Vadegust
Facua adverteix que és “il·legal” limitar les unitats d’oli de gira-sol

FACUA-Consumidors en Acció ha advertit aquest dimecres de la il·legalitat que suposa la pràctica de limitar el nombre d’unitats d’oli de gira-sol que es poden comprar en la que estan incorrent un nombre creixent de cadenes de supermercats i hipermercats. Segons ha informatat l’associació en un comunicat, està preparant una bateria de denúncies contra els establiments infractors i espera que les comunitats autònomes procedeixin immediatament a obrir expedients sancionadors.

Diverses ampolles d'oli | Pixabay
Diverses ampolles d’oli | Pixabay

A causa de la invasió de Rússia a Ucraïna -d’on procedeix bona part d’aquest producte- un nombre cada vegada més gran de cadenes de supermercats està imposant límits a la quantitat d’unitats -ampolles, garrafes, etc- d’oli de gira-sol que cada client pot comprar d’una vegada. L’associació ha detectat, a més, que les cadenes de distribució estan especulant amb els preus i inflant-los de manera desproporcionada. FACUA ha registrat imports de fins a 2,98 euros el litre en l’establiment que embeni el producte a major preu.

En aquest sentit, l’article 9.2 de la Llei 7/1996, de 15 de gener, d’Ordenació del Comerç Minorista, estableix que “els comerciants no podran limitar la quantitat d’articles que poden ser adquirits per cada comprador ni establir preus més elevats o suprimir reduccions o incentius per a les compres que superin un determinat volum. En el cas que, en un establiment obert al públic, no es disposés d’existències suficients per a cobrir la demanda, s’atendrà la prioritat temporal en la sol·licitud”.

Un supermercat en una imatge d'arxiu | Pixabay
Un supermercat en una imatge d’arxiu | Pixabay

Recomanació als usuaris

A més, FACUA indica als consumidors que no comprin un nombre superior d’unitats deixant-se portar per missatges alarmistes tant de prohibició com de recomanació, que no fan sinó fomentar precisament que es llancin a adquirir major quantitat del producte de la que realment necessiten, provocant així el desproveïment.

Tot va començar amb el senyar d’alarma que va emetre divendres passat l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), que agrupa el 75% de la cadena de distribució alimentària. L’ASEDAS va reconèixer que algunes empreses estaven adoptant “mesures de limitació” de venda d’oli de gira-sol davant el “comportament atípic” del consumidor en les darreres hores. A més, a les xarxes socials van començar a aparèixer la darrera setmana diverses fotografies de lineals de supermercats buits d’ampolles de gira-sol

Més notícies
Un supermercat de Mercadona | Mercadona
Els supermercats racionen la venda d’oli de gira-sol 
Comparteix
L'objectiu és evitar problemes d'abastiment per la guerra a Ucraïna

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa