Vadegust
L’interior es reivindica com la terra del bacallà
agraph -->

El bacallà sempre ha estat el peix que més ha sovintejat les taules de les comarques interiors. Abans era un dels únics productes del mar que es podien conservar sense refrigerar i com la cultura fa màgia, el costum de cuinar-lo i menjar-lo s’ha transmès fins al segle XXI. Tant és així, que ara uns catalans sense costa fins i tot s’han atrevit a muntar unes jornades dedicades al bacallà! Són els hostalers de la Conca de Barberà, una comarca on el bacallà està referenciat des de l’edat mitjana, concretament el bacallà a l’estil dels monjos de Poblet -arrebossat i amb mel de les muntanyes de Prades-, un plat que encara s’ofereix a moltes cartes de la comarca.

Des del 13 de maig i fins al 20 de juny, una vintena de restaurants de la Conca ofereixen un menú de bacallà amb motiu d’aquestes jornades, que se celebren per primer any. La idea es va gestar durant la pandèmia, que va impulsar els hostalers a pensar noves manares de promoure els productes de la comarca. Ens ho explica Josep Maria Guiu, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà i Muntanyes de Prades: “Ens vam adonar que el bacallà era un plat que estava a les cartes de quasi tots els restaurants de la comarca! És un producte arrelat al territori i l’hem d’aprofitar. També el mengen a les comarques veïnes. A les Garrigues el fan amb cargols, que és boníssim, i al Priorat amb espinacs i pinyons.”

Presentació de les jornades “Sabor Conca, amb bacallà”, en què hi participen una vintena de restauradors

A la Conca, m’explica Guiu, és típic cuinar-lo amb safrà -també un producte de la terra- i a l’estil dels monjos de Poblet. Però també el fan de moltes altres maneres, i els diferents menús dels restaurants que participen en les jornades en donen fe. N’hi ha d’esqueixat, confitat, gratinat, a la llauna, amb samfaina, amb tòfona, a l’amanida, a l’arròs, en carpaccio i un llarguíssim etcètera. Aquests menús tancats costen entre 20 i 40 euros, segons el restaurant, però tots inclouen bacallà de primer i segon plat i estan maridats, només faltaria, amb vins de la comarca.

En aquests primers quinze dies, la iniciativa ha estat un èxit, assegura Guiu. La zona ha rebut molts visitants de Tarragona i els restaurants no han parat de servir menús de bacallà. Aquestes jornades són l’edició primaveral del programa anual Sabor de Conca. A la tardor, hi haurà una nova edició per promoure altres productes de la zona, com la tòfona negra, els bolets, les castanyes i el safrà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a juny 02, 2021 | 08:44
    Català juny 02, 2021 | 08:44
    Natural; fins fa quatre dies, a l'interior només es podia menjar el peix salat o assecat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa