Coco gelat, llimona gelada, crocant, braç de gitano, trufes, lioneses, barra de nata o xocolata… Quan sentiu el nom d’aquests gelats i pastissos freds, no us ve al cap la imatge d’un congelador de restaurant, d’aquells verticals amb portes de vidre? En l’imaginari lleidatà, en aquest congelador caldria afegir-hi, tant sí com no, la Taronja Tropical, de la marca Glas, un gelat arxifamós a les terres de ponent que té aspecte de taronja, però que ni en porta ni en té gust. La base és de bescuit gelat, com la del crocant, i està en una mena de closca de pa d’àngel. Se’l van inventar l’any 1955 Josep M. Casañé i Jaume Casañé, oncle i nebot, i 65 anys després segueix sent el producte més venut de Gelats Glas, una empresa lleidatana que ara ja té centenars de productes al mercat i que, tot i l’escalada, no ha deixat de fer productes de qualitat.
Un parell d’anys abans de treure al mercat Taronja Tropical, el tàndem familiar havia creat el primer pastís gelat de Catalunya i de l’Estat, segons assegura la mateixa marca. No cal rebobinar gaire més per arribar al principi de la història. El 1948, Josep Maria Casañé va obrir una gelateria i orxateria al carrer Blondel de Lleida. Ràpidament, les seves barres de nata, vainilla i xocolata van triomfar i els restaurants de la zona s’hi van començar a interessar. Casañé va muntar un petit obrador i va començar a repartir els gelats per la ciutat. Unes barres que, feu-me cas, segueixen sent top. Quan s’hi va unir el seu nebot Jaume, van començar a crear nous productes i el negoci amb els restaurants va anar superant el de la geladeria del carrer Blondel. L’any 60 Gelats Glas va fer la primera crescuda, instal·lant-se en unes naus als afores de la ciutat i comprant el primer camió de distribució.

Núria Casañé ara gestiona l’empresa que van fundar el seu pare i el seu besoncle, que s’ha modernitzat però que, ens explica, segueix fent unes postres fredes monumentals: “Ells dos van aprendre a fer gelats llegint manuals i revistes europees, hi van posar bons productes i va funcionar. Fins avui hem seguit fent el mateix, treballant amb matèria primera de qualitat i de proximitat”. La diferència és que ara fan una barbaritat de postres, els més clàssics però també altres d’innovadors, com uns polos de fruites i verdures 100% naturals. Al seu web hi trobareu tota la llista de productes -amb unes fotos que fan salivar- i els podreu comprar en línia. També es poden trobar a restaurants, sobretot de ponent però també de més enllà, i a molts establiments Plusfresc i Bonpreu. A la web, també hi tenen un mapa amb tots els punts de venda marcats. Un mapa del tresor!