Vadegust
Recomanacions de l’OMS després dels casos de salmonel·losi pels ous Kinder

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als seus Estats membres iniciar activitats millorades de vigilància de la salut pública després dels casos de salmonel·losi detectats en nens i vinculats al megabrot de ‘Salmonel·la Typhimurium monofàsica’ relacionat amb els productes elaborats a la fàbrica de xocolata Kinder, que la companyia Ferrero té a la ciutat d’Arlon (Bèlgica).

L’OMS demana que investiguin i notifiquin aquells països que hagin distribuït els productes. I no recomana la teràpia antimicrobiana de rutina per a casos lleus o moderats en individus sans. “Això es deu al fet que és possible que els antimicrobians no eliminin per complet el bacteri i poden donar lloc a ceps resistents, la qual cosa posteriorment pot fer que el fàrmac es torni ineficaç”, recorden. El tractament en casos severs és el reemplaçament d’electròlits (per a proporcionar electròlits, com a ions de sodi, potassi i clorur, perduts per vòmits i diarrea) i rehidratació.

L’organització recorda que la prevenció requereix mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció agrícola, fins al processament, elaboració i preparació d’aliments tant en establiments comercials com als domicilis.

Les mesures generals de prevenció per al públic també inclouen: rentar-se les mans amb aigua i sabó, en particular després del contacte amb mascotes o animals de granja, o després d’haver anat al lavabo; assegurar-se que els aliments estiguin ben cuinats; beure només llet pasteuritzada o bullida; evitar el gel tret que estigui fet d’aigua potable; rentar les fruites i verdures a fons.

Ous de Kinder Sorpresa | Pxhere
Ous de Kinder Sorpresa | Pxhere

Més de 150 casos notificats

Fins al 25 d’abril de 2022, a l’OMS se li han notificat un total de 151 casos genèticament relacionats; encara que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha identificat ja 187 casos (158 confirmats i 29 probables). Les dades de l’OMS mostren casos a: Bèlgica (26 casos), França (25 casos ), Alemanya (10 casos), Irlanda (15 casos), Luxemburg (1 cas), Països Baixos (2 casos), Noruega (1 cas), Espanya (1 cas), Suècia (4 casos), el Regne Unit (65 casos) i els Estats Units d’Amèrica (1 cas).

Les investigacions vinculen el brot a la xocolata produïda a Bèlgica, que s’ha distribuït a almenys 113 països. INFOSAN va emetre una alerta global el 10 d’abril, iniciant una retirada global del producte. Fins ara, s’han notificat en 11 països un total de 151 casos relacionats genèticament que se sospita que estan relacionats amb el consum dels productes de xocolata implicats. El risc de propagació a la regió europea de l’OMS i a tot el món s’avalua com a moderat fins que es disposi d’informació sobre la retirada total dels productes.

Les dates d’inici dels símptomes dels casos van oscil·lar entre el 21 de desembre de 2021 i el 28 de març de 2022. Els nens menors de 10 anys 89%) es van veure afectats de manera desproporcionada i les dones van representar el 66% dels casos notificats. La informació sobre els símptomes informats i la gravetat va estar disponible per a 21 casos, i d’aquests, 12 (57%) van informar diarrea sanguinolenta i nou (43%) van ser hospitalitzats. Però no s’han informat morts associades amb el brot.

Més notícies
Ous kinder | Piqsels
Confirmat el primer cas a l’Estat de salmonel·losi pels ous Kinder
Comparteix
Ja hi ha 158 casos confirmats d'intoxicació per salmonel·losi al món, i 29 més encara estan pendents de confirmació
Ous Kinder | Pxhere
Un nen de tres anys, hospitalitzat greu després de menjar un ou Kinder
Comparteix
La seva mare ha dit que mai va sospitar que la causa de la seva malaltia pogués ser la xocolata belga
Ous de Kinder Sorpresa | Pxhere
Retiren del mercat diversos lots d’Ous Kinder per risc de salmonel·losi
Comparteix
Es recomana a les persones que tinguin en les seves cases els productes afectats que s'abstinguin de consumir-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa