Vadegust
La garoinada, una campanya gastronòmica molt emblemàtica

Quan arriben les “minves de gener”, o les “seques”, com diuen a l’Escala (depenen de les llunes, si bufa tramuntana, etc.), a la Costa Brava és l’època de les garotes. I , per tant, de la “Garotada”, o de la “Garoinada”, tot depèn, ja que amb aquest nom és coneguda la més famosa de totes, la de Palafrugell. Amb l’inici d’any, comença una de les campanyes gastronòmiques més emblemàtiques de Catalunya: La Garoinada, que enguany celebra la seva 31ena edició. A mitjans de gener es va presentar oficialment aquesta campanya gastronòmica, a Llafranc, amb la presència dels cuiners dels restaurants del municipi, que hi participen. Enguany, la Garoinada tindrà lloc des del 14 de gener fins al 27 de març, amb la participació d’un total d’11 restaurants i 5 allotjaments.

Joan Vigas, alcalde accidental i regidor delegat de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP), va destacar durant la presentació que “esperem que després de dos anys la campanya es pugui normalitzar, durant les properes setmanes, i es torni a gaudir d’una gastronomia que combina perfectament amb un entorn paisatgístic únic”. Els restaurants oferiran un menú que consisteix en un entrant de garoines, un primer plat a triar entre platillo de l’Empordanet o bé un plat alternatiu diferent en cada restaurant, unes postres de grana de capellà (postres de músic), aigua, vi i cafè. Els menús estaran maridats amb vins del celler Espelt. El seu preu variarà entre 35 i 48 euros, depenent de l’establiment.

I com a novetat d’aquest any també és podrà realitzar un tast de vi “l’Empordà a la copa” a càrrec de Vins i Licors Grau.

A més, les persones que facin el menú rebran un talonari de tiquets que permet visitar els diferents equipaments culturals del municipi (Fundació Josep Pla, Fundació Vila Casas, Can Mario, Museu del Suro i Jardí Botànic de Cap Roig), un tiquet per a la piscina municipal i un val de descompte per comprar a Vins i Licors Grau, patrocinador de la campanya. Aquesta edició també es podrà gaudir de l’experiència entre setmana, amb l’oferta del menú i allotjament de diumenge a dijous.

Garoines | Pixabay
Garoines | Pixabay

Les garotes, garoines, oriços, bogamarins, engrotes, cassoletes, paparinells, orices o eriçons de mar -que amb tots aquests noms són coneguts a les nostres costes, de la Costa Brava a les costes valencianes, fins a l’Alguer- són unes estranyes criatures marines -científicament uns equinoderms- que poden ser el terror dels banyistes, amb les seva gran quantitat de punxes. Però també constitueixen una de les menges més exquisides, ja valorada pels grecs i pels romans -Apici ja ens en presenta alguna excel·lent recepta-, i de la qual l’escriptor gallec Julio Camba en va dir que “no hi ha cap marisc que sintetitzi el mar d’ una manera tan perfecta com l’eriçó”. Ja és curiós que això ho escrivís un gallec -nació que ha donat una il·lustre plana major d’escriptors i escriptores gastronòmics, ja que, curiosament, a Galícia -malgrat que aquest animaló es fa abundantment a les seves costes- no se sol menjar, i se sol importar a Catalunya. On en canvi sí és apreciat és a Astúries (oricio), a Cadis, a França (a Provença -oursin), en algun lloc d’Itàlia, de Creta, i al Japó. A París és un dels mariscos més estimats, i quan n’és temporada, n’arriben avions fletats des d’Occitània (migdia de França).

De les més de 700 espècies d’eriçons de mar, només consumim l’anomenada científicament Paracentrotuts lividus que, com hem dit, es dóna amb generositat a les nostres costes, amb permís de l’explotació intensiva, que el fa perillar. Al País Valencià i a les Balears -eriçó, bogamarí- és tot just ara que comença, però a l’Alguer -bogamarí-, com a la Costa Brava, és motiu d’una festa gastronòmica considerable.

GAROINES

Les garotes, garoines, eriçons, bogamarins, etc. es mengen durant els mesos d’hivern, acabades de pescar, com a mínim a partir del 20 de gener. Però la Garotada és típica, sobretot, el Dimecres de Cendra, al mateix  Cadaqués, i en dies assolellats arran de platja, i a la resta de la costa la “Garoinada” de Palafrugell, sempre a partir de les “minves” de gener. A Sant Feliu de Guíxols és l'”uriçada”.

Ingredients

garotes acabades de pescar

pa

Com es mengen

Un cop oberta la garota amb unes tisores o una eina especial, rentada amb aigua de mar i traient-ne un tros d’alga que sol portar, s’agafa un tros de pa i, a manera de cullera, s’agafa el moll o berles i es menja. Tradicionalment s’hi bevia vi negre.

Notes

A Palafrugell i les seves cales es mengen acompanyades de pa o coca, alls o cebes tendres i botifarra, negra i blanca, amb un porró de vi negre i, modernament, xampany o cava. Una combinació ben daliniana, entre mar i terra.

Les garoines també es fan gratinades, en arròs, sopes, salses, etc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa