Vadegust
El tomàquet de pometa del Maresme, tocat per l’aigua marina

El Maresme és famós arreu per les seves maduixes i pèsols, però també per ser una terra de tomàquets. Es calcula que a la comarca es fan més d’una vintena de varietats de tomàquet, entre les quals destaca la de Pometa.

“És la varietat més autòctona, tot i que amb el temps hi ha molt pocs pagesos que la segueixin conreant perquè no és tan productiva com altres”, explica Salvador Grau, de l’Horta Can Grau (Mataró), a Vadegust. Actualment, a la comarca els productors cultiven altres varietats, com són la Montserrat, el Palosanto, el Pebrot, l’Holandesa o el Cirera.

Per a molts, el tomàquet de Pometa és l’escollit per fer una amanida caprese o menjar només amb un rajolí d’oli i ceba tendra, gràcies a la seva dolçor. Per desgràcia, l’alta qualitat del tomàquet no es tradueix en productivitat. Tot i els esforços locals i institucionals per recuperar el cultiu d’aquesta varietat, avui hi ha molt pocs pagesos maresmencs que el produeixen. “Fa anys que mantinc la mateixa llavor perquè no hi ha productors amb qui intercanviar-la. Això provoca que cada any sigui més dèbil i la producció de les tomaqueres sigui menys abundant”, comenta Joan Salichs, d’AgroSalichs, a aquest diari.

A les terres de l’arenyenc fa més de cinquanta anys que creixen tomàquets de Pometa. “Sense cap mena de dubte són els més bons que hi ha al mercat“, defensa. Tal com explica el pagès, en aquests moments només queden dos o tres productors a la comarca que es dediquen a aquest cultiu. El sòl i el microclima del Maresme són els responsables del bon gust dels tomàquets. “Tenim una terra hidratada amb una aigua més salada i un mar que s’encarrega que els nostres conreus mai pateixin una calor extrema”, detalla Salichs, mentre posa en valor que la varietat de Pometa és molt salvatge i creix “gairebé sola”.

Tomàquets pometa del Maresme a les mans de Joan Salichs | Cedida

D’altra banda, Salichs recorda que uns dels motius pels quals els pagesos no volen cultivar el tomàquet de Pometa és per la seva baixa producció. “Una tomaquera comuna produeix uns sis quilos, en canvi la de Pometa, fa com a màxim uns tres quilos”. Quan comença la temporada d’estiu, arriba el moment de tastar un dels productes més exquisits de l’horta maresmenca. Ara, el canvi climàtic ha augmentat la durabilitat d’aquest producte, ja que les bones temperatures han afavorit l’horta de tomàquet de Pometa fins al setembre. “Es tracta d’un producte estiuenc que abans només collíem a l’agost, però ara la temporada s’ha allargat”, diu Salichs. 

El tomàquet de Pometa és un tomàquet dolç, de forma arrodonida, aromàtic i molt gustós. El seu punt d’acidesa és mínim i s’acaba perdent completament quan madura i la pell agafa una tonalitat vermellosa intensa. Normalment, però, es cull quan encara té la pell verda amb l’objectiu de consumir-lo al cap de pocs dies, quan es troba en el punt òptim de maduració. 

La majoria del pes del tomàquet és aigua, i el de Pometa manté l’essència del Maresme. Per això, és el producte estrella per tots els plats frescos, que tenen sabor d’estiu i vacances. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa