Vadegust
Els problemes quan l’oli de gira-sol és part de la cadena de producció

Les empreses estan inquietes pel possible desabastiment d’oli de gira-sol com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Aquest país és conegut com el graner d’Europa i fins a la invasió russa la seva agricultura tenia un gran pes al continent. És el primer exportador mundial de gira-sol i oli de gira-sol i ocupa els primers llocs en el rànquing de cereals com l’ordi, el blat de moro o el sègol. Ara, aquest tipus d’oli s’ha convertit en pràticament un luxe, ja que el preu ha pujat considerablement i que està començant a haver-hi desabastiment en molts supermercats. De fet, molts d’aquests centres han limitat les unitats d’oli de gira-sol que es poden comprar per pesona -una pràctica que és del tot il·legal-.

Totes aquestes complicacions ja es comencen a notar als sectors de la brioxeria i pastisseria industrial -que assegura tenir només oli de gira-sol per quatre setmanes-, conserveres i l’elaboració de fregits (com patates i snacks). Així les coses, les empreses busquen formules per adaptar-se al futur incert que s’obre per als propers mesos.

Un treballador a la fàbrica que Horno de San Juan té a Bonmatí, on cada any fornegen 17 milions d’unitats de pastisseria i brioixeria industrial | ACN

Horno de San Juan, de Bonmatí (Selva) està provant altres tipus d’oli per elaborar els seus productes de pastisseria i Pescadors de Roses (Alt Empordà), que elabora fumet i sopa de peix, es planteja fer aturades puntuals per poder garantir l’estoc. “La tensió més gran tenim ara és amb l’oli de gira-sol”, admet Joan Cubarsí, propietari d’Horno de San Juan. De la fàbrica que l’empresa té a Bonmatí, cada any en surten 17 milions d’unitats de producte fornejat. Sobretot, pastissos i bases de pa de pessic. Però també altres productes (com magdalenes, muffins o galetes per a gelats).

Fa pocs dies, per a una cisterna de 24 tones d’oli de gira-sol l’empresa n’ha pagat 100.000 euros. Abans que esclatés la guerra, els en costava 20.000. “El seu preu s’ha multiplicat per cinc, perquè no hi ha prou oli de gira-sol per abastir tot el mercat europeu; s’ha creat un buit”, explica Cubarsí.

El propietari d’Horno de San Juan creu que la manca d’oli de gira-sol es pot convertir en un problema greu d’aquí a poques setmanes. I per això, des de la seva empresa ja estan fent proves de laboratori per intentar trobar-ne un altre de substitutiu. “Estem fent assajos amb els altres que hi ha al mercat, com els de soja, colza, palma o oliva, per veure quina reacció té el producte”, concreta Cubarsí. En paral·lel, Horno de San Juan també està estudiant com adaptar l’etiquetatge.

Aturades temporals

Pescadors de Roses, formada per la Confraria de Pescadors i Peixos Gotanegra, és una empresa que es dedica a la comercialització de peix fresc i l’elaboració de productes entre els quals hi ha l’estrella: el fumet de peix. L’elaboren en format de vidre amb prop de 480.000 pots l’any i de plàstic, amb uns 10.000 més. També fan uns 70.000 pots de sopa de peix anuals, entre d’altres productes que envasen a la planta que tenen al Port de Roses. Per elaborar tant el fumet com la sopa fan servir oli de gira-sol perquè “és més suau” i, com altres empreses que l’utilitzen, s’estan trobant amb dificultats d’abastiment.

“Nosaltres fem cada dia unes cinc bullides de fumet i elaborem uns 2.000 pots diaris. Per fer-ho necessitem uns 30 litres d’oli al dia“, explica la gerent, Gemma Gotanegra. “Quan va esclatar tot això, ens van tallar el servei tres o quatre dies. Fins llavors, rebíem unes 40 caixes d’oli amb tres garrafes cadascuna a la setmana. Ara només ens garanteixen unes 10 caixes a la setmana”, detalla.

Pots de fumet de Roses a punt per empaquetar | ACN

A tot això, cal afegir-hi l’augment de preu que els han anunciat aquest mateix dilluns. “Fins ara la garrafa d’oli de cinc litres ens costava uns 9 euros però a partir de dijous en la serviran a 20 euros cadascuna”, explica Gotanegra. Un augment que ronda el 120%. En el seu cas, ja es van veure abocats a pujar 10 cèntims el preu del producte el mes de gener. “Ho vam haver de fer per repercutir la pujada dels plàstics, el transport, el paper però, sobretot, la llum”, explica Gotanegra.

Amb el nou preu de l’oli ara es veuran abocats a una nova i “inevitable” pujada. “Caldrà veure d’aquí a 10 o 15 dies cap a on deriva tot això i a veure què fem”, insisteix. Tot i això, admet que aquesta vegada el preu, com mínim, s’haurà d’incrementar uns 20 cèntims.

Pel que fa a la producció, Gotanegra explica que de moment compten amb estoc per a garantir les comandes habituals durant aproximadament un mes i mig però que, tot i això, es plantegen per aturades de la producció “puntuals”. “Així podrem agafar una mica d’aire i no anirem tant apretats”, remarca. I és que, a tall d’exemple, Gotanegra explica que, en aquests moments, només tenen oli per fer unes tres bullides per aquest dimarts.

“Ara mateix depenem de l’entrega de demà per seguir treballant. Mai ens havíem trobat en una situació així”, assegura. “A mi m’han garantit sis caixes a la setmana i per ara tinc estoc però crec que si tot segueix així alguna entrega no es podrà fer puntual”, afegeix.

Igual que Horno de San Juan, Pescadors de Roses no descarta provar de canviar l’oli de gira-sol per algun altre (en el seu cas, el d’oliva). Però Gotanegra creu que l’escalada de preus a l’alça també afectarà aquest producte. “És generalitzat”, apunta.

Més notícies
Cartell limitant el nombre de litres d'oli de gira-sol que es pot adquirir | FACUA

Facua adverteix que és “il·legal” limitar les unitats d’oli de gira-sol

Comparteix
L'entitat prepara una bateria de denúncies contra els supermercats que incorren en aquesta pràctica
:  - Mobile
Cartell col·locat en un supermercat de la cadena El Jamón | FACUA

Facua denuncia cinc supermercats per limitar la compra d’oli de gira-sol

Comparteix
Es tracta de DIA, Mercadona, MAS, El Jamón i Hiperdino
:  - Mobile
Magdalenes amb xocolata | Pixabay

Perilla la brioixeria industrial per la manca d’oli de gira-sol

Comparteix
Els productes més afectats seran galetes, brioixeria, pastisseria, xocolata, cremes de cacau, etc.
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa