Vadegust
Mediterrani Blau: una recepta secreta per fer els millors calamars a la romana de Catalunya

La família Colomer regentava un bar a Sant Jaume d’Enveja quan va veure una oportunitat en obrir una guingueta a la mateixa sorra de la platja dels Eucaliptus, avui pertanyent al terme municipal d’Amposta, a la comarca del Montsià. Així, l’any 1965, l’Antonio Colomer i la seva esposa, l’Ele, van aconseguir la concessió per part de l’Administració per obrir la guingueta “Mediterráneo”, que de seguida va ser coneguda pels seus arrossos. En aquesta guingueta l’àvia Gabriela va començar a cuinar el plat que amb el pas dels temps esdevindria un dels més famosos: els calamars a la romana, seguint una recepta pròpia que després ha anat passant de pares a fills.

“Els calamars els pot cuinar qualsevol dels cuiners, però la preparació de la pasta per fer la romana només la fa la meva dona Hermi o la meva cunyada, Victòria”, ens explica l’Antonio Colomer fill, actual propietari, juntament amb el seu germà Carlos, de l’Hotel-Restaurant Mediterrani Blau, l’establiment que segons els lectors de Vadegust fa els millors calamars a la romana de Catalunya, i que per aquest motiu s’ha endut el Primer Premi Vadegust als millors calamars a la romana de Catalunya.

L’equip del Mediterrani Blau i Ramon Roset amb els calamars a la romana i amb la placa del Primer Premi Vadegust als millors calamars a la romana de Catalunya | Jordi Play

L’Antonio, el seu germà Carlos i les seves esposes, l’Hermi i la Victòria, es van incorporar al negoci l’any 1993. Al 2004, en aplicació de la Llei de Costes, se’ls va obligar a traslladar la guingueta des de la sorra de la platja a uns centenars de metres terra endins, fins a la Urbanització Eucaliptus. Van aprofitar aquesta circumstància per ampliar el negoci oferint servei d’allotjament. Així naixia l’Hotel Restaurant Mediterrani Blau. A la platja hi han pogut mantenir una guingueta de temporada.

L’èxit dels nostres calamars a la romana rau en la qualitat del calamar que fem servir: un calamar de raça mediterrània que comprem a la llotja de Sant Carles de la Ràpita, per mi la millor llotja del món”, afirma, convençut, el Carlos, mentre esperem que arribin el calamars a la romana des de la cuina. “La romana la fem amb farina, ous, un raig de sifó i alguns altres ingredients que no us diré. També és molt important com es col·loquen els calamars a la fregidora, i l’oli que fem servir per fregir-los. Ha de ser un oli de màxima qualitat i ha d’estar sempre net, s’ha de canviar sovint. Nosaltres tenim molta fixació amb la higiene, la fregidora s’ha de netejar a fons diàriament”, continua explicant el Carlos.

Ramon Roset amb els calamars a la romana del Mediterrani Blau | Jordi Play

L’olor de calamars a la romana precedeix la seva arribada a la taula. Observant-los, uns puntets verds enmig de la pasta delaten un dels ingredients secrets: el julivert. El seu aspecte és apetitós i no són gens oliosos. Cruixents en clavar-los les dents, la massa és lleugera i gustosa. L’anella de calamar és gruixuda i la textura ferma: està en el seu punt exacte de cuinat. Realment deliciosos.

Ens els serveixen acompanyats del Vermut Rapitenc, produït a Sant Carles de la Ràpita, i que és l’opció preferida de la majoria de clients. La segona opció preferida és la cervesa. En Carles fa bandera del sifó que es fabrica al seu poble natal, Sant Jaume d’Enveja, i ens comenta que a la zona és molt habitual acompanyar el vermut, i a vegades també el vi, amb sifó, per això sempre serveixen un sifó de Carbòniques Albacar amb el vermut.

Els propietaris del Mediterrani Blau expliquen els secrets del seus calamars a Ramon Roset | Jordi Play

“A part dels calamars a la romana, també tenen molta sortida altres tapes com els musclos, que ens el porten d’aquí al costat, de la badia del Trabucador; les terellines (que vosaltres en dieu tallarines o tellines), i els calamarsets fregits”, comenta en Carles reivindicant la resta de tapes de la carta. “Fem una cuina tradicional de la zona, tal com van començar els nostres pares i avis a la guingueta”, conclou en Carles.

La tapa de calamars a la romana té un preu de 5,50 euros i la racció de 11 euros.

La terrassa del Mediterrani Blau | Jordi Play

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ebrenc a juny 11, 2021 | 16:28
  Ebrenc juny 11, 2021 | 16:28
  Molt bo "puesto" per dinar o fer unes tapes, això sí, molt malament que la pasta només la poden fer les dones i no en surt cap a la foto.
 2. Icona del comentari de: ciutadà a juny 13, 2021 | 09:22
  ciutadà juny 13, 2021 | 09:22
  Aquesta és la mare dels ous: la qualitat del calamar. I és la més problemàtica, puix en comence a haver- com tota mena de peix- alimentats amb pinso, cosa que els fa immenjables.
 3. Icona del comentari de: Jacks a juny 13, 2021 | 23:30
  Jacks juny 13, 2021 | 23:30
  La pasta es el 50% però la qualitat del calamar també es l’ altre 50% o mes. No se com son aquets calamars a la romana, però a Can Ribas de Sant Gregori son tant bons o mes que els de Can Roca. Qui els ha provat repeteix una i altre vegada, estant perfectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa