Vadegust
La Selva, la referència galetera de Catalunya

Les galetes són parentes de les pastes seques. De fet, hi ha poca diferència, però aquestes darreres solen ser més artesanes, confeccionades per les pastisseries -com els Jaumets de Sant Hilari, les carícies de Ripoll, els Capricis d’Amer, els Rocs de Tossa de Mar, els Esculls de l’Escala, o els Vanos de l’Espluga-.

Podem definir la galeta com una mena de petita pasta seca que no pot tenir -en general- més d’un 5% d’humitat: per això, en algunes llengües, s’anomenen bescuits, fent referència a les antigues “galetes” dels mariners que es coïen dos cops,per tal que quedessin ben seques per a la seva conservació.

Per tant, allò que defineix la galeta és que han de ser cruixents. Per això comencen a escapar-se d’aquesta categoria pastes o galetes més toves com les de mantega, les que duen molta xocolata (una moda moderna), les farcides amb melmelada o algun altre farcit dolç, etc.

La guia d’autor “Lo mejor de la gastronomía”, de Rafael García Santos, va dir que l’assortiment “Especial 10”, elaborat per Néts de Joaquim Trias, de Santa Coloma de Farners,  es “lo mejor que se hace en España en ‘petits fours’ industriales”. Nosaltres, simplement, en diem galetes i, en efecte, a Catalunya sempre han tingut la màxima consideració. Els Trias fan famoses les galetes des del 1908, en aquest cas emprades sota la marca “Els Vellets”. Es tracta d’unes exquisides “teules”, ametllats, crocants i cubans farcits amb gust de cafè, taronja, coco, etc. No només són bones gustativament, sinó nacionalment: l’etiqueta és redactada en català, espanyol, basc, anglès, francès, alemany i italià, i hi consta que és un “Producte de Catalunya”. Són dels pocs productes catalans que es troben al Harrod’s de Londres.

Diverses galetes de Galetes Trias | Facebook Galetes Trias
Diverses galetes de Galetes Trias | Facebook Galetes Trias

Però es pot dir que a totes les viles de la Selva fan magnífiques galetes o pastes seques. En certa manera, aquesta comarca és la referència galetera de Catalunya. Més que l’Empordà o qualsevol altra -tot i que a l’Alt Empordà fa anys el Museu del Joguet de Josep M. Joan Rosa va organitzar una mostra temporal amb el títol de “Visca la galeta!” (amb referència a Gala Dalí)-. Però és ara que Caldes de Malavella s’erigeix en la capitat selvatana de la galeta. La Biblioteca Municipal fa anys que hi organitza unes magnífiques manifestacions titulades “El gust de la paraula”, que inclouen conferències debats, concursos gastronòmics, mostres, etc. Hi hem participat un servidor, en Marc Ribas o l’Empar Moliner… Aquest any, despès de la pandemia, reprèn l’activitat d’El Gust de la Paraula, serà l’últim cap de setmana de novembre. El concurs de cuina del dissabte 27 de novembre a la tarda serà de galetes. L’activitat sencera començarà amb una demostració d’un pastisser de Caldes, en Joan Carles Buhigas, que crearà una galeta especial pel Gust de la Paraula. Després es presentaran els concursants i, mentre el jurat tasta i delibera, s’oferirà una obra teatral de petit format amb Ferran Frauca. Quan acabi, es lliuraran els premis. Aquest any se’n donaran quatre: infantil, juvenil, local i absolut. Es farà tot al balneari Prats.

A Tossa de Mar, les pastisseries participants a la campanya “Tossa Dolça”, empesa per Promoció Econòmica des de lAjuntament, ofereixen magnífiques galetes i pastes: pastisseria artesana Vita, que ofereix Roques de Tossa -merengues de diferents gustos-; les pastisseries Fleca Neras, amb Florentines de Tossa -caramel dolç barrejat amb fruits secs de cinc tipus: pinyons, ametlles, nous, panses i avellanes-; pastisseria J. Abellán, amb neules de Tossa; i la pastisseria Sant Pere, amb la Tortada -bescuit amb mantega i avellana-, brises -pasta de neula amb farciment d’avellana- i Túrsies de Tossa -pastes de te amb festucs-, i les magnífiques merengues i altres pastes de ca la Nýdia.

A Sant Hilari Sacalm hi tenim els ja clàssics “Jaumets”, a més d’ altres delícies. És un dels records que els visitants sen’n porten del poble. Especialitat dolça típica de la localitat de Sant Hilari Sacalm, creada cap a mitjans del segle XX, el seu nom està inspirat en un personatge popular de la vila, Jaume Traveria i Riera.

La Cellera també excel·leix en les seves pastes i galetes. Tot i que fa poc, malauradament, va tancar can Vila -centenària pastisseria que feia unes famoses i acreditades galetes-, encara hi podem trobar pastes seques delicioses de ca l Armella i altres, a base d’avellanes ametlles, neula, xocolata, etc.

Amer compta amb la pastisseria Puigdemont -dels pares de l’expresident de la Generalitat-, on fan unes delicioses pastes seques a base d’avellanes -els capricis-, així com d’altres. Per exemple, els rocs.

Moltes de les galetes i pastes seques de la Selva es fan, encertadament, amb avellanes, que és un producte comarcal que s’ hauria de difondre més. El seu centre és la vila de Brunyola, on es fa una fira temàtica. A més, poden portar altres fruits secs, com ametlla, melmelada, xocolata, caramel, cabell d’àngel, etc. La pasta sol ser de farina, ous i algun greix, i també n’hi ha de pasta de full.

A Caldes de Malavella, la pastisseria Buhigas elabora les galetes Vichy, adients en una vila termal.

Blanes no s’escapa de l’art galetaire, i la Pastisseria Orench elabora unes acreditades “galetes de lavi Pepet”.

A aquestes galetes i pastes seques amb nom propi, n’hi hem d’ afegir d’altres de genèriques, com les pastes de te, els cubans, els carquinyolis, els ametllats, els melindros, els crocants, les teules i d’ altres que són estacionals, com els panellets, etc.

També hi hem d’afegir les pastes seques salades, que entren en una altra categoria. Pel que fa a la rebosteria dolça -petites peces de pastisseria similars a les pastes seques-, no entrarien dins aquesta categoria, ja que són per menjar en fresc.

Un plat amb cinc galetes | Pixabay

GALETES RISSADES

Aquesta recepta procedeix de Maó. A Menorca hi ha diverses classes de galetes -dites a vegades també rosquilles-, llises i arrissades, d’Alaior, d’Es Mercadal, de Ciutadella, de Maó, etc.

Ingredients

1/2 kg de farina (aproximadament)

2 ous

200 g de sucre

200 g de llard

1/2 paquet de Royal

Elaboració

Barregeu tots els ingredients, fent que quedi una massa compacta que, opcionalment, podeu deixar tobar. Agafeu la màquina de capolar carn i afegiu-hi una mànega especial amb mosses o estries, i aneu confeccionant les galetes, tot anant-les tallant a mesura que van sortint del tub. Col·loqueu-les en una llauna per anar al forn, greixada, i les feu daurar, amb el forn prèviament encès, a temperatura mitjana, durant uns minuts.

Notes

Podeu substituir el llard o sèu per mantega.

Podeu fer servir uns motlles típics -que a Menorca es fabriquen a ca’s Llauner d’Es Mercadal- en forma de cercle, de cor, d’estrella…

Opcionalment, les podeu pintar amb rovell d’ou a fi que agafin un bonic color.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a novembre 02, 2021 | 07:01
    Català novembre 02, 2021 | 07:01
    Molt bé!. Però cal no deixar de banda Camprodon, en parlar de galetes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa