Vadegust
L'escudella d'arròs i fideus, una olla pròpia de la Catalunya Vella

L’escudella d’arròs i fideus és una olla pròpia de la Catalunya Vella, poc coneguda. La que sí que és coneguda, arreu dels Països Catalans, és la sopa (o escudella) d’arròs i fideus que es prepara amb el brou de l’olla, però aquesta de què parlem és una olla més modesta, amb pocs ingredients d’origen animal (un tros de cansalada i un os de porc, generalment). Salvador Vilarrasa i Vall diu en La vida a pagès que, al Ripollès, hi havia costum de fer-ne per la matança del porc: “Quan és l’hora de dinar van a la taula de la cuina perquè la de la sala està plena de carn i com volen enllestir la feina no fan gaires compliments. Sol consistir en escudella, ben grassa, d’arròs i fideus i alguna trumfa, una cassola de fasols amb costella de porc, pa i vi, i per postres coca i una miqueta d’aiguardent”.

El mateix Salvador Vilarrasa, ara en La vida dels pastors, en va descriure una que va menjar a la muntanya: “Entrem en la barraca, ens assentem davant el foc i la mestressa ens demana què preferim que faci per sopar, fasols o escudella d’arròs i fideus, puix farà per als pastors i per a nosaltres el què volguem. Havent optat per l’escudella, omple l’olla d’aigua, hi tira l’adob que consisteix en sagí i cansalada i la fa bullir perquè es faci el brou i diu que no hi tirarà l’arròs i fideus fins que els pastors vinguin amb les ovelles per a recollir-les a la pleta”.

Avui la vida dels pastors ja no és el que era però les ovelles encara continuen pasturant al camp, al contrari d’uns altres ramats, que no han tingut tanta sort i han anat a parar a les granges. Els pastors d’ovelles, doncs, continuen caminant per les velles carrerades i, si ja no fan la vida d’abans, la que fan per alguns llocs, sobretot a l’alta muntanya, encara s’hi assembla bastant.

Escudella d’arròs i fideus

Ingredients: 100 g d’arròs, 150 g de fideus (fins o gruixuts), 1 tall de cansalada, 1 os de porc salat, sagí, farina i sal.

Preparació: de primer posarem l’os (prèviament dessalat) i la cansalada en una olla, ho cobrirem amb aigua i ho deixarem al foc. En alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau, amb l’olla tapada. En passar una estona ho tastarem i ho salarem (si cal). Mentrestant, amb farina i sagí, farem la bola de sagí i la tirarem a l’olla. Al cap d’una hora i mitja d’ebullició hi posarem l’arròs i els fideus, i quinze minuts més tard ho traurem i ho escudellarem.

 Variants: hi podem afegir un tros de gallina, un os de pernil i algunes verdures (naps, col, api, patates). La proporció d’arròs i fideus pot variar molt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa