Centenars de conseqüències les que està tenint la guerra a Ucraïna. I el sector de la brioixeria industrial també s’ha vist afectat. Des de l’Associació Espanyola del Dolç (prodolç) asseguren que no tenen oli de gira-sol per a més de quatre setmanes. “Vivim una situació de crisi interna. Depèn de cada empresa, però cap compta amb més de quatre setmanes de reserves per a la seva activitat”, ha afirmat Rubén Moreno, director general de Produlce, en declaracions a ondacero.es.

“Ens quedarem sense estoc d’oli de gira-sol i estem intentant buscar alternatives“, ha avisat Moreno, que ha afegit que es troben “a mercè” d’un mercat que la guerra pot deixar “sec”, pel fet que el 70% de l’oli de gira-sol prové d’Ucraïna i Rússia.

Diferents tipus de galetes | Pixabay

Els productes més afectats

La majoria de productes de la indústria es veuran afectats, tot i que Produlce afirma que s’agreujarà en aquests: galetes, brioixeria, pastisseria, xocolata, cremes de cacau o productes de consum quotidià com el pa de motlle. “Som esclaus d’un ingredient que serà impossible adquirir”, admet Produlce sobre l’oli de gira-sol, el que fa pensar en alternatives en un temps rècord.

Quines alternatives estan valorant? Sobretot, la substitució amb altres gases vegetals: “Totes les indústries mundials competeixen ja pel poc oli que queda i ara entra la competència per la resta de greixos vegetals. Hi ha alternatives com l’oli de palma, orujo o altres olis d’oliva, encara que per a la majoria del nostre sector aquest tipus d’oli no és l’indicat a causa del seu sabor més intens”.

L’hipotètic final de la guerra tampoc sembla apaivagar el problema en el sector per les tensions “anteriors”: “Els mercats de matèries primeres no ho resoldran d’un dia per l’altre. El problema durarà i demanem solucions”.

Un parell de croissants amb llet | Pixabay

Etiquetatge

Un altre dels problemes que planteja l’escassetat d’oli de gira-sol és el de l’etiquetatge. La majoria de productes estan etiquetats amb aquesta mena d’oli, per la qual cosa la indústria es troba davant un repte per a reformular en temps rècord totes les receptes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Oliver Oliu Oliva a març 14, 2022 | 12:06
    Oliver Oliu Oliva març 14, 2022 | 12:06
    I de l'oli d'oliva, què se n'ha fet ? A casa sempre hem fet i fem servir servir oli d'oliva de proximitat. Quina ridiculesa l'escusa per a no utilitzar un bon oli d'oliva. I de la sansa sempre n'hem dit sansa no pas "oruco". Quina necessitat hi ha en cercar noms estranys si ja en tenim ? I encara l'oli de palma quina animalada... ? Pel que fa a l'etiquetatge és un bon moment per a aprofitar l'avinentesa i totes les companyies que encara no ho fan, després de tants d'anys, ho facin en llengua catalana. Som un país ben estrany, vatua l'olla !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa