Vadegust
El bacallà amb coliflor, mallorquí i poc conegut

El bacallà amb coliflor és un plat típic de Mallorca, tot i que poc conegut. El bacallà es pot guisar de moltes maneres i, generalment, les mestresses comencen per fer un sofregit, que pot tenir moltes variants però que sovint és només de ceba i tomàquet. En aquesta recepta cal preparar un sofregit i bullir uns trossos de coliflor o colflori; en acabant s’hi posa el bacallà i es deixa acabar de coure, només uns minuts. Hi ha costum de fer-ne a l’hivern, tot i que modernament podem trobar coliflor o colflori al mercat a qualsevol època de l’any.

A Catalunya també en devien fer perquè el trobem en una ‘Oda al bacallá’ publicada en el número del 3 de març de 1911 del setmanari L’Esquella de la Torratxa; en copiarem uns versos:

Jo t’endresso el perfum de mes estrofes

que ab col-y-flô, ab patates, ab mongetes,

ab pèsols, ab cigrons, o ab escarxofes,

ab tot cases tan be y tens tal sustancia

que no pot mesurarse ta importancia.

Bacallà amb colflori

 Ingredients: 750 g de bacallà, 1 colflori petita, 1 ceba, 1 tomaca madura, pebre roig, farina, oli i sal.

 Preparació: de primer trossejarem els brots de la colflori i, en acabant, pelarem i trinxarem la ceba. A continuació pelarem i picolarem la tomaca. En estar tot preparat posarem un raig d’oli en una greixonera i la deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem la ceba i la sofregirem. La remenarem ara i adés amb la cullera de fusta i, en daurar-se lleugerament, hi afegirem la tomaca i farem el mateix. Ho remenarem de tant en tant i, en estar tot confitat, hi posarem la colflori i una mica d’aigua (just per a cobrir-ho). Apujarem el foc, ho salarem (compte amb la sal) i, en alçar al bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Mentrestant, trossejarem el bacallà (prèviament remullat i escorregut) i l’enfarinarem. Seguidament posarem un dit d’oli en una paella de mànec i la deixarem al foc. Quan l’oli serà calent hi posarem els trossos de bacallà (els que hi cabran, sense amuntegar-los), els fregirem per ambdós costats, els traurem i els reservarem. Tot seguit n’hi posarem una altra tongada i farem el mateix, i així fins que s’acabaran. Al cap d’uns trenta minuts d’ebullició hi afegirem el bacallà, hi tornarem a posar aigua (si cal: el líquid no ha de cobrir els ingredients del tot), hi afegirem una culleradeta de pebre roig i apujarem el foc. En tornar a alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem a foc suau una altra vegada. En passar quatre o cinc minuts ho traurem del foc i ho escudellarem.

  Variants: hi podem sofregir uns alls o uns branquillons de julivert (tot trinxat).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa