Vadegust
Patates d’Olot: la història d’un plat fet a mida 

Quan parlem de la Garrotxa no només ens venen els volcans al cap, també sabem que és molt preuada per l’alta qualitat dels seus productes locals. Destaquen productes com el Tortell d’Olot, els fesols de Santa Pau, els embotits o la ratafia. Però, entre els cuinats i plats més representatius de la cuina volcànica trobem les patates d’Olot. 

Les patates d’Olot van ser un plat fet a mida per una trobada entre altes personalitats polítiques i que ara s’han convertit en una insígnia per tot el territori. El restaurant que les va inventar va ser La Deu (Olot), inspirant-se amb unes patates farcides mallorquines, i ara ha encunyat un dels productes més nostrats de la comarca. “Som la cinquena generació que fem les patates que va elaborar per primer cop la meva besàvia (Maria Reixach) en honor a la trobada de l’alcalde Pere Brercha amb un ministre espanyol”, explica Àdria Reixach a Vadegust

És per això que des de l’any 1943, les patates d’Olot han format part de l’imaginari dels fogons de la Garrotxa. De fet, avui en dia encara hi ha qui les anomena patates d’en Bretcha en honor al seu naixement, ja que va ser qui les va demanar per primer cop al restaurant. Tal com conta Reixach, per elaborar les patates la seva besàvia es va inspirar en un plat que va menjar durant una visita a Mallorca. “Allà li van servir dues patates bullides, farcides de carn i recobertes de beixamel. Per això, quan l’alcalde li va demanar fer un plat especial va decidir elaborar un sofregit de carn de rostit, farcir unes patates i després fregir-les”, detalla el restaurador. Actualment, les patates d’Olot continuen sent un dels plats més demanats al restaurant: “Hi ha qui les demana com a tapa i també qui decideix menjar com a plat principal les nostres patates d’Olot”, conclou. 

Patates d'Olot | catalunya.com
Patates d’Olot | catalunya.com

Des del restaurant Can Guix (Olot) també expliquen, a aquest diari, que és un dels plats que té més èxit del restaurant. “El farciment és ben simple, però deliciós. Es tracta d’una barreja de carn de vedella i de porc amb sal i pebre, que després guanya potència de sabor quan es fregeix i s’escalfa”, comenta Jaume Perarols, un dels treballadors del local. 

Però el secret de les patates d’Olot no només és el seu farciment sinó la procedència de la matèria primera. I és que a la Garrotxa un dels productes de conreu autòcton són les patates. De fet, la patata forma part del paisatge agrari de la Garrotxa des que va ser introduïda d’Amèrica als inicis del segle XIX. Tal com afirma el pagès Jordi Molas, de Mas de l’Aubert (Vall d’en Bas), la Garrotxa és terra de patates i “les que es produeixen aquí tenen una carn de colors vius i són molt fines, ideals per fer bullides perquè tenen molt de sabor”. 

La patata d’Olot és, per tant, un dels plats més nostrats de la comarca i que, gràcies a la seva composició, té el poder de saciar i alimentar a l’hora amb productes de la terra, feta amb carn de vedella i patates de la varietat Kennebec. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a novembre 07, 2022 | 07:52
    Veterà antifranquista. novembre 07, 2022 | 07:52
    Doncs ben segur que deu ser l'única cosa bona que devem al ultrafranquista Pere Bretxa (o Brecha), a qui vaig tenir la mala sort de conèixer.
  2. Icona del comentari de: Bartolowsky a novembre 08, 2022 | 09:42
    Bartolowsky novembre 08, 2022 | 09:42
    Sense voler desmereixer en res al restaurant de la Dèu, recordo que el senyor Brecha a més d'alcalde d'Olot també fou president de la Diputació de Girona. Anava sovint d'Olot a Girona i, de tornada, feia parada i fonda a Can Fermín de Besalú on el cuiner i amo de la fonda, cuinava les patates farcides que havia menjat a Mallorca en fer-hi la mili. Tractant-se d'un gourmand com en Brecha és normal que en volgués menjar a més d'un lloc perquè són unes patates molt bones.
  3. Icona del comentari de: Cmf a abril 27, 2023 | 21:04
    Cmf abril 27, 2023 | 21:04
    I a Vidrà les fan fa molts i molts anys,i espectaculars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa