El xenc amb tomatigat, tradició i sabor menorquí

El costum de bullir carn de vedella és molt antic i al receptari d’Apici (segle I) n’hi trobem un parell de receptes

Xenc és un anglicisme (shank, escriuen en anglés) per canella, que en aquest cas és la part de la vedella que, a Menorca, es fa servir generalment per a fer brou. A l’illa encara hi ha costum de fer brou de carn i, és clar, després se la mengen, amanida amb salsa de tomàquet, que per allà anomenen, a vegades, tomatigat. És un plat ben gustós, i les mestresses el continuen preparant. El costum de bullir carn de vedella és molt antic (a casa nostra la meitat de les olles en porten) i al receptari d’Apici (segle I) n’hi trobem un parell de receptes, segons les quals calia amanir-la, en acabant, amb herbes i espècies.

Xenc amb tomatigat

 Ingredients: 800 g de carn de vedella (de la que haurem fet servir per a fer brou), tomàquets, alls, llorer, oli i sal.

Preparació: de primer esbocinarem la carn i, en acabant, pelarem mitja dotzena d’alls. Seguidament posarem un raig d’oli en un tià i el deixarem al foc. Quan l’oli serà calent hi posarem la carn i la sofregirem. Hi afegirem els alls i un parell de fulles de llorer, ho remenarem, ho salarem (no gaire) i, en daurar-se lleugerament, hi posarem un parell de gots de tomàquet i un rajolí d’aigua. En alçar el bull rebaixarem la flama, ho deixarem bullir a foc suau i, en passar vuit o deu minuts, ho traurem i ho escudellarem.

Variants: podem salpebrar la carn. Hi ha qui hi afegeix un parell de pimentons vermells (escalivats, pelats i esbocinats).

Altres denominacions: xenc amb salsa de tomàtic, xenc amb salsa de tomàtiga.

Nou comentari