Vadegust
Farcit de Carnaval, un embotit per pecar

Hi ha costums que no s’haurien de perdre per Carnaval, com passa amb els dies de vestimenta a les escoles quan has d’anar mudat, desparellat o disfressat. Una de les altres tradicions que fa il·lusió celebrar cada any és el Dijous Gras i durant aquest dia tenim diversos protagonistes, com és la botifarra d’ou o el farcit de carnaval. 

“Aquest any estem tenint moltes vendes i molta gent compra farcit durant aquests dies”, explica una venedora de l’Espai Gastronòmic i Xarcuteria Casa Badia (Tremp), a Vadegust. Des de Casa Badia informen que es tracta d’un embotit de temporada que té molta sortida, però que després deixa de fer-se: “Fins a l’any vinent no tornem a fer aquest producte, tot i tractar-se d’un embotit molt versàtil, ja que pot consumir-se tant cru com a la planxa”, conten. 

El farcit de carnaval és un dels pocs embotits que a la zona dels Pirineus es feia després de la matança del porc en honor a la festivitat. Antigament, eren els mateixos masovers els que feien aquest producte carni a les llars per menjar durant els àpats festius al voltant del Carnaval. També és per aquest motiu que un dels principals ingredients del farcit són els ous, un producte que sempre ha acompanyat el Dijous Gras. 

Farcit de Carnaval de l’Espai Gastronòmic i Xarcuteria Casa Badia | Cedida

En aquest sentit, el farcit forma part dels menjars prohibits, pecaminosos, o dels desitjos culinaris amb els quals la gent s’atapeïa abans de començar la Quaresma, un període d’austeritat i abstinència que comença el dimecres de la setmana següent, el Dimecres de Cendra.

“La base del farcit són l’ou, taquets de llengua, de pernil i les panses”, comenta la treballadora de Casa Badia. De fet, l’embotit es prepara amb la carn del cap del porc, la papada, cansalada, pa, ous, panses, arròs, all, pebre i julivert. Una de les claus del sabor del farcit de Carnaval és la seva cocció, ja que es fa en caldera durant diverses hores, perquè es tracta d’un producte gruixut i amb molt de cos. 

Com que està ben cuit es pot consumir a rodanxes -com si es tractés d’una catalana-, i també acompanyar-lo amb pa amb tomàquet. Però també es pot fer a la brasa i fregit. D’aquesta manera, segons els entesos, queda deliciós perquè com que conté molts materials greixos queda cruixent i fa crec-crec. 

Taller d’elaboració de Farcit de Carnaval a Sort | ACN

Taller d’elaboració de Farcit de Carnaval

El farcit de carnaval és un producte molt arrelat als territoris dels Pirineus. De fet, enguany l’Associació Gastronòmica La Xicoia ha organitzat un taller d’elaboració d’aquest embotit a plaça Major de Sort. Aquest dimarts van produir quaranta farcits que tots els veïns degustaran durant la Calderada Popular que es fa el dia de les disfresses, per Carnaval. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Udane a febrer 05, 2024 | 20:23
    Udane febrer 05, 2024 | 20:23
    On fan el farcit de carnaval a tota Catalunya o només als Pirineus?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa