Vadegust
El Racó d’en Freixa i Freixa Tradició, referents de la cuina tradicional catalana

L’any 1986 el matrimoni format pel xef Josep Maria Freixa i Dori Riera obria al número 22 del carrer Sant Elies, al barri de Sant Gervasi – Galvany de Barcelona, un restaurant que portava per nom El Racó d’en Freixa. Format com a cuiner als restaurants Can Parellada i Reno, en Josep Maria Freixa oferia en el nou restaurant una proposta basada en la cuina tradicional catalana elaborada amb una tècnica exquisida i on es cuidaven tots els detalls. A la sala era la Dori qui atenia els clients i dirigia amb diligència el servei. Els canelons elaborats amb rostit de tres carns, el macarrons a la barcelonesa, els peus de porc amb prunes i pinyons, el fricandó amb bolets, les memorables croquetes de carn d’olla o les delícies de mulata -uns dels postres que van esdevenir més famosos- van portar a que dos anys després de l’apertura ja fos reconegut amb una estrella Michelin, que va conservar durant 23 anys.

Croqueta de rostit del restaurant Freixa Tradició | Facebook Freixa Tradició

A mitjans dels anys 90, quan el restaurant ja era un referent en l’univers gastronòmic barceloní, es va incorporar a la cuina en Ramon Freixa, un dels dos fills del matrimoni fundador, qui va donar un nou impuls al restaurant dotant-lo d’un estil de cuina més modern i creatiu. Amb en Ramon al capdavant dels fogons fent tàndem amb el seu pare, el Racó d’en Freixa es va convertir en un dels restaurants que formava part de l’avantguarda gastronòmica que va portar al reconeixement mundial de la cuina elaborada a Catalunya.

L’any 2009 en Ramon va decidir emprendre un nou camí, deixant el restaurant familiar, per obrir un restaurant a Madrid, el Ramon Freixa Madrid, que encara avui dia, amb dues estrelles Michelin, és un dels referents de la gastronomia d’avantguarda d’aquella ciutat.

Davant d’aquest fet, el matrimoni Freixa decideix retornar als seus orígens i recuperar la cuina catalana tradicional com a pal de paller d’una nova etapa del restaurant, que va passar a anomenar-se Freixa Tradició. En aquesta nova etapa van recuperar els plats més emblemàtics dels inicis i n’hi van afegir d’altres, esdevenint un local de visita obligada per tots els amants de la cuina catalana d’arrels més tradicionals posada al dia. A banda dels plats ja citats anteriorment, cal destacar-ne altres com els raviolis de patata amb botifarra negra i mongetes del ganxet, el milfulles de llagostins amb vi blanc o la primera creació del Ramon Freixa, el carpaccio de peus de porc gratinats amb all i oli.

Flor de corball amb miso blanc, festucs i xof de mojo vermell del restaurant Freixa Tradició | Facebook Freixa Tradició

La història d’aquest restaurant acaba l’any 2018, quan en Josep Maria i la Dori, després de 32 anys d’haver fet gaudir de valent als comensals que hi van anar passant, van decidir jubilar-se. El migdia del diumenge 28 d’octubre es va servir el darrer dinar del Freixa Tradició, tot just un dia després de que el restaurant Sant Pau de la xef Carme Ruscalleda, amb tres estrelles Michelin, servís el seu darrer sopar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa