Vadegust
L’arròs de Pals, un gra tocat per la tramuntana

L’arròs és conegut per ser l’ingredient principal de les dietes de les societats més longeves com és el cas de l’oriental, que l’utilitza com acompanyant o base de tots els seus plats (un dels exemples és el sushi, una de les receptes que s’ha fet més famosa als nostres restaurants). A més, és un dels pocs aliments que hi ha al mercat que no produeix intoleràncies ni al·lèrgies.

D’arrossos n’hi ha de molts tipus i cultivats a moltes zones, però el produït a l’Empordà és conegut per ser d’una qualitat organolèptica superior als altres. L’arròs de Pals és més dur i el seu gra no “es passa quan es cuina”, segons Martí Llenas, un dels treballadors d’Arròs Molí de Pals. En aquest molí es conrea arròs des de l’any 1984  quan la família Parals (arrossaires de diverses generacions) va decidir comprar aquest molí, datat de l’any 1452 i situat a l’extrem sud del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Arrossars d’arròs Molí de Pals | Facebook Arròs Molí de Pals

El clima particular de l’Empordà, amb estius menys calorosos que en latituds més baixes, és el principal responsable de l’altíssima qualitat de l’arròs d’aquest territori. Segons els arrossaires de la zona, el motiu que fa el seu gra excel·lent és el període de formació i maduració de l’arròs. “Aquesta és més lenta i per aquest motiu el gra és més resistent i un cop cuit conserva millor la seva textura”, explica Llenas a Vadegust.

L’arròs de Pals és un producte adherit a la Marca de garantia Productes de l’Empordà i es conrea des del segle XV. Es creu que va ser introduït pels àrabs vinguts de València i se sap que al segle XVI l’arròs produït a l’Empordà contribuïa a l’abastament d’aquest producte a tota Catalunya.

En aquesta línia, Josep Colls, productor de la marca d’Arròs de Tramuntana, destaca que l’arròs de Pals es caracteritza per la seva capacitat d’absorbir els sabors que l’envolten. “És un arròs perfecte per fer a la cassola perquè no queda passat ni s’enganxa de seguida i, a més, s’impregna millor de tots els ingredients que l’acompanyen. La climatologia especial de la comarca, caracteritzada pels vents de tramuntana i les temperatures suaus, és la responsable de l’altíssima qualitat d’aquest producte”, defensa Colls.

Arròs de peix fet amb arròs de Pals | Facebook Arròs Molí de Pals

L’arrossaire conrea el seu producte als Aiguamolls de l’Empordà, concretament a la zona d’entre Riumors i Castelló d’Empúries. Colls està especialitzat en la producció de la varietat d’arròs cristal·lina,que s’utilitza principalment per a fer paelles, ja que aquest gra absorbeix menys suc durant el procés de cocció i per tant conserva millor la seva textura. D’altra banda, Colls explica, a aquest diari, que el fet que l’arròs de Pals estigui a la plana i tocat pels vents de la tramuntana fa que necessiti menys tractaments que altres arrossos conreats a altres comarques. “El vent elimina bona part de les plagues que puguin presentar-se durant el creixement de la planta”, aclareix el productor.

Per als arrossaires de l’Empordà un dels altres secrets que fa el seu producte superior al cultivat a altres zones és la cura que tenen dels seus arrossars, ja que diàriament supervisen el creixement i el desenvolupament de les seves plantes amb l’afany de buscar la màxima qualitat i el millor rendiment dels conreus.

L’arròs és un dels grans aliments de totes les cuines que vesteix en qualsevol ocasió i té la versatilitat de convertir-se en un plat d’alta gastronomia, com pot ser un arròs negre de l’Empordà, o en un plat informal i sense miraments, com és l’arròs a la cubana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa