Vadegust
La mona, la tradició més dolça de l’abril 

L’abril és un mes ple de celebracions boniques. Celebracions que ens fan estimar com mai la nostra cultura i sentir-nos ben a prop de les tradicions. A banda de Sant Jordi, tenim el dia de la mona. Un dia que reuneix famílies al voltant d’un pastís dolç, amb pollets grocs, ous de xocolata i figuretes que satisfan tots els desitjos més fanàtics. 

La tradició dicta que els menuts vagin a buscar la mona a casa dels seus padrins, però actualment també hi ha moltes famílies que decideixen elaborar plegats la mona com a part de la trobada familiar. Enguany, el Gremi de Pastissers de Barcelona és optimista sobre la campanya de Pasqua de 2022 i preveu vendre més de 700.000 mones, recuperant així les xifres prepandèmiques.

Un aparador d'una pastisseria amb diferents mones de Pasqua | ACN
Un aparador d’una pastisseria amb diferents mones de Pasqua | ACN

D’altra banda, des del Forn dels Banys (La Garriga) adverteixen que els preus de les mones s’encariran aquesta temporada a causa de la inflació generalitzada. “Tot i que els encàrrecs mantenen les xifres de l’any passat, creiem que la gent no demanarà mones amb figures ni muntatges de xocolata molt grans perquè els preus patiran un augment d’entre un 10i un 12%”, assenyala el propietari del forn, Enric Prats, a Vadegust.  

“Regalar la mona al fillol és una tradició que es manté molt arrelada i, cada cop més, els padrins busquen mones creatives elaborades de forma artesanal, amb ingredients de qualitat i, per tant, molt més saludables.” Amb aquestes paraules el president del Gremi, Elies Miró, explica com s’estan transformant els requeriments del públic pel que fa a les característiques del pastís. És per això que el Gremi ha aprofitat per reivindicar la mona més tradicional: la Cristiana, feta amb massa de brioix i ous durs, símbol de fertilitat i renaixement. 

L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de ‘munna’, terme àrab que significa “provisió de la boca”. Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats. La tradició diu que ha de portar tants ous durs com anys tingui el fillol o fillola, fins a un màxim de dotze ous.

Els prestatges d'una pastisseria de Barcelona plens d'ous de Pasqua | ACN
Els prestatges d’una pastisseria de Barcelona plens d’ous de Pasqua | ACN

D’alta banda, des de la Pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres celebren la fi de les restriccions de la pandèmia perquè han tornat les comandes de mones per a reunions nombroses. “Ara de la mona tradicional rebem encàrrecs de pastissos per vuit i dotze persones”, expliquen. 

Sigui com sigui, es preveu que les mones d’aquest 2002 estiguin decorades amb figures i animals del videojoc Fortnite, The Mandalorian i tota la saga Star Wars, Harry Potter, superherois com Spiderman, Batman i Baby Shark. Com a novetat lluiran mones als aparadors amb la figura de l’estrella del Barça femenía Alèxia Putellas, i també amb els protagonistes de les sèries més exitoses com La Casa de Papel o el Juego del Calamar.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa