Vadegust
La figa d’Alguaire, la més dolça del mercat

“La figa d’Alguaire és una figa molt més dolça que la turca, per exemple, per això és de consum ràpid”, explica a Vadegust Ricardo Garrié, de Fruites Garrié Badia (Alguaire). A Garrié es dediquen a la comercialització d’hortalisses i fruites de producció pròpia i també d’altres pagesos.

Les figueres són uns arbres típics de l’orografia catalana que tradicionalment s’han trobat als nostres camps. En el cas concret d’Alguaire, era més freqüent trobar-les als bancals i marges, però no va ser fins al segle XX que la producció d’aquesta figa es va popularitzar i començar a comercialitzar més enllà de la població.

Per a Garrié és important destacar que es tracta d’una figa que aguanta en perfectes condicions un màxim de quatre dies “a molt estirar” i que té la pell més dura que la més comercialitzada. De moment, el productor comenta, a aquest diari, que no els ha afectat la sequera. “La figa quan necessita més aigua és en el moment de collir-la i encara no l’hem començat a collir, per tant, la producció va bé”, assegura Garrié.

La figuera és un arbre de secà, típic dels països mediterranis. A Alguaire, concretament, es produeix una varietat anomenada coll de dama, que pot ser de pell blanca o pell negra. Es tracta d’una figa grossa i carnosa que comença la seva collita a mitjans d’agot i acaba el 30 de setembre. Cal recordar que les figues només es produeixen amb les altes temperatures, per això quan comença el fred, aquest producte, si es vol de proximitat, només es troba assecat.

Pa amb figues | Pixabay
Pa amb figues | Pixabay

La figa, una fruita molt saludable

De la mateixa manera, des de la Granja Quiles (Alguaire) comparteixen que l’extrema dolçor és una de les principals característiques de la figa. “La fira d’Alguaire acostuma a ser de la classe anomenada coll de dama. Es tracta d’una varietat que ve més farcida i que normalment té molta carn”, assenyala Dídac Larregula, el propietari de la granja. Segons Larregula, el fet que sigui una figa molt consistent fa que no sigui la varietat escollida per assecar, ja que en el seu interior té molta aigua i això en dificulta el procés.

Com diu la dita: “Cada cosa al seu temps i les figues a l’agost” i és que la figa fresca és un regal de la natura. De fet, els nutricionistes recorden que és una fruita carregada de vitamines, minerals, sucres i fibra. Les figues milloren i prevenen el restrenyiment, ajuden al bon funcionament gàstric i a la reabsorció del colesterol, són unes bones aliades en casos d’anèmia pel seu alt contingut en ferro i tenen la fama de ser una fruita afrodisíaca.

En aquest sentit, en la tradició mediterrània és la fruita més utilitzada per representar la sexualitat femenina i també és un símbol de fertilitat per les nombroses llavors que té dins. Sigui com sigui, la figa d’Alguaire omple la boca de dolçor a cada mossegada.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa