Vadegust
Glas, uns gelats que brillen des de Lleida

Coco gelat, llimona gelada, crocant, braç de gitano, trufes, lioneses, barra de nata o xocolata… Quan sentiu el nom d’aquests gelats i pastissos freds, no us ve al cap la imatge d’un congelador de restaurant, d’aquells verticals amb portes de vidre? En l’imaginari lleidatà, en aquest congelador caldria afegir-hi, tant sí com no, la Taronja Tropical, de la marca Glas, un gelat arxifamós a les terres de ponent que té aspecte de taronja, però que ni en porta ni en té gust. La base és de bescuit gelat, com la del crocant, i està en una mena de closca de pa d’àngel. Se’l van inventar l’any 1955 Josep M. Casañé i Jaume Casañé, oncle i nebot, i 65 anys després segueix sent el producte més venut de Gelats Glas, una empresa lleidatana que ara ja té centenars de productes al mercat i que, tot i l’escalada, no ha deixat de fer productes de qualitat.

Un parell d’anys abans de treure al mercat Taronja Tropical, el tàndem familiar havia creat el primer pastís gelat de Catalunya i de l’Estat, segons assegura la mateixa marca. No cal rebobinar gaire més per arribar al principi de la història. El 1948, Josep Maria Casañé va obrir una gelateria i orxateria al carrer Blondel de Lleida. Ràpidament, les seves barres de nata, vainilla i xocolata van triomfar i els restaurants de la zona s’hi van començar a interessar. Casañé va muntar un petit obrador i va començar a repartir els gelats per la ciutat. Unes barres que, feu-me cas, segueixen sent top. Quan s’hi va unir el seu nebot Jaume, van començar a crear nous productes i el negoci amb els restaurants va anar superant el de la geladeria del carrer Blondel. L’any 60 Gelats Glas va fer la primera crescuda, instal·lant-se en unes naus als afores de la ciutat i comprant el primer camió de distribució.

L’èxit de les barres gelades de Glas van transformar el negoci als anys 50

Núria Casañé ara gestiona l’empresa que van fundar el seu pare i el seu besoncle, que s’ha modernitzat però que, ens explica, segueix fent unes postres fredes monumentals: “Ells dos van aprendre a fer gelats llegint manuals i revistes europees, hi van posar bons productes i va funcionar. Fins avui hem seguit fent el mateix, treballant amb matèria primera de qualitat i de proximitat”. La diferència és que ara fan una barbaritat de postres, els més clàssics però també altres d’innovadors, com uns polos de fruites i verdures 100% naturals. Al seu web hi trobareu tota la llista de productes -amb unes fotos que fan salivar- i els podreu comprar en línia. També es poden trobar a restaurants, sobretot de ponent però també de més enllà, i a molts establiments Plusfresc i Bonpreu. A la web, també hi tenen un mapa amb tots els punts de venda marcats. Un mapa del tresor!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa