmateix, des de Mercadona confirmen a aquest diari que en aquests moments la cadena no està patint cap dificultat d’abastiment pel que fa a l’oli, però que “han pres aquestes mesures per garantir la compra normal d’aquest producte alimentari, davant de la detecció atípica de demanda per part dels consumidors”.

Al supermercat Alcampo situat al costat de la Llotja de Mar de Barcelona també racionen la venda d’oli de gira-sol | Júlia Gamissans

L’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS) -de la que formen part companyies com Mercadona, Lidl o Aldi- va deixar clar que “la demanda anòmala afecta a un número molt limitat de productes relacionats amb l’oli de gira-sol procedent d’Ucraïna” i que “existeixen alternatives tant d’origen com de producte”. A més, la patronal recordava que “Espanya és productor mundial en diverses de les famílies de productes que componen les categories de greixos vegetals”. Per la seva banda, el president de Mercadona, Juan Roig, assegurava aquest dimarts que el conflicte armat no està provocant una manca de productes als supermercats de l’Estat: “No hi ha problemes de desproveïment”.

Tot i això, des del Mercadona d’Arenys de Mar (Maresme) asseguren a aquest diari que les prestatgeries d’oli de gira-sol i de conserves es queden pràcticament sense producte al migdia: “Hi ha una demanda excessiva d’aquests productes, però la distribució continua funcionant com sempre”. 

Prestatgeries del Mercadona del carrer Tarragona de Barcelona sense oli de gira-sol | Júlia Gamissans

Incertesa per l’oli de gira-sol

En aquesta línia, des del Bonpreu de Letamendi (Barcelona) constaten que l’únic problema que han tingut, de moment, és amb el subministrament d’oli de gira-sol. “Ens arriba en comptagotes i no és suficient per donar resposta a la demanda. Per sort, encara no hem vist clients que acaparin productes amb excés”, diuen. Finalment, des del Condis de Sant Vicenç de Montalt (Maresme) adverteixen el mateix: totes les prestatgeries encara són plenes i sense senyals de desabastiment, però sí que pateixes per l’oferta d’oli de gira-sol. 

Més notícies
El president de Mercadona, Juan Roig, en el Centre de Coinnovació de la companyia situat al polígon Fuente del Jarro de Paterna | ACN

Juan Roig (Mercadona): “No hi ha problemes de desproveïment”

Comparteix
El president de la coneguda cadena de supermercats fa una crida a la calma als consumidors i demana evitar l'alarmisme
: - Mobile
Un supermercat de Mercadona | Mercadona

Els supermercats racionen la venda d’oli de gira-sol 

Comparteix
L'objectiu és evitar problemes d'abastiment per la guerra a Ucraïna
: - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a març 15, 2022 | 21:29
  Ricard març 15, 2022 | 21:29
  És de vergonya aliena que no hi hagi acaparament a Odessa i sí a Barcelona. Estupidesa i, sobretot, egoisme!
 2. Icona del comentari de: Profecies autoacomplertes a març 16, 2022 | 10:41
  Profecies autoacomplertes març 16, 2022 | 10:41
  La gent és tan estúpida que pot acabar provocant allò pel qual no calia patir. Tenim una cultura de mirar només per un mateix mentre ens omplim la boca amb solidaritats i compartir.
 3. Icona del comentari de: Red Baron a març 16, 2022 | 12:26
  Red Baron març 16, 2022 | 12:26
  Si si, aneu dient però amb les coses de menjar no es juga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa