Vadegust
Els panadons, la coca farcida de Ponent

Els panadons, típics de les comarques de Lleida i de la Franja de Ponent, són coques salades fetes amb massa de pa i farcides d’espinacs, panses i pinyons. Bé, això dels pinyons era més aviat abans, quan encara no costaven un ull de la cara. Actualment, molts dels forns de la zona fan els tradicionals panadons sense aquest ingredient propi de la recepta original. Igualment són ben bons i entren pels ulls, amb el seu aspecte rústic i elegant. El secret és que la massa de pa estigui ben feta i que el farcit sigui de qualitat i eixut, que no remulli la coca, que ha de ser fina i cruixent.

A la Noguera són especialment famosos els panadons del Forn Mauri, a Àger. A Balaguer també hi tenen botiga i s’hi poden trobar tots els productes que fan a l’obrador d’Àger. Ramon Mauri, que va començar a fer de forner als 13 anys, ens explica que el secret dels seus panadons és el toc de sucre que afegeix al farcit i que empolvora per sobre la coca, un cop embolicada: “Lo sucre compensa l’amargor dels espinacs. A més, el farcit també porta oli d’oliva, i tant lo sucre com l’oli d’oliva són conservants. Per això són uns panadons que aguanten molt bé un parell de dies”.

Pel que fa a la pasta, és la mateixa que la del pa “de tota la vida”. Massa mare pastada i cuita lentament. La pasta de cada panadó s’ha d’estirar a mà, explica el forner, perquè només són 100 grams i no hi ha màquina que en pugui allisar tan poca quantitat. Naturalment els panadons també s’emboliquen a mà, com totes les empanades, cosint la pasta amb els dits i donant-los una forma ampla i allargada, com de pa antic.

Panadons del Forn Mauri, amb botiga a Àger i Balaguer

A banda dels espinacs, que segons com siguin de tendres es poden posar crus o escaldats, alguns panadons també porten carabassa. Abans era costum que la gent portés el farcit dels panadons a un forn. Allà els embolicaven amb la seva pasta i els coïen. Es feia fins no fa tant. Mauri va oferir aquest servei durant uns anys, quan va obrir el forn d’Àger, l’any 78. Des de sempre, aprofitant els últims espinacs de temporada, els panadons es menjaven per Quaresma, uns dies en què no es podia menjar carn. Per sort per a tothom, ara el seu consum s’ha desestacionalitzat i a les comarques de Lleida se’n poden trobar tot l’any. Els panadons són un take away perfecte, no cal escalfar-los i entren bé a qualsevol hora. Per esmorzar, per dinar, per berenar i per sopar. Es venen tan bé que, des de fa uns anys, fins i tot han fet el salt a les pastisseries!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa